Έντυπη Έκδοση

Κούρεμα από το 2009 έως το 2014 στις αμοιβές των εργαζομένων

37% Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στους μισθούς αλλά και η μείωση των μισθωτών εργαζομένων, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας «χάθηκαν» ή μετατράπηκαν σε θέσεις μαύρης ή ελαστικής εργασίας, οδήγησαν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- σε μείωση 37%, ή 8,7% ετησίως, των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων την πενταετία 2009-2014. Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 27,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,8 δισ. αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις και ενισχύσεις κάθε μορφής. Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Πλήρες θέμα...

 • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  • Ψήνεται πρόστιμο για σορτάρισμα σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας
   Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Πρόστιμα για παραβίαση των «ανοιχτών πωλήσεων» σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την πλευρά ξένων παικτών προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, πρόκειται για ελληνική τράπεζα (το όνομα της οποίας δεν αναφέρθηκε), που στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγής των νέων μετοχών «πουλήθηκε ανοιχτά» από ξένους, με συνέπεια την πρόκληση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
 • Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση

  • ΟΙ 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ «Λαγός» για ιδιωτική ασφάλιση ο Σπυρόπουλος
   ΠΛΗΡΗ ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με το δόγμα «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» και ακόμα... αναλογικές παροχές υγείας πρότεινε από το βήμα του 4ου Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, τασσόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της «ιδιωτικής ασφάλισης». Ενδεικτικά, ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε να μετατραπούν τα Ταμεία γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών σε... ειδικού σκοπού και τη δυνατότητα πρόσθετων δικαιωμάτων μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΤΗΣ
  • ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ Σύνταξη για αγρότες στα 62
   Ενεργοποιούνται οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση κατά 5 χρόνια νωρίτερα των αγροτών που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης, ακόμα και με διαδοχική, οι οποίοι μπορούν πλέον να λάβουν σύνταξη στα 62 έτη. Ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ορίζονται από τον ΟΓΑ τα 15 έτη ασφάλισης με τη χορήγηση συντάξεων στα 67.
 • ΟΛΠ

  • * ΟΛΠ - COSCO Θρίλερ διαρκείας με το φιλικό διακανονισμό
   Μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου η γ.σ. του ΟΛΠ Συνεχίζεται το σίριαλ του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ - Cosco, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ρήξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να εξήγγειλε, τον Ιούνιο του 2013, την επέκταση της Cosco στο δυτικό τομέα της προβλήτας ΙΙΙ, ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε άλλη άποψη.
 • Εφορία και φορολογική πολιτική

  • ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ-ΕΞΠΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΟΡΟΥ - ΦΠΑ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν
   Οι μεγάλες αντιδράσεις από χιλιάδες φορολογούμενους, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των επιστροφών από τις εφορίες, έφεραν την επίσπευση των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
 • Φυσικό αέριο

  • «Πράσινο φως» στην αποθήκη φυσικού αερίου
   Την προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμού για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας προανήγγειλε χθες -έπειτα από τριετή καθυστέρηση- ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.