Έντυπη Έκδοση

Ο Ελ Γκρέκο και οι φίλοι του

Η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» εγκαινιάζεται αύριο στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη

Με την έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» που εγκαινιάζεται αύριο στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσία της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφία, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ελληνικών Μουσείων για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ στις 21 Νοεμβρίου στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς θα λάβει χώρα η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης».

Πλήρες θέμα...

 • Παρουσίαση βιβλίου

  • Αυτοβοήθεια αλά Χάφινγκτον
   Η 64xρoνη συγγραφέας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της επιτυχίας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μία παράμετρο ακόμη, αποτελούμενη από «την ευεξία, τη γενναιοδωρία, το δέος»... «Το πρωί της 6ης Απριλίου του 2007 βρέθηκα πεσμένη στο πάτωμα του γραφείου του σπιτιού μου σε μια λίμνη αίματος. Καθώς έπεφτα, το κεφάλι μου χτύπησε στη γωνία του γραφείου μου, με αποτέλεσμα να σκίσω το μάτι μου και να σπάσω το ζυγωματικό μου.
 • Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

  • Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Πρωτοπορία και ανατροπές
   Τον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη Λεός Καράξ θα μας φέρει στην Αθήνα το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που ξεκινά σήμερα με τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι (αποκατεστημένο, σε ψηφιακό φόρμα).
 • Μουσική

  • Στις μουσικές λεωφόρους της Δύσης
   Οι Foo Fighters συνοψίζουν την ιστορία της μουσικής στις ΗΠΑ στον πιο φιλόδοξο δίσκο τους, το «Sonic Highways» «Ουσιαστικά είναι η ιστορία της αμερικανικής μουσικής όπου αναλύονται οι πολιτισμικές ρίζες του κάθε τόπου που επιλέξαμε. Για παράδειγμα γιατί το Σικάγο έγινε πρωτεύουσα των μπλουζ; Γιατί η κάντρι προτίμησε το Νάσβιλ; Γιατί η πρώτη ψυχεδελική μπάντα, οι 13th Floor Elevators, φτιάχθηκε στο Οστιν;»
 • Γνώμες/Απόψεις

  • Αμφιπολίτευση ή το χαμένο Κέντρο
   Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη δεν έφερε στο φως ένα πανέμορφο ψηφιδωτό απ' το απώτερο παρελθόν, αλλά την ακριβή εικόνα του πολιτικού μας παρόντος. Κυρίως όταν, τόσο το κέντρο του ψηφιδωτού της Αμφίπολης όσο και το «Κέντρο των Αλλαγών» του Σταύρου Θεοδωράκη αφήνουν χώρο στη φαντασία μας να γεμίσει το κενό τους.
 • ΕΜΣΤ

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Να παραδοθεί στο λαό το ΕΜΣΤ»
   Ανακοίνωση σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξέδωσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες την διαμάχη που εκτυλίσσεται μεταξύ του ΔΣ και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
 • Θέατρο

  • Φασίστες έκθετοι, άδειοι, χαραμισμένοι
   Το αριστούργημα του Εντεν Φον Χόρβατ «Σλάντεκ» στην παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κεχαγιόγλου, αποκαλύπτει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη Γερμανία του 1923 και την επώαση του φασισμού Δύσκολα υποπτεύεται κανείς τις προφανείς ή υπόγειες αντιστοιχίες τού αριστουργήματος του Εντεν Φον Χόρβατ «Σλάντεκ» που γράφτηκε το 1929 και διαπραγματεύεται την εύφλεκτη εποχή της επώασης του ναζισμού στη Γερμανία, με τη σύγχρονη ελληνική παθογενή πολιτική κατάσταση.