Έντυπη Έκδοση

ΑΞΕΛ ΣΕΦΕΡ (Αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD)

«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»

Ο Αξελ Σέφερ είναι αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος του ίδιου κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα από τα ιστορικά κάστρα της Σοσιαλδημοκρατίας.

Επίσης μετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου και πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε -με την ομάδα αυτή- τη χώρα μας. Κατέβηκε στο Σύνταγμα και μίλησε με τους «αγανακτισμένους» και σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις συγκεντρώσεις αυτές, αλλά όπως προσθέτει «στο κίνημα αυτό δεν είδα κάποιες ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις στα μέτρα». Ο ίδιος μιλά για συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης προς τη χώρα μας, ενώ συμπληρώνει ότι η Ε.Ε. περνά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Ε Κύριε Σέφερ, μόλις γυρίσατε από την Ελλάδα. Τι πήγατε να κάνετε εκεί, και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Α Βρεθήκαμε στην Ελλάδα με την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου για προσωπικές συνομιλίες και για να δούμε τι γίνεται στη χώρα. Τι ατμόσφαιρα επικρατεί εκεί. Το πρόγραμμά μας περιλάμβανε πολλές συναντήσεις με ανθρώπους από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Ε Βρεθήκατε και στις μεγάλες συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα;

Α Το ξενοδοχείο μας ήταν στο Σύνταγμα. Βλέπαμε κάθε βράδυ, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, τις διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων». Εδώ να πω ότι διαπιστώσαμε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε. Εκτιμώ ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ε.Ε.

Ε Μιλήσατε με τους «αγανακτισμένους»;

Α Βεβαίως, και εγώ και άλλοι βουλευτές βρεθήκαμε στην πλατεία και μιλήσαμε με αρκετούς. Πρέπει να πω ότι το θέαμα των συγκεντρώσεων αυτών ήταν εντυπωσιακό. Είναι σημαντικό αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας. Ομως αυτοί που συμμετέχουν πρέπει να ξέρουν και τι θέλουν. Από τις συνομιλίες μαζί τους δεν κατάλαβα ακριβώς τι επιδιώκουν. Ποιος ο στόχος, ποια η εναλλακτική που προτείνουν. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο. Και σίγουρα η Ελλάδα και ο πολιτικός της κόσμος έκαναν πολλά λάθη. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να την αφήσουμε μόνη. Και φυσικά δεν πρέπει να περιορίζουμε τις λύσεις του προβλήματος στις περικοπές, αλλά να προχωρήσουμε και σε επενδύσεις - για παράδειγμα στην ενέργεια, αφού έχετε τόσο ήλιο και θάλασσα στην Ελλάδα, ή στον τουρισμό και τα λιμάνια, που είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας. Γενικά, όπως έχουν πει και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Ε Τι βλέπετε ότι μπορεί να γίνει για να βρεθούν λύσεις, και ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της Γερμανίας και της Ε.Ε;

Α Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε αρκετά θαρραλέα μέτρα, ωστόσο τώρα χρειάζεται την υποστήριξή μας. Και η μονόπλευρη πολιτική των περικοπών οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση. Πρέπει άμεσα να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων και να δοθεί επιμήκυνση. Με τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των επιτοκίων να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Και φυσικά όσοι ευθύνονται για την κρίση να λογοδοτήσουν. Οφείλω να εκφράσω το σεβασμό μου για όσα κάνει ο ελληνικός λαός και να υπογραμμίσω ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Οσο για την καγκελάριο Μέρκελ, αυτή με τη μέχρι τώρα αναβλητική τακτική της κλιμάκωσε την κρίση στην Ελλάδα και παράλληλα έβλαψε σοβαρά την εικόνα της Γερμανίας και της Ε.Ε.

Ε Η κυρία Μέρκελ δεν έχει δηλαδή επιδείξει την αναγκαία αλληλεγγύη;

Α Οχι, δεν έδειξε αλληλεγγύη και αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς η πολιτική της δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Η Μέρκελ έπρεπε επίσης να είχε σταματήσει την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας «Μπιλντ», κάτι που έπραξε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, καταγγέλλοντας την εφημερίδα αυτή.

Η Μέρκελ επίσης δεν παραδέχεται τα λάθη της και κινείται πάντα έχοντας στο μυαλό της την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Ε Τι θα έκαναν οι Σοσιαλδημοκράτες αν ήταν αυτοί στη θέση της κυβέρνησης;

Α Πιστεύω ότι ως κυβέρνηση θα είχαμε τελείως διαφορετική πολιτική και θα βλέπαμε μαζί με τους Ελληνες την κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία, αλλά και τις ευθύνες. Θα αναπτύσσαμε πολύ στενότερες σχέσεις με την Ελλάδα. Στην επίσκεψή μας στη χώρα σας διαπιστώσαμε ότι η γερμανική αντιπροσώπευση είναι πολύ μικρή. Δεν έχουμε δώσει το βάρος που χρειάζεται στην Ελλάδα. Φυσικά, όπως είπα, εκτός από τις περικοπές χρειάζονται και οι επενδύσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία. Ως Σοσιαλδημοκράτες είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας και πρέπει να συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε οικονομικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών