Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΣΤΟ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέα θύελλα φέρνει το Ασφαλιστικό του Δημοσίου

Πρόσκαιρος θα είναι, όπως φαίνεται, ο στεναγμός ανακούφισης από τους κυβερνητικούς παράγοντες μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού του υπουργού Εργασίας την περασμένη Πέμπτη.

Και αυτό γιατί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα και με την οποία κλείνει τις εργασίες της η Ολομέλεια του Σώματος θα φέρει αντιμέτωπη εκ νέου την κυβέρνηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Δημοσίου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου προβλέπει, μεταξύ άλλων, συνταξιοδότηση στα 65 για τις γυναίκες στο Δημόσιο, την καθιέρωση βασικής και αναλογικής σύνταξης, τον περιορισμό της σύνταξης που λαμβάνουν άγαμες θυγατέρες, την κατάργηση όλων των επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, την ένταξη όλων των νεοδιοριζόμενων του Δημοσίου στο ΙΚΑ από 1/1/2011 κ.ά.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα της Αριστεράς. Η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ θα παράσχουν θετική ψήφο μόνο σε ορισμένα άρθρα.

Ωστόσο, κριτικοί κατά του Γ. Παπακωσταντίνου, τόσο στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου όσο και σε σειρά διατάξεων, εμφανίστηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβαση της Βάσως

Μάλιστα, η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Παπανδρέου, που εσχάτως ασκεί σοβαρότατη κριτική στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασε να υπενθυμίσει στον Γ. Παπακωσταντίνου την παραίνεση του πρωθυπουργού κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού του κ. Λοβέρδου.

Ζήτησε, δηλαδή, να εξαντλήσει ο υπουργός Οικονομικών όλα τα περιθώρια βελτίωσης της πρωτοβουλίας του.

Πρόταση που υιοθέτησαν μέχρι κεραίας και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν τον λόγο στη συνέχεια.

Αλλωστε, οι ίδιοι αναγνώρισαν τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει η ψήφιση του σχεδίου νόμου σε μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου πληθυσμού.

Ο Γ. Κουτσούκος δήλωσε ότι «το σύστημα που θεσμοθετούμε είναι ιδιαίτερα επαχθές για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο». Προέβλεψε δε ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, το νομοσχέδιο «θα είναι η χαρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Για απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης έκανε λόγο και ο Δ. Κουσελάς, ενώ ο Ν. Αλευράς υποστήριξε ότι «την τομή αυτή η κυβέρνηση θα όφειλε να παρουσιάσει στις πραγματικές της διαστάσεις στους πολίτες, αν δεν δεσμευόταν από τις κακές προεκλογικές πρακτικές, στις οποίες είχε επιδοθεί όταν προσέγγιζε το Ασφαλιστικό με τα περίφημα τρία δεν».

Κι άλλες γκρίνιες

Ο κατάλογος των εσωκομματικών διενέξεων δεν τελειώνει όμως εδώ.

Φίλια «πυρά» αναμένεται να δεχθεί και η υπουργός Υγείας με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για «την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που ξεκινά αύριο το μεσημέρι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατυπώνουν σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την πρόθεση της κ. Ξενογιαννακοπούλου να θεσμοθετήσει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Επίσης, ερώτημα παραμένει εάν οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης θα υιοθετήσουν τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών καφέ και μπαρ για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκεδάσεως που επιφέρει το σχέδιο νόμου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πολέμιοι του μνημονίου
«Πυροβολούν» το Μνημόνιο αυτοί που το επέβαλαν...
Δημοσκόπηση
Αλμα της αδιευκρίνιστης ψήφου
Ασφαλιστικό
Νέα θύελλα φέρνει το Ασφαλιστικό του Δημοσίου
Νέα Δημοκρατία
Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά
«Ενα από τα 7 καθάρματα» ο Καραμανλής, κατά το γαλλικό «Marianne»
Ομιλος από Ντόρα
«Ομιλο προβληματισμού» ανακοινώνει η Ντόρα
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Εκλογικό ράπισμα για την κυβέρνηση
ΚΚΕ
Ο Ν. Σοφιανός υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, του ΚΚΕ
Δημοκρατική Αριστέρα
Και τυπικά πρόεδρος ο Κουβέλης
Υπόθεση Siemens
Ετοιμο το κατηγορητήριο κατά Μαντέλη, για Siemens
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Να ανοίξει η Χάλκη»
Άλλες ειδήσεις
«Συμπόσιο της Σύμης», με Γιώργο και σύνοδο Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Πρόεδρος της Κοινοβ. Συνέλευσης του ΟΑΣΕ εξελέγη ο Ευθυμίου
Και ο καθηγητής Παπαγεωργίου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Στον εισαγγελέα η «Αγρογή»