Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ ΕΝΝΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος

Στην πλατεία Συντάγματος, γράφεται καθημερινά ιστορία. Με ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες, «φάλτσα», σφοδρές διαφωνίες, οι πολίτες επανακτούν το δικαίωμά τους να μιλούν για... τους ίδιους, καθώς μέχρι σήμερα στο όνομά τους μιλούσαν πολιτικοί, κόμματα και συνδικαλιστές.

Ενα εναλλακτικό πολιτικό όραμα, το οποίο συνεχώς μορφοποιείται, εμπλουτίζεται με νέες προτάσεις, γεννιέται κάθε βράδυ, στις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις. Οξύμωρο, αλλά και ελπιδοφόρο μαζί, η γενιά της ψηφιακής εποχής γυρίζει το βλέμμα της 2.500 χιλιάδες χρόνια πίσω, αναζητώντας τρόπους αμεσοδημοκρατικής διεξόδου από την κρίση.

Στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, οι πολίτες έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Αποφασίστηκε να διερευνηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν για τη συνταγματική κατοχύρωση της άμεσης δημοκρατίας. Ομιλητές θα αναλύσουν ιστορικά παραδείγματα (Αρχαία Αθήνα, Ζαπατίστας) και θα προτείνουν τις αναγκαίες αλλαγές.

«Είναι μία ρεαλιστική ουτοπία», επισημαίνει ο Ιάκωβος, φοιτητής του Πολυτεχνείου, ο οποίος ψήφισε υπέρ της συγκριμένης πρότασης, όπως και η πλειοψηφία της συνέλευσης, η οποία, όπως κάθε βράδυ, είναι μαζική και ζωντανή.

Είναι δύσκολο να πλήξει κάποιος τα βράδια στην πλατεία Συντάγματος. Καμία συνέλευση δεν μοιάζει με την προηγούμενη, πλην της χωροταξικής της διάταξης: Κάθε βράδυ, δημιουργείται ένας κύκλος, ανοιχτός προς όλους. Σχηματίζεται στις εννιά το βράδυ, οπότε και αρχίζει η λαϊκή συνέλευση, η οποία διαρκεί δυόμισι ώρες.

Περιμετρικά του κύκλου στέκονται οι πολίτες, που συνήθως δεν έρχονται για να μείνουν. «Από περιέργεια κυρίως», όπως λέει και η Δήμητρα: «Βαριέμαι τις συζητήσεις. Ολοι ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν γίνεται χειρότερη. Προτιμώ τη φασαρία της πάνω πλευράς. Τουλάχιστον εκεί εκτονώνομαι». Η σύνδεση της «πάνω» και της «κάτω» πλατείας ήταν από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση: «Δεν μπορούμε ως κίνημα να παράγουμε διαχωρισμούς. Πρέπει τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις να γίνονται γνωστά όχι μόνο στον κλειστό κύκλο της συνέλευσης, αλλά σε όλους όσοι έρχονται εδώ».

Είναι πολύ εύκολο η ατμόσφαιρα στην πλατεία να ηλεκτριστεί, γι' αυτό και τηρούνται κάποιοι κανόνες. Αρχικά τίθενται προς ψήφιση τα θέματα που θα συζητηθούν, για να μη δημιουργείται χάος. Οι ομιλητές που επιλέγονται έπειτα από κλήρωση, λένε τη γνώμη τους για τα συγκεκριμένα θέματα, ή καταθέτουν νέες προτάσεις.

Οταν κλείσει ο κύκλος των ομιλητών, οι προτάσεις και οι απόψεις που ακούστηκαν ψηφίζονται από το σώμα, για να ληφθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις, οι οποίες, ανάλογα με το αντικείμενο που πραγματεύονται, μπαίνουν στη διαδικασία της υλοποίησης, από τις ομάδες εργασίες.

Κάθε μέρα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει τόσος λίγος χρόνος για τόσα πολλά πράγματα... Εκατοντάδες προβληματισμοί πολιτών που θέλουν κάτι να αλλάξει, κι άλλες τόσες προτάσεις που το σώμα πρέπει να διαχειριστεί. Η ομάδα επικοινωνίας πρότεινε την αποστολή δελτίων τύπου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τα ψηφίσματα, «για να μην αφήνεται η ενημέρωση σε αυτόκλητους εκπροσώπους». Η ομάδα εργασίας ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στο ψήφισμά της ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει πίεση στα συνδικάτα για γενική απεργία διαρκείας και δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης παντού και ειδικά στους χώρους εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους.

Κι αυτή η βραδιά, όπως τόσες άλλες, είχε τις εντάσεις της. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν μία ομιλήτρια είπε ότι «δεν πρέπει να αποκλείονται άτομα ή συλλογικότητες που θέλουν να μοιράσουν κάποιο κείμενο, το οποίο δεν αντιβαίνει στο πνεύμα των φηφισμάτων». Επειδή η αφορμή για τη συγκεκριμένη ομιλήτρια δόθηκε από κόμμα που προσπάθησε να διοχετεύσει κείμενό του, αποδοκιμάστηκε για κομματικοποίηση του κινήματος.

Ακόμη μεγαλύτερη ένταση δημιουργήθηκε όταν το συγκεκριμένο ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία «ως ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Πολλοί αμφισβήτησαν τη δικαιοδοσία των οργανωτών: «Βλέπουμε συνεχώς τα ίδια πρόσωπα να αναλαμβάνουν το ρόλο του συντονιστή. Υπάρχουν χίλιες δύο επιτροπές που βλέπω να υποκαθιστούν το ρόλο της συνέλευσης. Φοβάμαι ότι γεννιέται μια ιδιότυπη γραφειοκρατία...», τόνισε με θυμό ένας πολίτης.

«Ολα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη στη συνέλευση να αναδεικνύονται κατόπιν κλήρωσης και θα έχουν πενθήμερη θητεία. Αλλιώς σε λίγο θα μιλάμε για ένα ολιγαρχικό όργανο», πρότεινε ο επόμενος.

«Ας μην ξεχνάμε γιατί είμαστε εδώ», είπε μία άλλη ομιλήτρια για να κατευνάσει τα πνεύματα. «Εχουμε μπροστά μας φλέγοντα ζητήματα. Το πιο άμεσο είναι το Μεσοπρόθεσμο. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διοργανώνουμε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα ομιλίες για την οικονομία».

Κάποιος άλλος πρότεινε οριστική ρήξη με την εξουσία και τους θεσμούς της: «Η άμεση δημοκρατία δεν είναι οργανωτικός όρος, αλλά κοινωνική απαίτηση».

«Πρέπει όλοι όσοι είμαστε εδώ, να βγούμε προς τα έξω», πρόσθεσε ένας άλλος: «Να γίνουμε υποκείμενα πληροφόρησης και να διαχύσουμε την πληροφορία στις γειτονιές μας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας. Να γνωστοποιήσουμε το πνεύμα της άμεσης δημοκρατίας».

Μέσα σε δυόμισι ώρες ακούστηκαν 25 προτάσεις, με πολλές παραμέτρους η καθεμία. Εκείνο το βράδυ η ζωντανή διαδικασία αποφάσισε μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Να μη μοιράζονται κομματικά φυλλάδια, να οριστεί ημέρα λαϊκής διαβούλευσης για την άμεση δημοκρατία, να γίνει και νέα συζήτηση για το χρέος, να μπούνε περισσότερα άτομα στις ομάδες εργασίας, να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ομιλητές, να υιοθετηθεί ψήφισμα ανάλογα με αυτού του ισλανδικού Κοινοβουλίου κι άλλα ακόμη...

Για το πώς θα γίνουν πράξη, η πλατεία είναι ανοιχτή να βρει τους τρόπους...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: "Αγανακτισμένοι"
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Για το ίδιο θέμα
«Τίποτα δεν μας σταματά - Δεν θα πληρώσουμε ποτέ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών