Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε

Η αμηχανία που επικρατεί στη Γερμανία μπροστά στον γόρδιο δεσμό του ελληνικού προβλήματος, φάνηκε ξεκάθαρα στην προχθεσινή δραματική συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου με κυβερνητική πλειοψηφία εγκρίθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο και θα περιλαμβάνει ήπια αναδιάρθρωση με ανταλλαγή νέων ομολόγων με παλαιά, αλλά και συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στα βάρη.

Η Αγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον υπουργό Οικονομικών να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» στο καυτό ζήτημα του ελληνικού χρέους. Η Αγκελα Μέρκελ έχει αφήσει τον υπουργό Οικονομικών να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» στο καυτό ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τη μέχρι τώρα πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ έναντι της χώρας μας, σχεδόν όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του «σχεδίου Σόιμπλε», ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών.

Ο υπουργός Οικονομικών, που κρατά όλο το βάρος σωτηρίας της Ελλάδας, προσπάθησε και πέτυχε για την ώρα -με δραματικούς τόνους στην ομιλία του- να πείσει το γερμανικό πολιτικό κόσμο, αλλά και την κοινή γνώμη, ότι ένα νέο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο, καθώς η χώρα απειλείται άμεσα με χρεοκοπία, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος φάνηκε να κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που αν εκραγεί με μια πιθανή χρεοκοπία, θα καταστρέψει και τα όσα έχει μέχρι τώρα καταφέρει η Γερμανία με τη συμμετοχή της στο ευρώ.

Σχολιαστές έλεγαν πρόσφατα, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής, ότι τώρα οι βουλευτές -ειδικά του κυβερνητικού συνασπισμού- έχουν στο οπλοστάσιό τους εκείνα τα μέσα με τα οποία και θα μπορούν να πείσουν το λαό, κυρίως τους γερμανούς φορολογούμενους στις εκλογικές τους περιφέρειες, ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να βοηθηθεί, γιατί αυτό θα είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Γερμανών και ότι τελικά η χώρα μας δεν είναι «ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την έγκριση του σχεδίου του από το Κοινοβούλιο, αλλά και τη στήριξη που έχει σε γενικές γραμμές και από τα υπόλοιπα κόμματα, μπορεί τώρα να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στην εφαρμογή των σχεδίων του και κυρίως να πείσει την ΕΚΤ, αλλά και όσους διαφωνούν -όπως η Γαλλία, με τη συμμετοχή ιδιωτών στη σωτηρία της Ελλάδας- ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συναίνεση.

Η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να στηρίζει τον Σόιμπλε, όμως είναι αυτή που κυρίως δέχθηκε τα πυρά της γερμανικής αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησε για καταστροφική μέχρι τώρα πολιτική στο ελληνικό θέμα.

Παρ' όλα αυτά, τούτη τη στιγμή η καγκελάριος φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο πίσω από τον υπουργό Οικονομικών, που έχει αναλάβει την ευθύνη και τα ηνία της οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια της διάσωσης της Ελλάδας. Βέβαια, ο Σόιμπλε συνέδεσε το σχέδιο ελληνικής σωτηρίας με νέα σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση της χώρας ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο πακέτο βοήθειας, τονίζοντας στην ομιλία του ότι «η σωτηρία των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών