Έντυπη Έκδοση

Λέει ναι κι εννοεί όχι

«Μια ακόμη αποτυχημένη συνάντηση θα περάσει λανθασμένα μηνύματα και στην κοινωνία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με αυτό το σκεπτικό, αλλά και με την πεποίθηση ότι οι πρωθυπουργικές κινήσεις γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους, μετά και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, το επιτελείο Σαμαρά θέτει όρους για μια νέα συνάντηση των δύο ανδρών, τέτοιους που επί της ουσίας την αποκλείουν.

Οπως αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής δικών της στελεχών σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί από κοινού με το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος, και έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Πολιτική που βαθαίνει την κρίση η Ν.Δ. δεν μπορεί να προσυπογράψει. Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» απάντησε στον Γ. Παπανδρέου ο Α. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνουν οι συνεργάτες του, θέτει ως βασικό όρο, προκειμένου να προσέλθει σε μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να υπάρξει προκαθορισμένο πλαίσιο και να έχουν γίνει αποδεκτές ουσιαστικές προτάσεις της Ν.Δ. από το Ζάππειο 2. Η πλέον βασική εκ των προτάσεων που η Ν.Δ. θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Με δεδομένο πλέον ότι στο μεσοπρόθεσμο όχι μόνο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, η πρωθυπουργική πρόσκληση προς τον Αντ. Σαμαρά δεν κρίνεται παρά ως μια ακόμη απόπειρα «παγίδευσης» της Ν.Δ.

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου έλυσε τα χέρια του Αντ. Σαμαρά με την απόφασή του να το φέρει ως ένα και μοναδικό άρθρο στη Βουλή και να του προσδώσει χαρακτήρα τριετούς προϋπολογισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα είναι φανερή, και κανείς εκ των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να ενυπάρχουν στους κόλπους της Ν.Δ., δεν θα πει «ναι». Στην ψήφιση, αργότερα, των εκτελεστικών νόμων θα φανεί κατά πόσο και πού η Συγγρού θα παράσχει συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούγονται για κυβέρνηση προσωπικοτήτων: Η εκτίμηση του επιτελείου Σαμαρά είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου θα κινηθεί στα όρια της παράταξής τους, και σκοπεύουν να αποφύγουν παντοιοτρόπως να «χρεωθούν» πρόσωπα που «κάποτε πέρασαν από τη Ρηγίλλης». Τέλος, η εκτίμηση της Συγγρού για το φημολογούμενο δημοψήφισμα είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ από κυβερνητικής πλευράς, στην απόπειρά της να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, μπορεί δε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την προκήρυξη εκλογών, τις οποίες τοποθετούν τον Οκτώβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών