Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. * Η ΣΚΙΩΔΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά

Μετά το γενικό «λίφτινγκ» που έκανε στο κόμμα, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει επίθεση φιλίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. προκειμένου να την πείσει να αφήσει τη λευκή απεργία που κάνει εδώ και καιρό. Στα άμεσα σχέδιά του είναι να κάνει ανασχηματισμό και σε πρόσωπα αλλά και σε δομή σε μια προσπάθεια να δώσει μια εικόνα της κυβέρνησης που θα συγκροτούσε αν η Ν.Δ. ήταν στην εξουσία.

Αρχίζει περιοδείες με στόχο την ενότητα Αρχίζει περιοδείες με στόχο την ενότητα Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του είναι να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας. Συζητήσεις γίνονται και για ανάθεση ρόλων σε στελέχη όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που είναι εκτός είτε με δική τους θέληση είτε γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν από την ηγεσία.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πιθανό το σενάριο των διπλών εκλογών τον Νοέμβριο και ο σκοπός του είναι να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τη Ν.Δ. «Σε λίγο ο Ελληνας θα βιάζεται να απαλλαγεί από το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο απ' όσο βιαζόμαστε εμείς να αναλάβουμε», δήλωσε στο 8ο συνέδριο και ανακοίνωσε στα στελέχη ότι «τα δυσάρεστα είναι ότι φέτος δεν θα κάνουμε διακοπές». Αλλωστε και εθνικές εκλογές να μη γίνουν, τον Νοέμβριο είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα είναι η πρώτη φορά που η «νέα Ν.Δ.» υπό τον Α. Σαμαρά θα δοκιμαστεί σε εκλογές και θα εξαχθούν κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Η παράμετρος «Ντόρα Μπακογιάννη» παίζει τον δικό της ρόλο στις αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αν δεν προλάβει να επιτύχει μια δυναμική ανάκαμψης του κόμματός του που έχει πέσει στο δημοσκοπικά ιστορικά χαμηλό 15,5% (Κάπα research) και ενσκήψει το κόμμα της πρώην υπουργού στο πολιτικό σκηνικό, μετά θα χρειαστεί να τρέξει κούρσα ταχύτητας.

Ακλόνητος στα δεξιά του παραμένει και ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη αφού ο Α. Σαμαράς δεν πέτυχε ακόμη ούτε την «οικογένεια» να μαζέψει όπως υποσχόταν στην προεδρική κούρσα, οπότε μονόδρομος είναι η αναζήτηση προοπτικής. Τέσσερα είναι τα πιο σημαντικά βήματα που προγραμματίζει για να μη χάσει το καλοκαίρι.

1 Σχεδιάζει νέα σκιώδη κυβέρνηση. Με νέο γραμματέα του κόμματος τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, με ανώτατο κομματικό όργανο την Εκτελεστική Γραμματεία στην οποία προώθησε νέα πρόσωπα όπως είναι ο Ν. Δένδιας, ο Γ. Κουμουτσάκος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Φ. Ταυρής και με αντιπροέδρους τον Σταύρο Δήμα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχωράει στο «σχέδιο 2». Θα επιδιώξει να ανοίξει τη βεντάλια και σε βουλευτές που δεν τον στήριξαν στην προεδρική κούρσα και δεν τους συμπεριέλαβε στο πρώτο σχήμα διότι προτίμησε να εμπιστευτεί τους δικούς του. Θα αντικατασταθούν όσοι θεωρεί ότι αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Στο οικονομικό επιτελείο, επικεφαλής του οποίου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Στ. Δήμας, θα συμμετέχουν οι Σταϊκούρας και Μηταράκης. Ο Καράογλου θα μετακομίσει σε άλλο τομέα με λιγότερες απαιτήσεις όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Ο Στυλιανίδης δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει τον Λεονταρίδη στο Αμυνας. Χαμηλά αντανακλαστικά αποδίδονται σε Λεονταρίδη, Σταμάτη κ.ά. Ο Β. Μιχαλολιάκος προκάλεσε πολλές τοπικές έριδες με φόντο τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χωρίς να έχει το πράσινο φως της Ρηγίλλης και συζητούν στη Ρηγίλλης να του βάλουν «καπέλο» τον Αβραμόπουλο. Δένδιας και Βόζεμπεργκ είναι στη λίστα των υπό αναβάθμιση, προορίζονται μάλλον για να αναλάβουν ευρύτερους τομείς καθώς η πολυδιάσπαση που υπάρχει σήμερα υπήρξε προβληματική. Ολοι είναι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι μαζί. Τυχαίνει για το ίδιο θέμα να βγάζουν ανακοινώσεις 2-3 στελέχη ή κανένα! Προς ανανέωση πάει και το επικοινωνιακό επιτελείο (αυτό μάλλον από τον Σεπτέμβριο).

2 Αναζητείται ο τρόπος αξιοποίησης στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν. Τον διαπραγματευτικό ρόλο ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συζητάει και με τον Σαμαρά αλλά συνεχίζει να δείχνει απροθυμία. Του έχει προταθεί η θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, να αντικαταστήσει τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της υποψηφιότητάς του για την περιφέρεια Αττικής.

3 Θα αρχίσει ο Α. Σαμαράς να δίνει χρίσματα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. «Κάνουμε δημοσκοπήσεις όπως όλοι, να δούμε τι θέλουν οι τοπικές κοινωνίες», ανέφερε στους δημοσιογράφους στο συνέδριο. Οταν τον ρώτησε η «Ε» πότε θα αρχίσει να ανακηρύσσει υποψηφίους, είπε ότι θα το κάνει σταδιακά στις περιοδείες που αρχίζει σύντομα και ότι μέσα στις πρώτες θα είναι η Θεσσαλονίκη. Επιβεβαίωσε εμμέσως και την υποψηφιότητα Γκιουλέκα. Στην Αθήνα κλείδωσε η υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο αντιπρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος στις συνεντεύξεις του δηλώνει ευθέως ότι τον στηρίζει, ούτε παίζουν άλλα ονόματα.

4 Η Ρηγίλλης ετοιμάζει πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου, των βουλευτών και των στελεχών για να σταλεί το μήνυμα της εκλογικής ετοιμότητας της Ν.Δ. Μετά την παρουσίαση της πρότασης Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα, η οποία αναδεικνύεται σε κεντρική στρατηγική της Ν.Δ., οι απόστολοι του Σαμαρά θα έχουν και το «ευαγγέλιό» τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
«Ενα από τα 7 καθάρματα» ο Καραμανλής, κατά το γαλλικό «Marianne»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πολέμιοι του μνημονίου
«Πυροβολούν» το Μνημόνιο αυτοί που το επέβαλαν...
Δημοσκόπηση
Αλμα της αδιευκρίνιστης ψήφου
Ασφαλιστικό
Νέα θύελλα φέρνει το Ασφαλιστικό του Δημοσίου
Νέα Δημοκρατία
Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά
«Ενα από τα 7 καθάρματα» ο Καραμανλής, κατά το γαλλικό «Marianne»
Ομιλος από Ντόρα
«Ομιλο προβληματισμού» ανακοινώνει η Ντόρα
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Εκλογικό ράπισμα για την κυβέρνηση
ΚΚΕ
Ο Ν. Σοφιανός υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, του ΚΚΕ
Δημοκρατική Αριστέρα
Και τυπικά πρόεδρος ο Κουβέλης
Υπόθεση Siemens
Ετοιμο το κατηγορητήριο κατά Μαντέλη, για Siemens
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Να ανοίξει η Χάλκη»
Άλλες ειδήσεις
«Συμπόσιο της Σύμης», με Γιώργο και σύνοδο Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Πρόεδρος της Κοινοβ. Συνέλευσης του ΟΑΣΕ εξελέγη ο Ευθυμίου
Και ο καθηγητής Παπαγεωργίου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Στον εισαγγελέα η «Αγρογή»