Έντυπη Έκδοση

Υποδοχή πρωθυπουργού στον Ράμα στο σερβικό Πρέσεβο

Κύμα αλβανικού εθνικισμού κατέκλυσε χθές τη Νότια Σερβία, με την εκεί επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος είχε από προχθές δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος όταν κάλεσε από το Βελιγράδι τη σερβική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Σερβία επισκέφθηκε την κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία και του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή. Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής. Το ότι ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, θα μπορούσε να είναι το λιγότερο. Οι συγκεντρωμένοι όμως κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Ολοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας».

Ο Ράμα δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Είπε ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο. Ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση, και ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να εκλείψουν οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη Σερβία».

Στο πόδι για να υποδεχτούν τον Αλβανό πρωθυπουργό Στο πόδι για να υποδεχτούν τον Αλβανό πρωθυπουργό Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αλβανία αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά στις μειονότητες αφού, επειδή έχει δώσει σε αυτές δικαιώματα, που αρνούνται άλλες χώρες να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους. Ατυχώς όμως επικαλέστηκε την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ηπειρο. «Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας», ισχυρίστηκε. Προφανώς δε ρώτησε ούτε τους κατοίκους της Δερβίτσανης πώς βίωσαν την εισβολή από το Λαζαράτι την ημέρα της πρόκλησης στον αγώνα του Βελιγραδίου, ούτε ρώτησε τις εκεί αλβανικές αρχές τι έκαναν για να εμποδίσουν την εισβολή.

Προφανώς τα Τίρανα θεωρούν επιτυχημένη την επίσκεψη Ράμα στη Σερβία. Αλλά ο διεθνής Τύπος μιλά για πλήρη αποτυχία προσέγγισης και τονίζει το διπλωματικό επεισόδιο για το Κοσσυφοπέδιο, μπροστά στις κάμερες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Αλβανία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ/Κίνα
Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
Πολωνία
Αγριες συγκρούσεις με εθνικιστές
Ρωσία
Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα
Αλβανία
Υποδοχή πρωθυπουργού στον Ράμα στο σερβικό Πρέσεβο
Ευρωδικαστήριο
Φραγμοί στα ευρωεπιδόματα
Παλαιστίνη
Χωριστά και στη 10η επέτειο θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ
Ματιές στον κόσμο
Ο Μοσκοβισί στηρίζει Γιουνκέρ στην υπόθεση φοροδιαφυγής «LuxLeaks»
Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Καταλονίας
Πολυέξοδο διαζύγιο 995 εκατ. δολ. για τον πετρελαιά Χάρολντ Χαμ
Εκδήλωση μνήμης με έκπληξη στον Ολάντ
Πίνουν και «φουμάρουν» εν ώρα εργασίας