Έντυπη Έκδοση

Κρυφή ερωτική ζωή

«Και μόνο τώρα, που τα μαλλιά του άρχιζαν να ασπρίζουν, αγάπησε πραγματικά -για πρώτη φορά στη ζωή του. Εκείνη κι αυτός αγαπιούνταν σαν δύο πρόσωπα πολύ κοντινά, σαν ανδρόγυνο, σαν τρυφεροί φίλοι. τους φαινόταν ότι η μοίρα τους είχε προορίσει τον έναν για τον άλλον, μη μπορώντας να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν να έχει εκείνος γυναίκα κι εκείνη σύζυγο.

Ο Α. Τσέχοφ Ο Α. Τσέχοφ Εμοιαζαν σαν ένα ζευγάρι αποδημητικά πουλιά, αρσενικό και θηλυκό, που τα είχαν αιχμαλωτίσει και υποχρεώσει να ζουν μέσα σε χωριστά κλουβιά».

Η κρυφή ερωτική σχέση, ανάμεσα σε μια επαρχιώτισσα αριστοκράτισσα και σ' έναν Μοσχοβίτη τραπεζικό υπάλληλο στο κλασικό διήγημα του Αντόν Τσέχοφ (1860-1904) «Η κυρία με το σκυλάκι» που κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και εισαγωγή της Εφης Κορομηλά (εκδόσεις «Μελάνι»). Στη σαν φίνα πορσελάνη μικρή ιστορία του (μόλις σαράντα σελίδες) ο Ρώσος δημιουργός καταγράφει μ' απέριττο τρόπο το ειδύλλιο δύο παντρεμένων, που γνωρίζονται κάνοντας διακοπές στην παραθαλάσσια Γιάλτα.

Αναζητώντας μια εφήμερη αισθηματική περιπέτεια, όπως συνήθιζε, για να ξεφεύγει από τη βαλτωμένη συζυγική ζωή του, ο ήρωας θα παρασύρει την ντροπαλή παντρεμένη στα δίχτυα του για να πιαστεί κι ο ίδιος σ' αυτά, όταν θα έχουν χωρίσει. Θα πάει από νοσταλγία στην επαρχιακή κωμόπολη, όπου εκείνη ζει. Ο έρωτάς τους θα αναζωπυρωθεί, μ' αυτήν να καταφέρνει να πηγαινοέρχεται στη Μόσχα.

Η μαεστρία του Τσέχοφ στο διήγημα αυτό (έχει μεταφερθεί στην οθόνη αλλά και στη σκηνή) βρίσκεται στη λεπταίσθητη ψυχογράφηση των ηρώων του, στις σκέψεις τους, στο πώς πληγώνονται κι απελπίζονται, στο πώς η αγάπη τους αλλάζει, κάνοντάς τους να ελπίζουν με καρτερία, «έχοντας μπροστά τους έναν μακρύ, πολύ μακρύ δρόμο». Μιλάει για τις γυναίκες, μέσω του ήρωά του, αναφέροντας πως «τον τραβούσαν με μια μυστηριώδη δύναμη» και χαριτολογώντας ότι «δεν θα μπορούσε να ζήσει ούτε δύο μέρες χωρίς αυτήν την κατώτερη ράτσα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Πυρ στον Ομπάμα για το «Σκοτώστε τον Οσάμα»
Συνέντευξη: Γιώργος Λούκος
«Περιμέναμε 130.000 εισιτήρια, πουλήσαμε 180.000»
Θέατρο
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, από το Δήμο Χίου
Κριτική θεάτρου
Ονειρο στο κύμα του εξπρεσιονισμού
Εικαστικά
Η σύγχρονη τέχνη πάει Σίφνο
Αρχαιολογία
Βρήκαν το λιοντάρι που βρυχάται 3.000 χρόνια
ΜΜΕ
Συνενώσεις στα δημόσια ΜΜΕ
Τηλεοπτικός Δεκαπενταύγουστος
Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει τις απεργίες της ΕΣΗΕΜ-Θ
Ποδοσφαιρικός πυρετός
Πολυθεματικές μούσες