Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ

Φραγμοί στα ευρωεπιδόματα

Απόφαση-σταθμό έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, που απεφάνθη ότι η Γερμανία μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση επιδόματος σε Ευρωπαίους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη χώρα.

Αμέσως αντέδρασε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, που βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει πως έτσι δικαιολογούνται και οι περικοπές των επιδομάτων που επιβάλει ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση.

Οι δικαστές απεφάνθησαν στην ουσία ότι μια χώρα πρέπει να έχει δικαίωμα να αρνηθεί την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες που δεν εργάζονται, κάτι που μπορεί να βάλει φρένο στον αποκαλούμενο «επιδοματικό τουρισμό», δημιουργώντας ευνοϊκό στην κατεύθυνση αυτή δεδικασμένο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Γερμανία μπορεί να αποκλείει πολίτες άλλων χωρών-μελών από την καταβολή κρατικών επιδομάτων, υπό προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αποδειχθεί ότι αυτοί εισήλθαν στη χώρα, με σκοπό να επωφεληθούν από τα προνόμια του κοινωνικού κράτους και όχι να αναζητήσουν πραγματικά απασχόληση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κληθεί να εξετάσει την υπόθεση μιας 25χρονης γυναίκας από τη Ρουμανία που διαμένει με την αδελφή της στη Λειψία, μαζί με τον πεντάχρονο γιο της. Από το 2010 που έφθασε στη Γερμανία δεν αποδεικνύεται κάποια ουσιαστική προσπάθειά της να εξασφαλίσει θέση εργασίας κι έτσι η αντίστοιχη υπηρεσία στη Λειψία αρνήθηκε να της καταβάλει επίδομα. Στη συνέχεια, το κοινωνικό δικαστήριο της περιοχής απέρριψε το αίτημά της, μη αναγνωρίζοντάς της δικαίωμα στη χορήγηση του επιδόματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά ένα ρεύμα επιδοματικού τουρισμού, παράγοντας που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη του.

«Νομίζω ότι ένα από τα στοιχεία που υπογραμμίζει η απόφαση αυτή είναι πως η ελευθερία της μετακίνησης, όπως ο πρωθυπουργός και άλλοι έχουν πει, δεν μπορεί να αποτελεί απόλυτο δικαίωμα», δήλωσε αμέσως ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά το πώς μπορούμε μαζί με άλλες κυβερνήσεις να ενεργήσουμε μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε.

Η Βρετανία σιγοντάρει

Βρετανοί βουλευτές έσπευσαν εξάλλου να εκφραστούν υπέρ της απόφασης, εκτιμώντας ότι δικαιώνει τις επιλογές της βρετανικής κυβέρνησης για περιστολή των επιδομάτων και τόνισαν ότι «με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στη σωστή του βάση, που είναι η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων».

(Πηγές: Guardian-Spiegel)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιδόματα
Ευρωδικαστήριο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ/Κίνα
Παιχνίδια δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
Πολωνία
Αγριες συγκρούσεις με εθνικιστές
Ρωσία
Θερμή χειρονομία σε παγωμένη νύχτα
Αλβανία
Υποδοχή πρωθυπουργού στον Ράμα στο σερβικό Πρέσεβο
Ευρωδικαστήριο
Φραγμοί στα ευρωεπιδόματα
Παλαιστίνη
Χωριστά και στη 10η επέτειο θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ
Ματιές στον κόσμο
Ο Μοσκοβισί στηρίζει Γιουνκέρ στην υπόθεση φοροδιαφυγής «LuxLeaks»
Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση της Καταλονίας
Πολυέξοδο διαζύγιο 995 εκατ. δολ. για τον πετρελαιά Χάρολντ Χαμ
Εκδήλωση μνήμης με έκπληξη στον Ολάντ
Πίνουν και «φουμάρουν» εν ώρα εργασίας