Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΠΑ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Οι «κόκκινες» γραμμές της τρόικας

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι δανειστές αναφορικά με τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση πριν απ' την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι ασφυκτικές, με τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση να τις βάζει η τρόικα και όχι η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν έρχονται αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της λίστας Δεν έρχονται αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της λίστας Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν τις πληροφορίες ότι η τρόικα έχει καταρτίσει λίστα με τα μεγάλα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης ζητώντας νέες παρεμβάσεις και μάλιστα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό και εργασιακό, την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια την αναστολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα, χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος ώστε να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτά θέματα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε ότι τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα είναι πολύ πιεστικά, αν και παραμένει στόχος η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Επανέλαβε ωστόσο ότι προϋπόθεση για να επιστρέψει η τρόικα είναι να καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν δεσμεύτηκε για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, επισημαίνοντας μόνο ότι οι επαφές με τις ελληνικές αρχές είναι συνεχείς και ότι το τελευταίο Eurogroup συζήτησε με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα.

Σημείωσε ακόμη ότι ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την άποψη που εξέφρασαν οι ελληνικές Αρχές για την άμεση αντιμετώπιση βασικών θεμάτων με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι δανειστές διατηρούν ανοιχτά καυτά μέτωπα όπως των «κόκκινων» δανείων, της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, του δημοσιονομικού κενού, με τις εκτιμήσεις της τρόικας να το «βλέπουν» πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, βέβαια, η τρόικα επιμένει ότι σε αυτή την αξιολόγηση πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον παρεμβάσεις στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία κ.ά.) στο Ασφαλιστικό και στο μισθολόγιο του Δημοσίου, παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταθέσει χρονικά τη διαπραγμάτευση, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αδιέξοδο που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή έχει οδηγήσει την πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών να αποδεχθεί το ενδεχόμενο ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ολοκληρωθεί εντός του χρόνου, κάνοντας έτσι πολύ πιθανή την επέκταση του Μνημονίου και μετά το 2014, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα.

Με την πλάτη στον τοίχο

Εντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα αναπροσαρμογής των αρχικών στόχων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση και η μετέπειτα συμφωνία με τους εταίρους για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αποτελούν ουσιαστικά ένα ενιαίο και αδιαίρετο πακέτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου και η παρουσίαση της ολοκληρωμένης συμφωνίας μέχρι την διαδικασία της προεδρικής εκλογής, η οποία και «θα τεθεί στην κρίση των πολιτών». Το δίλημμα κατά τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει ή «συμφωνημένη λύση εξόδου από το μνημόνιο με ασφάλεια και αλλαγής σελίδας ή για επιστροφή στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια» κατά τον τρόπο που είχε θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ζήτημα μετά την προχτεσινή σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Τάκης Ρήγας έσπευσε πάντως να κλείσει σενάρια που οδηγούν σε ερμηνείες πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «δεν αναφέρθηκε ούτε σε δημοψήφισμα ούτε σε επίσπευση εκλογών» (βήμα fm) και πως θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει η προκήρυξη εκλογών μόνο εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι δεν ανοίγουν η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι διοικητικού χαρακτήρα».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ

Το βασανιστικό μαρτύριο της σταγόνας

Την αργή και βασανιστική πορεία με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου συνεχίζει η κυβέρνηση, μη έχοντας εγκαταλείψει την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και με στόχο τον Ιανουάριο πλέον να έχει στα χέρια της τη συμφωνία της επόμενης ημέρας.

Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (αυτή τη φορά παρουσία των διοικητών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα) όπως και προχθές, ανέφερε ως χρονικό ορόσημο την προεδρική εκλογή, δημιούργησε απορίες ως προς το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εάν η συμφωνία θα υπογραφεί πριν ή μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι πρώτα πρέπει να κλείσει το review (το οποίο όμως αποδεικνύεται πραγματικός Γολγοθάς για την κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν όλα τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι τώρα), στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου να λυθεί το ζήτημα του χρέους (παρόλο που οι εταίροι δε δείχνουν επί του παρόντος διάθεση για διευθέτηση) και το πολύ τον Ιανουάριο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία (έστω και με όρους που δεν θα υπαγορεύσει η κυβέρνηση).

Είτε η συμφωνία υπογραφεί πριν την προεδρική εκλογή (όπως επιθυμεί η Αθήνα), είτε παραπεμφθεί για μετά (όπως φαίνεται να μην αποκλείουν οι εταίροι), οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το δίλημμα ισχύει, καθώς εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες και από αυτές αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει -όπως λένε- η απειλή ακύρωσης των συμφωνηθέντων και άρα χρηματοδοτικής ασφυξίας. «Είναι στο χέρι των βουλευτών και των πολιτών να αποφασίσουν εάν θα κάνουν πειράματα», προσέθεταν.

Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την αξιολόγηση και τις εντυπώσεις από αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου σημείωσε ότι το ασφαλιστικό είναι στη συζήτηση μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα, όχι για ζητήματα που αφορούν την ουσία καθώς όπως δήλωσε δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Το βασανιστικό μαρτύριο της σταγόνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οι «κόκκινες» γραμμές της τρόικας
Το βασανιστικό μαρτύριο της σταγόνας
ΣΥΡΙΖΑ
Στους Podemos ο Τσίπρας
ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΤΑΙΠΕΔ
ΠΑΣΟΚ
Με την πλάτη στον τοίχο
«Ποιος τολμά να με διαγράψει;»
Τράπεζες
«Φύλακες» της πρώτης κατοικίας
...αλλά και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων
Eurogroup
Βλέπει έξοδο από το Μνημόνιο ο Ντάισελμπλουμ
ΑΟΖ
Βενιζέλος: Ενδεχόμενο προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια για την κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΣΦΑ
Μυστική συνάντηση για τον ΔΕΣΦΑ
Κύπρος
«Ασφαιροι» οι κανόνες εμπλοκής
Το Ποτάμι
Βολές κατά πάντων από το Ποτάμι
Άλλες ειδήσεις
37% H ΣΦAΓH TΩN MIΣΘΩN