Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εργασιακές «ανακοπές» στο ΕΣΥ

Με γιατρούς μερικής απασχόλησης, με συνεργαζόμενους από ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και με επέκταση του δικαιώματος διατήρησης ιατρείου σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, φαίνεται πως προχωρεί η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ενα από τα σενάρια είναι να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορεί να είναι και ιδιώτες. Ενα από τα σενάρια είναι να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορεί να είναι και ιδιώτες. Μετά την παραχώρηση κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έρχονται και οι ανατροπές στις σχέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Κατά τη συνήθη τακτική των υπουργών, ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε τη βόμβα των ιδιωτικών ιατρείων για να ανιχνεύσει το... κλίμα.

Τα σενάρια όμως που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά. Εξετάζεται να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορούν να είναι ιδιώτες και να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν στο ΕΣΥ.

Ενα άλλο σενάριο είναι όσοι σήμερα είναι ενταγμένοι στο σύστημα, να απασχολούνται σε δύο ή και τρία νοσοκομεία και να έχουν σχέση μόνιμης συνεργασίας μόνο με το ένα, ενώ στα υπόλοιπα να αμείβονται με βάση το ασκούμενο έργο. Μια άλλη σκέψη είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής των τμημάτων να κάνουν ουσιαστικά ιδιωτικό έργο μέσα στα νοσοκομεία, αξιοποιώντας, για τους δικούς τους ασθενείς, ορισμένα κρεβάτια που θα τους δοθούν.

Η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου υποκρύπτει για πολλούς το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια. Αλλος πιθανός στόχος ίσως είναι και η περιστολή της παραοικονομίας, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 20% με 30% των συνολικών δαπανών. Μάλιστα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι το ενώ το 2006 τα φακελάκια άγγιξαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ, το 2009 έφθασαν τα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Ο καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι θετικός στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών: «Θα μπορούσα να δω ένα τέτοιο μέτρο αν γίνονταν νέες συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης», αναφέρει. «Να επιτραπεί το ιδιωτικό ιατρείο, αλλά να ενταχθούν αυτοί οι γιατροί σε μια νέα κατηγορία. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στα νοσοκομεία της επαρχίας. Δεν δικαιολογούνται εκεί οι σχέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά μόνο μερικής. Το νοσοκομείο πρέπει να προκηρύσσει θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ειδικότητες όπου υπάρχει ανάγκη. Οι απαραίτητοι (πλήρους απασχόλησης) είναι: οι καρδιολόγοι, οι χειρουργοί, οι παθολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι. Τους οφθαλμιάτρους, για παράδειγμα, τους χρειάζεται κανείς περισσότερο για τις εφημερίες. Βέβαια στην Αθήνα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το αν αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ο καθηγητής Λιαρόπουλος απαντά: «Μιλάμε για μια εισαγωγή στοιχείων ιδιωτικής δραστηριότητας στο ΕΣΥ. Ολες οι χώρες της Ευρώπης το έχουν. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε αλυσοδεμένους τους γιατρούς και δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν τίποτε άλλο. Είμαι επίσης υπέρ ένας ιδιώτης να βάζει έναν ασθενή του στο δημόσιο σύστημα. Κυρίως στην επαρχία».

Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος τάσσεται επίσης υπέρ ενός μεικτού συστήματος. Οπως σημειώνει: «Το θέμα είναι ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν κίνητρα και αμοιβές, γι' αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλος βαθμός ελευθερίας όσον αφορά τις κλινικές πρακτικές. Επίσης πρέπει να υπάρχει ελευθερία σχετικά με την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει δεύτερη και τρίτη απασχόληση των γιατρών κλινικού, εκπαιδευτικού ή ερευνητικού χαρακτήρα και να γίνονται μη δεσμευτικές συμβάσεις με άλλα νοσοκομεία ή μονάδες.

Να δουλεύει για παράδειγμα σε δύο νοσοκομεία, στο ένα με μόνιμη σχέση και στο άλλο με μερική απασχόληση. Είναι επίσης προτιμότερο να είναι πλήρους απασχόλησης οι διευθύνοντες αλλά και όσοι δουλεύουν σε μονάδες αιχμής, όπως στις εντατικές».

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνει πως τα μεικτά συστήματα είναι η πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως εξηγεί: «Πρέπει, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ανώτερη κλίμακα της ιατρικής να έχει τη δυνατότητα να ασκεί και ιδιωτική ιατρική. Αλλά να δοθεί αυτό το δικαίωμα στο πλαίσιο του νοσοκομείου γιατί έτσι θα ενισχυθεί και η δυνατότητα επιβίωσης του ΕΣΥ. Στους διευθυντές να δοθούν δηλαδή κάποια κρεβάτια. Και μάλιστα τώρα που θα γίνουν συμφωνίες με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούν να έχουν ιδιωτικούς ασθενείς. Προσφέρεις έτσι μια δυνατότητα για να προσελκύσεις περισσότερους πόρους στο νοσοκομείο και τη δυνατότητα αύξησης των μισθών, ενώ περιορίζεται και η παραοικονομία, τα φακελάκια».

Σχετικά με το αν έτσι οδηγούμαστε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, ο κ. Τούντας αναφέρει: «Ασθενείς πολλών ταχυτήτων υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Αλλωστε η παραοικονομία αγγίζει το 20% με 30%. Τώρα το σύστημα είναι πιο κοινωνικά άνισο γιατί και ο φτωχός και ο πλούσιος καλύπτουν την παραοικονομία. Αν όμως δώσεις τη δυνατότητα να δώσουν το κάτι παραπάνω όσοι διαθέτουν για την άμεση εξυπηρέτησή τους, αμέσως διευκολύνονται τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν. Είναι εξάλλου λάθος να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση όταν έχουμε ήδη 40% ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Οι κινήσεις που ενισχύουν το ΕΣΥ είναι υπέρ του δημοσίου συστήματος και όχι του ιδιωτικού. Οσο καταρρέει το δημόσιο σύστημα τόσο θα ιδιωτικοποιείται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Αντίθετοι οι συνδικαλιστές γιατροί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Κύμα μετανάστευσης για σπουδές
Υγεία
Εργασιακές «ανακοπές» στο ΕΣΥ
Αντίθετοι οι συνδικαλιστές γιατροί
ΙΧ
Τράβηξαν χειρόφρενο λόγω μνημονίου
Περιβάλλον
Σκοτσέζικο ντους για τη Μεσσαπία
Υδρευση
Υπόγειος θησαυρός
Τοπική αυτοδιοίκηση
SOS για τα άδεια ταμεία
Δήμοι προς εξυγίανση
Μετανάστες
Ο φόβος καλύπτει τις επιθέσεις των ρατσιστών
«Κάντε προσφυγές στον εισαγγελέα»
Αντιδράσεις κατοίκων για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών
Νέα καταδίκη της Ελλάδας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο περιζήτητος 18χρονος από το Μπραχάμι
Διαδίκτυο
Χάκερ, κράκερ και κυβερνοζόμπι
Ερανος-μαϊμού
Συνέντευξη: Τίμοθι Σράιβερ
«Η λέξη Καθυστερημένος είναι το σύμβολο της ταπείνωσης»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Κρίση «40 καρατίων» και στο κόσμημα»