Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Απέτυχαν και πληρώνουμε

Ολική επαναφορά σε παλιές, δοκιμασμένες και... αποτυχημένες εκ του αποτελέσματος συνταγές αποφάσισε η κυβέρνηση, για να «γεμίσει» το πακέτο των εισπρακτικών μέτρων αξίας 28,9 δισ. ευρώ.

Φέρνει αλλεπάλληλα χαράτσια, φανερά και κρυφά, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και νέο πλήγμα στη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Ολα αυτά χωρίς να διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος, αφού και πάλι ελάχιστα αγγίζονται οι μεγάλες πληγές της οικονομίας: η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η σπατάλη. Στον Καιάδα οδηγήθηκε και η δέσμευση για επικέντρωση των μέτρων στην πλευρά των δαπανών. Ελλείψει πληροφοριακού συστήματος και ελέγχου των δοσοληψιών του κράτους, οι δαπάνες που περικόπτονται είναι σχεδόν ίσες με τους φόρους που αυξάνονται, ενώ οι περικοπές είναι ακόμη μια φορά «οριζόντιες»: μειώνονται μισθοί, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα, ακόμη και επενδυτικές δαπάνες εν μέσω κρίσης...

Οσο για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, της αγοράς και του ανταγωνισμού, ώστε να επανέλθει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθυστερούν και πάλι.

Η κυβέρνηση κατ' ουσία έναν χρόνο μετά το μνημόνιο επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης, ή μάλλον λίγο πιο... πίσω. Ζητά από τη χώρα να βάλει το χέρι στην τσέπη, βαθιά, για να πληρώσει τη σωτηρία της, διαβεβαιώνοντας ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Στοχεύει σε έσοδα ύψους 28,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπές δαπανών και τα 12,6 από νέα εισπρακτικά μέτρα. Τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ πολύ απλά και πάλι δεν προσδιορίζονται...

Μόνο που τα περιθώρια εξαντλούνται, αφού πλέον ο απολογισμός των εισπρακτικών μέτρων που επιβάλλονται στην ελληνική οικονομία είναι 67,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2015. Στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά πολύ λιγότερο, κατά 33,11 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, στα δύο ευρώ μέτρων το ένα αποδίδει. Ως επίσημη αιτιολογία αναφέρεται ότι είναι δυσβάστακτοι οι τόκοι και ότι «τρώει» τα μέτρα η ύφεση, ενώ γίνονται και παρεμβάσεις τόνωσης της αγοράς. Η αλήθεια είναι όμως ότι ένα μέρος των μέτρων (συνήθως των δύσκολων διοικητικά, αλλά λιγότερο επώδυνων κοινωνικά) απλά θεσπίζεται και ποτέ δεν εφαρμόζεται. Μόνο τα εύκολα μέτρα αποδίδουν (μειώσεις μισθών και συντάξεων, έκτακτες εισφορές κ.λπ.).

Γι' αυτό, το 2010 τα 26,3 δισ. ευρώ μέτρων μείωσαν το έλλειμμα μόνο κατά 11,9 δισ. ευρώ (αναλογία απόδοσης 2,2 προς 1), ενώ φέτος η οικονομία και οι πολίτες θα επωμισθούν μέτρα 18,8 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα μόνο κατά 7,2 (2,6 προς 1). Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι την περίοδο 2012- 2015 τα 22,5 δισ. ευρώ θα μειώσουν το έλλειμμα κατά 14 δισ. ευρώ (1,6 προς 1 απόδοση). Διαφορετικά, το Μεσοπρόθεσμο ορίζει ρητά ότι έρχονται νέα μέτρα...

Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι αν δεν γίνουν τομές και ριζικές αλλαγές, δύσκολα οι στόχοι θα επιτευχθούν και οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο. Τα μέτρα του 2011 είναι ίδια με τα μέτρα του 2010, ακόμη και με προτάσεις της Ν.Δ. που κατηγορούσε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση.

Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για προχειρότητα στη σύνταξη των μέτρων που γίνεται υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης. Αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει στην κοινωνία το δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία», για να περάσει όχι μόνο το εισπρακτικό πακέτο των 28,9 δισ. ευρώ αλλά και τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων -εξπρές- των οποίων οι όροι πώλησης τελούν υπό διαμόρφωση στις πρωτεύουσες των δανειστών της Ελλάδος. Η πολιτική που ακολουθεί είναι της σταδιακής ανακοίνωσης των μέτρων, ώστε να «χωνευθούν» από την κοινή γνώμη και από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης. Και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή ακολουθεί το ίδιο πρότυπο.

Αναφέρει ποσά και όχι μέτρα. Κάποια από αυτά θα έρθουν την άλλη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο με εφαρμοστικό νόμο. Κάποια άλλα (απολύσεις-εφεδρεία, μισθολόγιο, αλλαγές στις ΔΕΚΟ, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ.) θα περιμένουν τη... σειρά τους, πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
Για το ίδιο θέμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών