Έντυπη Έκδοση

Η ευκαιρία που χάθηκε

Μαζί με την παρουσίαση του πρώτου «προσωπικού υπολογιστή» από την ΙΒΜ, το 1981, προέκυψε η ανάγκη ενός λειτουργικού συστήματος, δηλαδή μιας συλλογής προγραμμάτων τα οποία θα αναλάμβαναν τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών που θα ζητούσε από τον PC ο χρήστης, την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, αλλά και τον ρόλο του ενδιάμεσου ως προς τις διάφορες εφαρμογές.

Σήμερα, ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν κάποιο είδος λειτουργικού, όμως εκείνη τη μακρινή εποχή (μόλις 30 χρόνια πριν...) ήταν είδος εν ανεπαρκεία.

Επειτα από μια απίθανη σειρά συμπτώσεων και συγκυριών, εκπρόσωποι της ΙΒΜ ζήτησαν από τη νεοσύστατη Microsoft, με την οποία ήδη συζητούσαν για άλλα προγράμματα, μήπως μπορούσε να τους διαθέσει κι ένα λειτουργικό.

Η ίδια δεν είχε, όμως κάποιοι γείτονες από τη Seattle Computer Products είχαν ένα πρωτόλειο που το ονόμαζαν QDOS (Quick & Dirty Operating System). Ο Μπιλ Γκέιτς διείδε την ευκαιρία, αγόρασε τα δικαιώματα και, μαζί με τους συνεργάτες του, το προσάρμοσαν στις απαιτήσεις του προσωπικού υπολογιστή.

Το πρώτο εκείνο λειτουργικό ονομάστηκε PC-DOS, όμως έναν χρόνο αργότερα, η Micro soft παρουσίασε επίσημα το MS-DOS 1.0, για να καλύψει τις ανάγκες όλων των συμβατών με τον υπολογιστή της ΙΒΜ (ΙΒΜ compatible) συσκευών, που ξεφύτρωναν πλέον σαν τα μανιτάρια.

Η ΙΒΜ προσπάθησε να καθιερώσει το δικό της λειτουργικό, παρουσιάζοντας το OS/2 Warp (1987), όμως το απέσυρε στα τέλη του 2005, ταυτόχρονα με την πώληση του τομέα προσωπικών υπολογιστών (PC Company Division) στην κινεζική πολυεθνική Lenovo.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: ΙΒΜ
Τα αυτόματα... μαχαίρια που ακόνισαν εφευρετικά μυαλά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Αυτοκίνητο
Και το αυτοκίνητο παρκάρει μόνο του
Γεωργία
Η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους
ΙΒΜ
Τα αυτόματα... μαχαίρια που ακόνισαν εφευρετικά μυαλά
Η ευκαιρία που χάθηκε
Άλλες ειδήσεις
Διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας
«Καλοκαίρι στην πόλη» 2011
Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας