Έντυπη Έκδοση

«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών

Ενδεικτική του αλαλούμ που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση η κατάσταση με την αναδιοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της ομάδας καταγραφής που έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του Γιάννη Ραγκούση στο πλαίσιο του νόμου για την «αναμόρφωση του κράτους», με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και στο ΥΠΕΞ, άλλη ομάδα που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δ. Δρούτσα θα καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Ιουλίου για την αναδιοργάνωση του.

Ο νόμος Ραγκούση, είναι εναρμονισμένος και με τις απαιτήσεις του μνημονίου για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπών καταγραφής του σημερινού status στα υπουργεία, τα ευρήματα των οποίων θα σταλούν σε Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, οι οποίοι και θα εκδώσουν τις σχετικές «ντιρεκτίβες» για τις αναγκαίες αλλαγές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται η επιτροπή του ΥΠΕΞ, να έχει σχεδόν έτοιμη σειρά αλλαγών στη δομή και στον οργανισμό του υπουργείου, τη στιγμή που η ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία επαφών με υπαλλήλους και στελέχη, επιχειρώντας να καταγράψει αδυναμίες, κενά και πεδία παρεμβάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει οι «εσωτερικές» προτάσεις να έχουν κωδικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να και το φθινόπωρο να πάνε στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου.

Επισήμως από τη Β. Σοφίας τονίζουν ότι όλα γίνονται σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, υπογραμμίζοντας, ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να καθυστερήσουν, αφού επιβάλλονται τόσο από τις ιδιομορφίες του υπουργείου όσο και από τις μεταβολές στο διεθνές περιβάλλον. Διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά μόνο προτάσεις.

Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν ότι η «πρεμούρα» των αλλαγών είναι πιθανό να υπαγορεύεται από την πρόθεση ασφυκτικότερου ελέγχου των εργαζόμενων στο υπουργείο, υπενθυμίζοντας τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι ενώσεις τους για τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής και τη μη συμμετοχή σ' αυτήν των θεσμικών τους εκπροσώπων. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν την κόντρα διπλωματών-πολιτικής ηγεσίας, η οποία έχει οξυνθεί, με αποκορύφωμα την ανοιχτή επιστολή του προέδρου τους, Θ. Δασκαρόλη, προς τον Δ. Δρούτσα, στην οποία μιλούσε για «απαξίωση της διπλωματικής υπηρεσίας». «Ενδεχόμενος στόχος αυτής της τακτικής είναι να προκαταλάβει τις εργασίες της επιτροπής του ΥΠΕΣ, η οποία θα βρεθεί προ ειλημμένων αποφάσεων» λέει έμπειρος διπλωμάτης.

Στα επίμαχα σημεία των προτάσεων που βρίσκονται υπό μελέτη περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το «σπάσιμο» του διπλωματικού κλάδου σε πρεσβευτικό, προξενικό και οικονομικό, και διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι για τον πρώτο προορίζονται τα πρόσωπα της «απολύτου εμπιστοσύνης» της εκάστοτε ηγεσίας. Τέλος, έκδηλη είναι η ανησυχία ότι στο όνομα του «εξορθολογισμού» θα συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών των λειτουργικών εξόδων και οι καταργήσεις αρχών του εξωτερικού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ανασχηματισμός
Πώς θα ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα
Κυβέρνηση
Πέντε πράσινοι στο... κόκκινο
Πρώτα το δάνειο ή το μεσοπρόθεσμο;
Βουλή
Ψηφοφορία που κρύβει εκπλήξεις...
Συνέντευξη: Βαγγέλης Παπαχρήστος
«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στη λογική των τοκογλύφων»
ΠΑΣΟΚ
«Πράσινες» αντιμνημονιακές κινήσεις
«Αν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη ΔΕΗ, δεν ψηφίζω το μεσοπρόθεσμο»
Νέο πακέτο βοήθειας
Πώς πέρασε το σχέδιο Σόιμπλε
Συνέντευξη: Αξελ Σέφερ
«Λάθος η μονόπλευρη πολιτική περικοπών»
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Δημόσιο δράμα σε τρεις πράξεις
Απέτυχαν και πληρώνουμε
Κληρώνει τέλος Ιουνίου
Ολα για το χρέος και τίποτα για το έλλειμμα
Τα τέσσερα θύματα του Μεσοπρόθεσμου
Νέα μέτρα κατά... ριπάς
"Αγανακτισμένοι"
Η εκκλησία του δήμου πάει πλατεία Συντάγματος
Ο σπόρος φυτρώνει και σε άλλες πλατείες
Άνεργοι Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Χτύπημα ανεργίας κάτω απ' τη... Ζώνη
Τι ζητούν οι συνελεύσεις των ανέργων
Ιστορία
Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι
Νέα Δημοκρατία
Λέει ναι κι εννοεί όχι
Οικονομική κρίση
Η κρίση γεννάει συγγραφείς
Οργανισμός Cosmos Foundation
Τουρκική διείσδυση στην αμερικανική εκπαίδευση
Συνέντευξη: Λιάνα Κανέλη
«Οι πλατείες ίσως γίνουν κολυμβήθρες του Σιλωάμ»
Υπουργείο Εξωτερικών
«Πονηρό» αλαλούμ στο υπουργείο Εξωτερικών