Έντυπη Έκδοση

* ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΑ ΣΙ

Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα

Πολλές ήταν οι συναντήσεις ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο, που τις επισκίασε όμως, η ιπποτική χειρονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη σύζυγο του προέδρου της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές έσπευσαν να λογοκρίνουν ακόμη και στο Διαδίκτυο το επίμαχο στιγμιότυπο που ο Ρώσος πρόεδρος σκεπάζει με ένα σάλι τους ώμους της κυρίας Σι. Η κουβέντα άνοιξε σε κουτσομπολίστικη πλέον βάση και κάπως έτσι χάθηκε η ουσία των επιμέρους συζητήσεων.

Κανονικά, θα μπορούσε να αποτελεί απλώς μια θερμή χειρονομία σε μια παγωμένη νύχτα, η φιλοφρονητική προθυμία με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος σκέπασε τους ώμους της συζύγου του Κινέζου προέδρου, την ώρα που εκείνος μιλούσε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Το πρόβλημα είναι η «κακή φήμη» του γυναικά που συνοδεύει το Βλαντιμίρ Πούτιν και προφανώς η μηδενική ανοχή των κινεζικών αρχών.

Το περιστατικό, προβλήθηκε αρχικά από την κρατική κινεζική τηλεόραση κι έκανε αστραπιαία το γύρο του Διαδικτύου, για να λογοκριθεί αμέσως και να εξαφανιστεί από όλα τα κινεζικά μέσα και το Ιντερνετ στην Κίνα.

Η πρώτη κυρία της Κίνας, Πενγκ Λιουάν, διάσημη τραγουδίστρια καριέρας έχει σε αντίθεση με προκατόχους της, ένα πολύ πιο εξωστρεφή ρόλο, εντός και εκτός συνόρων, όταν συνοδεύει το σύζυγό της στις επίσημες επισκέψεις του.

Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του και συζήτησαν για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού και άλλοι ηγέτες χωρών είχαν σύντομες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε εκείνη της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε, για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίντζο Αμπε. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: AFP-Guardian-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεργασίες/Προγραμματα
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ/Κίνα
Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
Πολωνία
Αγριες συγκρούσεις με εθνικιστές
Ρωσία
Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα
Αλβανία
Υποδοχή πρωθυπουργού στον Ράμα στο σερβικό Πρέσεβο
Ευρωδικαστήριο
Φραγμοί στα ευρωεπιδόματα
Παλαιστίνη
Χωριστά και στη 10η επέτειο θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ
Ματιές στον κόσμο
Ο Μοσκοβισί στηρίζει Γιουνκέρ στην υπόθεση φοροδιαφυγής «LuxLeaks»
Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Καταλονίας
Πολυέξοδο διαζύγιο 995 εκατ. δολ. για τον πετρελαιά Χάρολντ Χαμ
Εκδήλωση μνήμης με έκπληξη στον Ολάντ
Πίνουν και «φουμάρουν» εν ώρα εργασίας