Έντυπη Έκδοση

Πώς ο Αδριανός μού μαύρισε το καλοκαίρι

Ερχονται κάποιες στιγμές, συνήθως καλοκαιρινές, που το χέρι ανασύρει, με μια επίφαση αδιαφορίας από τα πίσω ράφια της βιβλιοθήκης, ένα ξεχασμένο βιβλίο.

Ακόμα κι αν βρέθηκε εκεί επειδή το συνοδεύουν διθύραμβοι και ετερόκλιτες διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για αριστούργημα, δύσκολα το πλησιάζεις. Ανήκει στα αναγνώσματα που τ'αντιμετωπίζουμε όπως τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας, ανέγγιχτες για μεγάλα διαστήματα. Χρειάζονται μια αφορμή ή μια ώριμη στιγμή για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Τα «Απομνημονεύματα του Αδριανού» (εκδ. Χατζηνικολή), η μυθιστοριοποιημένη αυτοβιογραφία του Ρωμαίου αυτοκράτορα, έργο ζωής της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, είναι ένα από τα βιβλία που ανασύρθηκε πρόσφατα από τη δική μου βιβλιοθήκη. Και ευγνωμονώ τη στιγμή. Ξεκινά όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός, στα εξήντα του χρόνια, νιώθει το σώμα του να τον προδίδει, τη σκιά του θανάτου να τον πλησιάζει. Ο απολογισμός της ζωής του, βαθιά ανθρώπινος, καθόλου δοξαστικός, έχει τη μορφή επιστολής που στέλνει στον υιοθετημένο εγγονό του Μάρκο Αυρήλιο.

Η Γιουρσενάρ μέσα από τον βίο του πιο «Ελληνα» από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες ακυρώνει τον χρόνο που μας χωρίζει από τον ήρωά της. Οταν αναγνωρίζουμε, σαν φλέβα στο σώμα του βιβλίου της, αναφορές στη σάρκα («αυτό το άλικο σύννεφο που έχει για αστραπή του την ψυχή»), στην ηδονή, στην ηθική, στην ευτυχία, στην αυτοχειρία, στα παρατημένα νεκροταφεία της μνήμης όπου κείνται, δίχως τιμές, νεκροί που πάψαμε ν' αγαπάμε, δεν ακούμε τη Γιουρσενάρ. Ούτε τη φανταζόμαστε σκυφτή να ψάχνει στις βιβλιοθήκες ή να επινοεί ευφυολογήματα για να ζωηρέψει τον ήρωα. Είναι ο Αδριανός που γράφει. Για να μας υπενθυμίσει, μέσα από ένα λόγο πυκνό, χυμώδη και λυτρωτικό, τη θέση του ανθρώπου που κάποτε, απογυμνωμένος από τον εγωισμό, τις αδυναμίες και τις ψευδαισθήσεις της νεότητας, θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει τον θάνατο και να αναλογιστεί τον τρόπο που διαχειρίστηκε το μυστήριο της ζωής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Πειραματικό ροκ και κλασική ορχήστρα
Πανσέληνος... εθελοντικά
Ομηρος το φεγγάρι στην κόντρα αρχαιοφυλάκων - υπουργείου
Κινηματογράφος
Δύσκολοι έρωτες σε Παλαιστίνη και τρίτη ηλικία
Ενα άλογο στη φρίκη του πολέμου
Θέατρο
Η κρίση θέλει ενότητα κι αγώνα
Οπερα
Ενα άγνωστο... prequel του ροσίνειου «Κουρέα»
Χορός
Μύθος, πάθος και χορός στη Σύρο
Εικαστικά
Ο Σαγκάλ δεν έχει πέραση στην Υδρα
Ζωγράφος κρυφοκοιτάζει τον γυναικείο κόσμο
Τηλεόραση
Ψηφιακή... τακτοποίηση του χρόνου, και βλέπουμε
Από τη Ν. Υόρκη στο Λ. Α.
Νέα ΕΔΕ στην ΕΡΤ