Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Ποιοι ξεχώρισαν στη μικρή οθόνη

Πάει, μας τελείωσε και η φετινή σεζόν της TV, όσο κι αν προσπαθούν κανάλια και καναλάκια να μας πείσουν ότι έχει ακόμη ψωμί.

Και δεν είναι τόσο ότι μας άφησε χρόνους, μιας και ήρθε τέλος πάντων η ώρα της. Μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι, έφτασε ο καιρός να ενεργοποιηθεί ο άρχων του θέρους ρεπόρτερ Τσιλιπουνιδάκης και να μας μεταφέρει το εορταστικό κλίμα (συν μερικές χιλιάδες οπίσθια!) από τις παραλίες των Κυκλάδων. Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με έγκυρες και ενημερωμένες πηγές από το μέτωπο των διευθυντών προγράμματος, όλοι συμφωνούν πως φρέσκα προγράμματα θα δούμε από Νοέμβρη μεριά. Ως τότε, νηστεία, προσευχή και επανάληψη. Να βλέπει η μάνα και του παιδιού να μη δείχνει...

Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογούμε, ελλείψει δράσεως θα αρχίσουμε τους απολογισμούς. Και θα συμπληρώσουμε τους καταλόγους των νικητών και των ηττημένων της σεζόν, βάζοντας μια τάξη στο χάος. Ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με τους νικητές και πορευόμαστε αναλόγως την ερχόμενη. Ορίστε λοιπόν:

1) Το Νησί

Οσο και να κόστισε, τα λεφτά του τα άξιζε. Συζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκπομπή στην TV κι έφερε στο Mega θεαματικότητες από το εξώτερο διάστημα. Χώρια το δάκρυ κορόμηλο, που λειτούργησε λυτρωτικά για πολλές δυσκολεμένες ψυχές σε μια ιδιαίτερα ζόρικη εποχή.

2) Πενήντα πενήντα

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Η στρατιωτική παροιμία βρήκε την καλύτερή της εφαρμογή στο σίριαλ των Σάκη Μπουλά, Πέτρου Φιλιππίδη και Παύλου Χαϊκάλη, της πιο θελκτικής αντροπαρέας στην ελληνική μικρή οθόνη.

3) Master Chef

Ο Λευτέρης Λαζάρου αναδείχθηκε σε νέο Ηλία Μαμαλάκη, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος αναδείχθηκε σε νέο σύμβολο του σεξ, η μαγειρική αναδείχθηκε σε νέα φιλοσοφική λίθο για κάθε κανάλι που προσπαθούσε να ταΐσει το πρόγραμμά του με τηλεθέαση. Βλέπε και «Food and the City» και «Γλυκές Αλχημείες» και «Εφιάλτη στην Κουζίνα» και «Σεφ στον Αέρα». Πλην Top Chef βεβαίως...

4) Υψηλής Στάθμης Σάτιρα

Λέγε με Λάκη Λαζόπουλο (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό του λαϊκισμού), λέγε με «Ελληνοφρένεια» (αν και μερικές φορές το παράκανε με την ιδεολογική προπαγάνδα). Συχνά, τα κατάφερνε και το «Ράδιο Αρβύλα» (αν και ενίοτε το γύριζε στον φανταρίστικο χαβαλέ).

5) Κισμέτ

Κλάμα και δάκρυ και λυγμός και θρήνος και οδυρμός και οιμωγή και ολολυγμός και ολοφυρμός και στεναγμός και αναφιλητό και βούρκωμα και μινύρισμα αν θέλετε, το σημειώνει το «Αντιλεξικό» του Μποσταντζόγλου. Μηδαμινή τηλεοπτική αξία, κολοσσιαία νούμερα.

6) 1821

Αν αυτό που ψάχνει κανείς είναι να αναδειχθεί σε «talk of the town», να τον συζητάνε δηλαδή άπαντες, ασχέτως αν ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό τον βρίζει πατόκορφα, η ιστορική σειρά του Σκάι το κατάφερε μετ' επαίνων. Θα μπορούσε πάντως να θυμίζει λίγο περισσότερο τηλεόραση και λίγο λιγότερο διάλεξη.

7) Πάτι

Να σας πω ότι την είδα έστω και μια φορά, ψέματα θα σας πω. Οπως μου έλεγε όμως η φίλη μου η Ντόρα, που έχει στολίσει τη ζωή της με τρία κουτσούβελα, όταν προβαλλόταν η συγκεκριμένη σειρά επικρατούσε πανζουρλισμός στο σαλόνι. Κι επειδή μιλάμε για παιδάκια, προσθέστε στους κερδισμένους το «Nickelodeon».

8) Οικογενειακές Ιστορίες

Αυτές, έκατσα και τις είδα. Και μία και δύο και τρεις φορές, γιατί ήθελα να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη και να μην αδικήσω τους συντελεστές τους. Οσο κι αν προσπάθησα όμως, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγα: Χειρότερα δεν γίνεται! Παρά ταύτα, την εκπομπή την παρακολούθησε κόσμος και κοσμάκης και αναδείχθηκε σε κρυφό χαρτί του Alpha. Ετοιμαστείτε για τη δικτατορία του τσίπικου scripted reality.

9) Λιάνα Κανέλλη

Μπορεί να ανεβάζει τη φωνή της έναν τόνο παραπάνω. Μπορεί συχνά πυκνά να διακόπτει τους συνομιλητές της. Μπορεί να παίρνει φωτιά λίγο πιο εύκολα απ' ό,τι πρέπει. Ουδείς ωστόσο μπορεί να της αρνηθεί έναν προσωπικό και πολιτικό μαγνητισμό, που κερδίζει συνειδήσεις και τηλεθεάσεις.

10) Αγανάκτηση

Από την Κερατέα ώς το Σύνταγμα κι από τον Κώστα Πρέκα ώς τον Γιώργο Τράγκα, κανείς δεν έχασε από τον βρασμό ψυχής. Βοήθησαν φυσικά και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, που έβγαλαν τα μέσα έξω στο θυμικό του Ελληνα και τον οδήγησαν από την απάθεια στην οργή. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε τόσο στις οθόνες όσο και στις πλατείες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Βιβλία για τα ΜΜΕ
3 ερωτήσεις
Ποιοι ξεχώρισαν στη μικρή οθόνη