Έντυπη Έκδοση

Κούρεμα από το 2009 έως το 2014 στις αμοιβές των εργαζομένων

37% Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στους μισθούς αλλά και η μείωση των μισθωτών εργαζομένων, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας «χάθηκαν» ή μετατράπηκαν σε θέσεις μαύρης ή ελαστικής εργασίας, οδήγησαν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- σε μείωση 37%, ή 8,7% ετησίως, των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων την πενταετία 2009-2014. Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 27,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,8 δισ. αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις και ενισχύσεις κάθε μορφής. Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Πλήρες θέμα...

Πολιτική

 • ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΠΡΟΟΔΟ Η τρόικα βάζει 7 όρους για να επιστρέψει
  Δεν έρχονται αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της λίστας ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα σε ασφαλιστικό, εργασιακό, άρση προστασίας της α' κατοικίας, αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, «κόκκινα» δάνεια, αλλά και την αναστολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
 • Με την πλάτη στον τοίχο
  Εντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα αναπροσαρμογής των αρχικών στόχων.

Οικονομία

 • Κούρεμα από το 2009 έως το 2014 στις αμοιβές των εργαζομένων 37% Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
  Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στους μισθούς αλλά και η μείωση των μισθωτών εργαζομένων, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας «χάθηκαν» ή μετατράπηκαν σε θέσεις μαύρης ή ελαστικής εργασίας, οδήγησαν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- σε μείωση 37%, ή 8,7% ετησίως, των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων την πενταετία 2009-2014. Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 27,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,8 δισ. αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις και ενισχύσεις κάθε μορφής. Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ
 • Ψήνεται πρόστιμο για σορτάρισμα σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας
  Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Πρόστιμα για παραβίαση των «ανοιχτών πωλήσεων» σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την πλευρά ξένων παικτών προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, πρόκειται για ελληνική τράπεζα (το όνομα της οποίας δεν αναφέρθηκε), που στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγής των νέων μετοχών «πουλήθηκε ανοιχτά» από ξένους, με συνέπεια την πρόκληση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Αθλητισμός

 • ΗΡΘΕ Ο ΒΟΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙ ΝΤΑΜΠΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ, ΑΛΛΑ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ Τα παίρνει όλα πάνω του
  Η απομάκρυνση του Νίκου Νταμπίζα από τη θέση του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι τουλάχιστον άκαιρη και άστοχη, ενώ αποτελεί ρίσκο η επιλογή του αντικαταστάτη του, Λεωνίδα Βόκολου, ο οποίος την προηγούμενη επταετία ήταν προπονητής ή βοηθός προπονητή.
 • ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ Είχε ραγίσει το γυαλί απ' το περασμένο καλοκαίρι
  Το γυαλί στη σχέση του Γιάννη Αλαφούζου με τον Νίκο Νταμπίζα είχε ραγίσει από το περασμένο καλοκαίρι και ο πρόεδρος της ΠΑΕ έψαχνε το κατάλληλο τάιμινγκ για να τον απολύσει. «Εχει χαθεί η επικοινωνία ανάμεσα στη διοίκηση και στον τεχνικό διευθυντή», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως χθες και τους ανακοίνωσε την απόφαση του να λύσει την συνεργασία του με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας.

Επιστήμη & Τεχνολογία

Ελλάδα

 • ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ Στο σφυρί και η Εγνατία με προίκα νέα διόδια
  Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πωλητήριο στην κερδοφόρα οδό που ήδη υπερκαλύπτει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας της, αποδίδοντας έσοδα στο κράτος. «Προίκα» στους εργολάβους 12 έως 17 νέοι σταθμοί διοδίων.
 • ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Πολυπλόκαμο το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά είδη
  Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης για το σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International φαίνεται πως ξετύλιξαν το κουβάρι, προκειμένου ακόμη μία εταιρεία ιατρικών ειδών να βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με τις ίδιες κατηγορίες.

Διεθνή

 • ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
  Ομπάμα, Τζινπίνγκ και Πούτιν συζητούν το εμπορικό μέλλον των χωρών τους Εσωσε τελικά τα προσχήματα το Πεκίνο με την έκκληση του Κινέζου προέδρου για επιτάχυνση των συζητήσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ των χωρών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC).
 • * ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑ ΣΙ Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα
  Πολλές ήταν οι συναντήσεις ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο, που τις επισκίασε όμως, η ιπποτική χειρονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη σύζυγο του προέδρου της Κίνας.

Τέχνες & Πολιτισμός

 • Ο Ελ Γκρέκο και οι φίλοι του
  Η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» εγκαινιάζεται αύριο στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη Με την έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» που εγκαινιάζεται αύριο στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσία της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφία, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ελληνικών Μουσείων για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ στις 21 Νοεμβρίου στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς θα λάβει χώρα η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης».
 • Στις μουσικές λεωφόρους της Δύσης
  Οι Foo Fighters συνοψίζουν την ιστορία της μουσικής στις ΗΠΑ στον πιο φιλόδοξο δίσκο τους, το «Sonic Highways» «Ουσιαστικά είναι η ιστορία της αμερικανικής μουσικής όπου αναλύονται οι πολιτισμικές ρίζες του κάθε τόπου που επιλέξαμε. Για παράδειγμα γιατί το Σικάγο έγινε πρωτεύουσα των μπλουζ; Γιατί η κάντρι προτίμησε το Νάσβιλ; Γιατί η πρώτη ψυχεδελική μπάντα, οι 13th Floor Elevators, φτιάχθηκε στο Οστιν;»