Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Υπόγειος θησαυρός

Ο λογαριασμός προς την ΕΥΔΑΠ κάθε χρόνο δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. Τόσα όσα πληρώνει για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του ένα συνοικιακό σουβλατζίδικο. Η διαφορά γίνεται αισθητή, όμως, όταν πρόκειται για τον 10ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Την Καλλιθέα, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Το γκαζόν στο δημοτικό στάδιο Καλλιθέας ποτίζεται αυτόματα με τα υπόγεια νερά, όπως και το δέντρο που έχει σωληνώσεις στη ρίζα του. Το γκαζόν στο δημοτικό στάδιο Καλλιθέας ποτίζεται αυτόματα με τα υπόγεια νερά, όπως και το δέντρο που έχει σωληνώσεις στη ρίζα του. Το μυστικό βρίσκεται καλά κρυμμένο κάτω από τη... γη. Εκατοντάδες σωληνώσεις μήκους άνω των 25 χιλιομέτρων μεταφέρουν πάνω από 500.000 κυβικά νερό σε ετήσια βάση, χωρίς να «γράφονται» στον μετρητή της ΕΥΔΑΠ.

Νερό που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, δώρο της φύσης, κατάλληλο για να ποτιστούν τα παρτέρια, το πράσινο στα πάρκα, στις νησίδες και στις πλατείες του δήμου.

Ολα ξεκίνησαν το 1992 την εποχή της «νεροαπαγόρευσης», τότε που η λειψυδρία είχε χτυπήσει καμπανάκι και το μήνυμα ήταν «οικονομία στο νερό»!

Μέχρι τότε και στο Δήμο Καλλιθέας ήταν συνήθης η εικόνα του εργάτη με το λάστιχο πίσω από το βυτιοφόρο να ποτίζει χύνοντας αλόγιστα το νερό. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει καθημερινά σε όλους τους δήμους της χώρας.

Αντιδήμαρχος πρασίνου ήταν ο νυν δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης, που πίστεψε στην ιδέα εξοικονόμησης νερού και έδωσε εντολή να υλοποιηθεί. «Οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν εγρήγορση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προφυλάξουμε το πράσινο» σχολιάζει ο δήμαρχος.

«Το σχέδιο περιελάμβανε την απεμπλοκή του πράσινου από το καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ με τη διάνοιξη γεωτρήσεων, τη δικτύωσή τους, την αυτοματοποίηση των δικτύων άρδευσης και τελικά τον ηλεκτρονικό έλεγχο ολόκληρου του δικτύου», μας περιγράφει ο γεωπόνος Στράτος Παπαδόπουλος.

Σε μια οθόνη υπολογιστή ο Στ. Παπαδόπουλος παρακολουθεί τη λειτουργία όλου του αρδευτικού συστήματος. «Το νερό με την υπόγεια δικτύωση φτάνει έως τις ρίζες των δέντρων, ακριβώς κάτω από το γκαζόν, και ηλεκτρονικά δίνεται η εντολή για πότισμα. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο σύστημα φτάνει sms στο κινητό μου!» πρόσθεσε.

Πόσο κόστισε όλο το εγχείρημα; Με σημερινά χρήματα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Πόσα κέρδισε ο δήμος; Με μετριοπαθείς υπολογισμούς πάνω από 20 εκατ. ευρώ!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Κύμα μετανάστευσης για σπουδές
Υγεία
Εργασιακές «ανακοπές» στο ΕΣΥ
Αντίθετοι οι συνδικαλιστές γιατροί
ΙΧ
Τράβηξαν χειρόφρενο λόγω μνημονίου
Περιβάλλον
Σκοτσέζικο ντους για τη Μεσσαπία
Υδρευση
Υπόγειος θησαυρός
Τοπική αυτοδιοίκηση
SOS για τα άδεια ταμεία
Δήμοι προς εξυγίανση
Μετανάστες
Ο φόβος καλύπτει τις επιθέσεις των ρατσιστών
«Κάντε προσφυγές στον εισαγγελέα»
Αντιδράσεις κατοίκων για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών
Νέα καταδίκη της Ελλάδας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο περιζήτητος 18χρονος από το Μπραχάμι
Διαδίκτυο
Χάκερ, κράκερ και κυβερνοζόμπι
Ερανος-μαϊμού
Συνέντευξη: Τίμοθι Σράιβερ
«Η λέξη Καθυστερημένος είναι το σύμβολο της ταπείνωσης»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Κρίση «40 καρατίων» και στο κόσμημα»