Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Εσωσε τελικά τα προσχήματα το Πεκίνο με την έκκληση του Κινέζου προέδρου για επιτάχυνση των συζητήσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ των χωρών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC).

Ομπάμα, Τζινπίνγκ και Πούτιν συζητούν το εμπορικό μέλλον των χωρών τους Ομπάμα, Τζινπίνγκ και Πούτιν συζητούν το εμπορικό μέλλον των χωρών τους Μάλιστα, επετεύχθη συμφωνία επί ενός «οδικού χάρτη» που προβλέπει τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μιας περιφερειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσε ο Σι Τζινπίνγκ. Αναλυτές μιλούν για προσπάθεια να αποσπαστεί το ενδιαφέρον από τη Σύμπραξη του Ειρηνικού. Πάντως Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε σημαντική συμφωνία για τους δασμούς σε προϊόντα αιχμής.

«Ιστορικό βήμα», χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την έναρξη της διαδικασίας προς τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού, η οποία κατά τη γνώμη του, επισφραγίζει «τη δέσμευση των μελών του APEC υπέρ της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού συμφώνησαν χθες, δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής του APEC στο Πεκίνο, επί ενός «οδικού χάρτη», που προβλέπει τη δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μιας περιφερειακής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Στην πραγματικότητα, η ζώνη αυτή έρχεται σε ανταγωνισμό με τη Σύμπραξη του Ειρηνικού, ένα σχέδιο που είναι ενδεικτικό της μετατόπισης του κέντρου βάρους της αμερικανικής πολιτικής προς την Ασία. Ωστόσο, η Σύμπραξη του Ειρηνικού αφήνει στο περιθώριο την Κίνα και θεωρείται από τους Κινέζους αναλυτές ως απόπειρα της Ουάσιγκτον να περιορίσει την αυξανόμενη οικονομική και διπλωματική επιρροή του Πεκίνου.

Ετσι, η κινεζική πλευρά επιχειρεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τη συμφωνία αυτή, η οποία πρακτικά στοχεύει στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου που θα εκτείνεται από το Βιετνάμ έως τη Χιλή και την Ιαπωνία και θα αφορά περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κίνα φοβάται ότι η ζώνη αυτή χρησιμοποιείται από την Ουάσιγκτον είτε για να την αναγκάσει να ανοίξει τις αγορές της με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας είτε για να την απομονώσει από τις άλλες περιφερειακές οικονομίες, αφού το εμπόριο θα κατευθύνεται στις χώρες που θα την έχουν υπογράψει.

Πάντως Κίνα και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τους δασμούς σε προϊόντα αιχμής κάτι που ίσως διευκολύνει τη συζήτηση για τη μείωση των δασμών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, έστω κι αν η προοπτική αυτή θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ-Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Εμπόριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ/Κίνα
Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
Πολωνία
Αγριες συγκρούσεις με εθνικιστές
Ρωσία
Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα
Αλβανία
Υποδοχή πρωθυπουργού στον Ράμα στο σερβικό Πρέσεβο
Ευρωδικαστήριο
Φραγμοί στα ευρωεπιδόματα
Παλαιστίνη
Χωριστά και στη 10η επέτειο θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ
Ματιές στον κόσμο
Ο Μοσκοβισί στηρίζει Γιουνκέρ στην υπόθεση φοροδιαφυγής «LuxLeaks»
Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Καταλονίας
Πολυέξοδο διαζύγιο 995 εκατ. δολ. για τον πετρελαιά Χάρολντ Χαμ
Εκδήλωση μνήμης με έκπληξη στον Ολάντ
Πίνουν και «φουμάρουν» εν ώρα εργασίας