Έντυπη Έκδοση

Δήμοι προς εξυγίανση

Είδαν τα ονόματα των δήμων τους να φιγουράρουν ως πρωταθλητές στα χρέη.

Επί του παρόντος, όμως, κανένας δήμος δεν έχει μπει στη διαδικασία του «δημοτικού μνημονίου». Πριν από έναν μήνα το υπουργείο Εσωτερικών είχε βγάλει στη «σέντρα» 24 δήμους που πρέπει να μπουν άμεσα σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Πρόκειται για τους δήμους Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνα, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας. Το χρέος τους κυμαίνεται άνω του 150% των εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ (πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων). Στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζουν υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος εξυγίανσης. Προβλέπεται αναχρηματοδότηση δανείων, πάγωμα προσλήψεων και δημόσιων σχέσεων με ταυτόχρονη υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα προβλέπεται πάγωμα στα δημόσια έργα, ενώ η μόνη πηγή χρηματοδότησης θα είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και το «Ελλάδα». Περιλαμβάνεται επίσης επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και περίοδος χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.

«Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει ετοιμάσει όλα τα σχετικά για να ξεκινήσουν να τρέχουν τα προγράμματα εξυγίανσης αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης» δηλώνει ο Γ. Ντόλιος, αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών. «Αν δεν μπουν στο πρόγραμμα, πολλοί δήμοι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Εξετάσαμε επίσης τη δυνατότητα και για δήμους που δεν είναι υπερχρεωμένοι να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες με το Παρακαταθηκών και για τα δικά τους τα δάνεια. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο και οι ιδιωτικές τράπεζες για να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη με τους δήμους».

Την ίδια ώρα αρκετοί δήμαρχοι «ψάχνονται» από μόνοι τους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. «Εχουμε καταθέσει από μόνοι μας αίτημα στο Παρακαταθηκών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και επαναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, δήμαρχος Βύρωνα. Ο ίδιος επιμένει ότι με «λογιστικό τρικ» βρέθηκε ανάμεσα στους υπερχρεωμένους και τονίζει ότι έχει απωλέσει σημαντικά κονδύλια από τους αυτοτελείς πόρους, από το πρόγραμμα Θησέας κι από άλλους κωδικούς τακτικών εσόδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Τοπική αυτοδιοίκηση
SOS για τα άδεια ταμεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Κύμα μετανάστευσης για σπουδές
Υγεία
Εργασιακές «ανακοπές» στο ΕΣΥ
Αντίθετοι οι συνδικαλιστές γιατροί
ΙΧ
Τράβηξαν χειρόφρενο λόγω μνημονίου
Περιβάλλον
Σκοτσέζικο ντους για τη Μεσσαπία
Υδρευση
Υπόγειος θησαυρός
Τοπική αυτοδιοίκηση
SOS για τα άδεια ταμεία
Δήμοι προς εξυγίανση
Μετανάστες
Ο φόβος καλύπτει τις επιθέσεις των ρατσιστών
«Κάντε προσφυγές στον εισαγγελέα»
Αντιδράσεις κατοίκων για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών
Νέα καταδίκη της Ελλάδας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο περιζήτητος 18χρονος από το Μπραχάμι
Διαδίκτυο
Χάκερ, κράκερ και κυβερνοζόμπι
Ερανος-μαϊμού
Συνέντευξη: Τίμοθι Σράιβερ
«Η λέξη Καθυστερημένος είναι το σύμβολο της ταπείνωσης»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Κρίση «40 καρατίων» και στο κόσμημα»