• Διαδίκτυο

  • Η μανία με το trolling και τα παρατράγουδά της Διαδικτυακός χαβαλές, εμμονή ή παρενόχληση;
   Αλλοτε είναι είρωνες εκ φύσεως, ψεύτες που απολαμβάνουν να παραπλανούν, νάρκισσοι που θέλουν να απασχολήσουν κι άλλοτε οργισμένοι επικριτές των κατά τη γνώμη τους κακώς κειμένων. Στο διαδικτυακό τρόλινγκ όλοι, κακοί και καλοί, χωράνε. Οι μεν υπονομεύοντας την κοινή λογική, οι δε χλευάζοντας του κόσμου τα παράλογα. Ομως, ποιο είναι το όριο της σάτιρας και του χαβαλέ και σε π οιο σημείο αρχίζουν τα παρατράγουδα και οι προσβολές; Αυτό που με προβληματίζει στα κοινωνικά δίκτυα είναι πως η ηθική της επικοινωνίας καταρρέει κάτω από το βάρος ενός διαρκώς διογκούμενου ναρκισσισμού. Στα Νέα Μέσα, το τρολάρισμα λαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά -Ελσα Δεληγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ
  • Ο ΚΑΤΑ FACEBOOK «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ» ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΟΛΑΡΕΙ) «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει την αυτοκριτική»
   Κατά τη γνώμη μου το τρολάρισμα γίνεται από άτομα εύστροφα -ξεκαθαρίζω πως δεν με θεωρώ εύστροφο- και ευαισθητοποιημένα, που έχουν να πούνε κάτι. Ατομα που θες να τα γνωρίσεις. Δεν θα συναντήσεις trolls απολιτίκ ή που να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο
 • Φάκελος/Παρακολουθήσεις

  • ΤΙ ΚΟΡΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ * ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Πόσα ξέρω για σένα!
   Μυστικές υπηρεσίες, συμμορίες, εμπορικές εταιρείες και χάκερς μέσα στο σπίτι σου, στον κομπιούτερ και το κινητό σου Η πρώτη σκέψη είναι το κράτος. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία οι πληροφορίες δεν ενδιαφέρουν μόνον τις μυστικές υπηρεσίες. Σε μια κοινωνία πληροφοριών, οι πρώτες που θέλουν να μάθουν τι σκέφτεσαι, τι ψωνίζεις και πού πας -όπως σε ρωτά αθώα ένα κοινωνικό δίκτυο- είναι οι εταιρείες. Υπάρχουν και οι «κακόβουλες» συμμορίες, που θέλουν να μάθουν τους κωδικούς καταρχήν από τις πιστωτικές σου κάρτες.
  • ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑ (NSA) ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ, ΑΝΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ www.Εσελον, ο παγκόσμιος κοριός
   Το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από 52 δορυφόρους και 25 επίγειες βάσεις. Μία από αυτές υπάρχει στην Κύπρο και στο όρος Τρόοδος. Ηδη από το 2008 το πρόγραμμα «Αστρικός Ανεμος», που αποκάλυψε το περιοδικό «Wired», άρχισε να παρακολουθεί 320 εκατ. κλήσεις την ημέρα
  • ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Τα εν οίκω, εν Facebook
   Το να είσαι logged on σε κάποια από τα «σόσιαλ νέτγουορκ» δίνει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που κάνεις στο PC σου, γι' αυτό το αμερικάνικο κράτος έχει απαγορεύσει τη διανομή και χρήση κάποιων αλγόριθμων κωδικοποίησης και κρυπτογραφήσεις που είναι δύσκολο να διαρραγούν Το Facebook, η Google και η Microsoft συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, επικοινωνίες και στοιχεία «στόχων». Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αφενός μεν οι αμερικάνικες υπηρεσίες -που πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ- μπορούν να υποκλέψουν τα κοινωνικά δίκτυα.
  • Ολη η ζωή σου σε ένα τσιπάκι
   Ενας έξυπνος μετρητής στο ρολόι της ΔΕΗ, η στενή παρακολούθηση του τηλεφώνου, κάμερες και κοριοί, αλλά και τα «κύματά» μας μπορούν να δώσουν όλες τις πληροφορίες για εμάς. Τα Wi Fi είναι οι σύγχρονοι χαφιέδες για όσα δεν δώσαμε μόνοι μας στο Facebook Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με ειδικά τμήματα σήμερα παρακολουθεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλα όσα διακινούνται στο Διαδίκτυο. Ενημερωτικά sites, μπλογκ, ιντερνετικές εφημερίδες και δημοσιογράφους. Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία ΔΗΜΕ. Το 2011 -σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών- υπεβλήθησαν νομίμως και εκδόθηκαν 9.726 βουλεύματα για παρακολουθήσεις υπόπτων για εγκλήματα, ληστείες, φόνους, διακίνηση ναρκωτικών.
  • ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΙΝΗΤΟΙ ΣΠΙΟΥΝΟΙ Κάποιος ξέρει πού ήσουν χθες βράδυ
   Τα smartphones είναι σπιούνοι. Ξέρουν τα πάντα για τα e-mails σου, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι, τα κείμενα που γράφεις, αυτά που σκέφτεσαι και αυτά που πρόκειται να σκεφθείς! Κάποιος από μακριά μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας τη βιντεοκάμερα, τη φωτογραφική μηχανή ή το μικρόφωνο.
  • Ο ΧΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΣΑΣ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ Ο τρίτος άνθρωπος ανάμεσά μας
   Το 1890, ο Louis Brandeis υποστήριξε ότι η εκτύπωση μιας φωτογραφίας χωρίς την άδεια του ατόμου προκαλεί «ψυχικό πόνο και αγωνία, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιβληθεί από απλή σωματική βλάβη.