Ελευθεροτυπία - 12/11/2014
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
«Φύλακες» της πρώτης κατοικίας
Την αντίθεσή τους στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εξέφρασαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Κώστα Σκρέκα.
Δικομματική και τραπεζίτες στο ίδιο τραπέζι
Ο επικεφαλής της Τραπέζης Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος από την σύσκεψη, δήλωσε ρητώς πως δεν πρέπει να γίνει άρση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. «Δεν βλέπω να γίνεται τελικά», σημείωσε ο τραπεζίτης.
Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη γίνεται υπό την πίεση των εξελίξεων των αιτημάτων της τρόικας για να προχωρήσουν και να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν από τις 8 Οκτωβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί το σημαντικό eurogroup.
Από την πλευρά των τραπεζών εκτός του Μιχάλη Σάλλα, συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Ομιλος Εθνικής), ο Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank ) και Χρήστος Μεγάλου από την Eurobank.
Ολοι αγωνιούν
Η θέση των τραπεζιτών, όπως εκφράστηκε από τον επικεφαλής της Πειραιώς, έρχεται σε μια συγκυρία που η κοινωνία και η αγορά αγωνιούν για την τύχη της άρσης του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, στην οποία ως μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά από την αρχή του 2015. Μείζον θέμα, που αποτελεί για ευνόητους λόγους σοβαρό πονοκέφαλο για τη συγκυβέρνηση και μόνιμο ζήτημα αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σημειωτέον, πως η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και έχει λάβει δύο φορές παράταση της άρσης αναστολής για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και το τελευταίο, που θα ήθελε εν όψει, βεβαίως, της εκλογής του ΠτΔ, θα ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο της στεγαστικής πίστης όσο και της επιχειρηματικότητας, αποτελεί σταθερό αντικείμενο τριβής της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τραπεζικός παράγων σημείωνε πως ο κλάδος έχει τις αντοχές -μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τον έλεγχο των stress tests της ΕΚΤ- να χειριστεί το φλέγον θέμα όχι μόνο των στεγαστικών αλλά και μέρους των επιχειρηματικών δανείων. Το τελευταίο, που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είναι η περαιτέρω κρίση στην ήδη εκτός ελέγχου στεγαστική αγορά, σημείωνε ο ίδιος παράγων, καθώς οι τιμές στην κτηματαγορά έχουν κατακρημνισθεί. Παράλληλα, οι τράπεζες επ' ουδενί θα ήθελαν να δημιουργηθεί θέμα με τα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια.
Φειδωλές ροές
Ομως ο Μιχάλης Σάλλας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για την επιτακτική ανάγκη επαναχρηματοδότησης της οικονομίας. Ηδη οι τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, ωστόσο οι ροές παραμένουν πολύ φειδωλές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Και αν στο θέμα της άρσης του μέτρου προστασίας για την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα πετύχει να πάρει κι άλλο χρόνο από τους δανειστές και να μην προχωρήσει άμεσα από την 1η Ιανουαρίου στην εφαρμογή του, καίριο παραμένει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων.
Δεδομένων των ερασιτεχνικών χειρισμών του απελθόντος υπουργού Ανάπτυξης και των... ασκήσεων επί χάρτου του Νίκου Δένδια, κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες έχουν όντως να λύσουν έναν «γόρδιο δεσμό». Θεωρείται βέβαιο πως οι ρυθμίσεις Δένδια δεν θα προχωρήσουν και θα υποστούν εκ βάθρων αλλαγές, καθώς συναντούν τη σφοδρή αντίδραση των τραπεζών αλλά και δεν θεωρούνται λειτουργικές, βιώσιμες και δίκαιες από την πλευρά των δανειοληπτών. Σημειώνεται πως η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, το βράδυ της Δευτέρας για τα «κόκκινα» δάνεια.