Έντυπη Έκδοση

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 2+1,5 ΔΙΣ., ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ «ΕΦΕΔΡΕΙΑ» ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να περιμένει. Τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καλύπτουν και με το παραπάνω τον στόχο για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης.

Οι παρεμβάσεις εξορθολογισμού, όπως επιγράφονται, φέρνουν περικοπές πάνω από 2 δισ. ευρώ έως το 2015, τα 800 εκατ. φέτος μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου. Αλλο τόσο είναι το ποσό που προϋπολογίζεται από την αναδιοργάνωση των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Στο τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το 2015, οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα είναι 475.000, από 540.000 που είναι σήμερα και μαζί με τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και άλλων οργανισμών 619.000 από 705.000 σήμερα. Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας το 2015 μόλις θα υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ, από 16 δισ. που είναι σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

1 Το νέο μισθολόγιο θα έρθει σε δύο δόσεις: Η πρώτη με τον εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου. Προβλέπεται η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και παράλληλα μείωση του επιδόματος παραγωγικότητας κατά 50%. Η μισθολογική ωρίμανση ορίζεται σήμερα στο 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας και προσαυξάνεται στη συνέχεια ανά διετία και μέχρι συνολικού ποσοστού στο 60% του μισθού. Το επίδομα παραγωγικότητας κυμαίνεται από 70 ευρώ το μήνα (για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης) έως 115 ευρώ (για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Το συνολικό ποσό από αυτές τις παρεμβάσεις υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ μέσα στο εξάμηνο.

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, του οποίου η εφαρμογή αναμένεται το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται η μετάθεσή του για τις αρχές του 2012, εάν επιλεγεί να συνδυαστεί με το σχέδιο αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού. Η συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες που προσελήφθησαν από την κυβέρνηση ως σύμβουλοι έχει τερματιστεί και το έργο της κοστολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν κλείσουν οι εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων.

2Για τους νεοεισερχόμενους το μισθολόγιο θα κινείται στην αρχή της αναλογικότητας με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα (με υπολογισμό σε ετήσια βάση). Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός θα αυξηθεί από 711 σε 740 ευρώ, αλλά με τα επιδόματα ενσωματωμένα. Συνολικά οι ετήσιες αποδοχές των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των ιδιωτικών, δηλαδή στις 10.000 με 10.300 ευρώ. Για τους ήδη υπηρετούντες οι προσαρμογές θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τριετίας. Κατ' έτος θα μειώνεται η συνολική δαπάνη κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των υπαλλήλων.

Αλλα 245 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν μέσα στο 2011 από τη μείωση των συμβασιούχων κατά 50% όχι μόνον στο στενό δημόσιο τομέα αλλά και στους δήμους και τους οργανισμούς. Συνολικά λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσουν οι συμβάσεις 29.000 συμβασιούχων στον στενό δημόσιο τομέα (58.000 είναι σήμερα) και 15.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το βάρος αυτής της παρέμβασης πέφτει κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση, όπου και ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμβασιούχων. Ο συνολικός αριθμός των συμβασιούχων μέχρι και το 2015 δεν θα υπερβαίνει τους 41.000.

3 Το τρίτο μέτρο εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης αφορά τη μείωση της υπερωριακής απασχόλησης σε συνδυασμό με την αύξηση των ωρών εργασίας, από 37,5 σε 40 την εβδομάδα. Το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα φέρει περικοπές 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση των πληρωμών για εφημερίες των νοσοκομείων. Το υπόλοιπο επιμερίζεται σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών, από τα υπουργεία μέχρι και τα σώματα ασφαλείας.

*Με την αλλαγή του κανόνα για τις προσλήψεις από 1:5 σε 1:10 φέτος, υπολογίζεται εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ καθώς αντί για 10.000 προσλήψεις θα γίνουν 5.000. Και 75 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί με την εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τη χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών και την επικείμενη θεσμοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας για τους υπαλλήλους των φορέων που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το φθινόπωρο θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία 75 φορείς, στους οποίους σήμερα εργάζονται 7.000 υπάλληλοι και η τύχη τους θα κριθεί ύστερα από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

*Η κρίση θα είναι εξατομικευμένη και κατά τη διάρκειά της το προσωπικό θα βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία. Στο διάστημα αυτό, που σύμφωνα με τα πρώτα σενάρια θα κυμαίνεται από τρεις έως και έξι μήνες, οι «έφεδροι» θα έχουν περίπου το μισό του μισθού τους και ασφαλιστική κάλυψη. Μόνον για το 2011 η εξοικονόμηση που θα δώσει το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσόν μέχρι και το 2015 ανέρχεται σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε 945 εκατ. ευρώ και αφορά και τους 897 φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν καταγραφεί από τη διυπουργική επιτροπή.

Παράλληλα με τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση κόβει κατά 50% τη χρηματοδότηση σε 5.000 φορείς που έχουν τακτική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και έχει εγγραφεί στο σύνολό της το 2011. Πρόκειται για συλλόγους, ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
Για το ίδιο θέμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών