Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2,6 ΔΙΣ. ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ολοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη

Τρία φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ανοίγουν εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» για τέσσερις εκ βάθρων αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.

Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013 Προφητικό το πρωτοσέλιδο της «Ε» στις 2 Μαρτίου 2013 Τα γεγονότα αυτά σχετίζονται με:

1Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων (2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

2 Τις θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, για τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης, τις οποίες έχει δώσει εγγράφως στην κυβέρνηση και αναμένεται να επαναφέρει σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Πέμπτη.

3Τις απόψεις του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, χθες κατά τη γιορτή της Ημέρας Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ρ. Σπυρόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση τέσσερις στόχους για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό, που είχε παρουσιάσει η «Ε» στις 2 Μαρτίου:

1ος στόχος: Η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) για παροχή:

- Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3863/2010 και επιπρόσθετα στους ανασφάλιστους που δεν ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (7.000 ευρώ,) με την ταυτόχρονη ισχύ της κατώτερης σύνταξης.

- Ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής.

(Την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντίστοιχα, προς όλους τους ασφαλισμένους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.)

2ος στόχος: Η δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων για παροχή:

- πρόσθετων τμημάτων σύνταξης,

- πρόσθετων υπηρεσιών υγείας,

- άλλων παροχών.

Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός.

3ος στόχος: Ο καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις που θα εξισορροπούν την επάρκεια των συντάξεων και παροχών με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ίδια την ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος αυτός απαιτεί τη μελέτη ειδικού μαθηματικού τύπου (αλγορίθμου) που θα συνδυάζει το ετήσιο ΑΕΠ, το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται στη χρηματοδότηση των συντάξεων, το ύψος των συντάξεων, το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, τους χρόνους ασφάλισης, τα όρια συνταξιοδότησης (σουηδικό μοντέλο).

4ος στόχος: Η ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών κοινωνικής ασφάλισης που θα διασφαλίζουν:

- βέλτιστο λειτουργικό κόστος,

- προάσπιση πόρων από παραβατικές συμπεριφορές,

- καθολική είσπραξη των πόρων και εισφορών,

- θωράκιση της οικονομικής λειτουργίας από αυστηρούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.

Στην παρούσα φάση και ειδικότερα μετά τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλων ανατροπών σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το επίπεδο των παροχών, διευκρινίζει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε, με ιδιαίτερη επιμέλεια, με τόλμη και προγραμματισμό στην εξειδίκευση των προαναφερόμενων στόχων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

16 σχόλια

11 Ο/Η Στέλιος Κ. έγραψε: (πριν 7 έτη)
Μακάρι!! Ίσως η μοναδική ελπίδα οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουμε τώρα στην αγορά εργασίας να βρούμε δουλειά!! Δεν γίνεται να δουλεύουμε σαν σκλάβοι για να πληρώνουμε τις συντάξεις που είναι πολλαπλάσιες (μέσος όρος 921 ευρώ) απ'αυτά που βγάζει ένας εργαζόμενος σήμερα!!
12 Ο/Η SGR έγραψε: (πριν 7 έτη)
Στέλιο εισαι λαθος.
Αυτος ο οποιος πληρωνεται τα μεσος ορος 921 ευρω εχει δουλεψει μια ζωη, εχει φαει τα νιατα του,εχει καταβαλει ολες του τις εισφορες, και τωρα στα γεραματα ως ευχαριστω του απομυζησαν το ταμειο του και θα τον καταβαραθρωσουν κιαλλο.
Δεν νομιζω τακη!
Ειμαι 30 και τους καταλαβαινω απολυτως και σε οποια τους κινηση θα ειμαι αλληλεγγυος, δεν ειναι δυνατον ενα τσουρμο ειδημονες της πλακας να να καταστρεφουν την δωρεαν παιδεια, την ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη και να ταιζουν εργαζομενους που εδωσαν τα νιατα τους με συνταξεις πεινας.
13 Ο/Η SGR έγραψε: (πριν 7 έτη)
Στέλιο εισαι λαθος.
Αυτος ο οποιος πληρωνεται τα μεσος ορος 921 ευρω εχει δουλεψει μια ζωη, εχει φαει τα νιατα του,εχει καταβαλει ολες του τις εισφορες, και τωρα στα γεραματα ως ευχαριστω του απομυζησαν το ταμειο του και θα τον καταβαραθρωσουν κιαλλο.
Δεν νομιζω τακη!
Ειμαι 30 και τους καταλαβαινω απολυτως και σε οποια τους κινηση θα ειμαι αλληλεγγυος, δεν ειναι δυνατον ενα τσουρμο ειδημονες της πλακας να να καταστρεφουν την δωρεαν παιδεια, την ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη και να ταιζουν εργαζομενους που εδωσαν τα νιατα τους με συνταξεις πεινας.
14 Ο/Η Κάλχας έγραψε: (πριν 7 έτη)
Παιδάκι μου "Στέλιος Κ." να πας να κοιταχτείς σε γιατρό και ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, σου κάνει megaλο κακό... Απορία... την "λογική" που την ψώνισες? (Εκτός αν μας κάνεις πλάκα...)
15 Ο/Η anagnostopoulos έγραψε: (πριν 7 έτη)
se apantisi tou k.steliou:ton pliroforo den mou plironei kamia syntaxi.exo dosei to anotato pedio eisforon ego kai o ergodotis moy gia 40 xronia kai exo perikoph syntaxis 70%.einai fovero oi anthropoi na min gnorizoun to vathmo tis agnoias tous, kai ekferoun aviasta tin gnomi tous,kai min xehname to hear cut tou venizelou se mia nikta ton eisforon milion ellinon ergazomenon gia dekades xronia, o k stelios me olo to sevasmo einai sklavos is agnoias tou, efxaristo.
16 Ο/Η Στέφανος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Στελάκη, το ''μακάρι'' αυτό να το πείς όταν θα κοντεύεις για την σύνταξη.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 16

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)
Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Ολοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη
Υπουργείο Υποδομών
Απελευθερώνονται κονδύλια, ξεκινούν οι δρόμοι
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Η Ε.Ε. δίνει 29,5 εκατ. ευρώ για το έξυπνο εισιτήριο
ΕΤΕπ
Ενεση 550 εκατ. της ΕΤΕπ για έργα υποδομών
Τελετή με... ταβανόπροκες
Φορολογική πολιτική
Νέος Τειρεσίας για τον ΦΠΑ
ΓΓΠΣ
Πώς θα τα τυπώσετε
ΤΧΣ
Το ΤΧΣ θα διαθέτει τα warrants στους ιδιώτες επενδυτές
Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
Να στηριχθούμε και στην ιδιωτική ασφάλιση
Απασχόληση και ανεργία
Χάθηκαν τον Οκτώβριο 35.000 θέσεις εργασίας, κυριαρχεί η μερική απασχόληση