Έντυπη Έκδοση

Ερευνητές μέσα από τη σκέψη κατευθύνουν την «έκφραση» των γονιδίων

Μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν μία μέθοδο που τους επιτρέπει να κατευθύνουν τη ρύθμιση των γονιδίων, μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων, δηλαδή με τη σκέψη.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνική ελέγχου των γονιδίων, η οποία ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μάρτιν Φουσενέγκερ, καθηγητή βιοτεχνολογίας και εμβιομηχανικής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατάφεραν, χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά κύματα της σκέψης να ελέγξουν την μετατροπή των γονιδίων σε πρωτεΐνες, δηλαδή τη λεγόμενη «έκφραση» των γονιδίων.

«Για πρώτη φορά μπορέσαμε να απομονώσουμε τα εγκεφαλικά κύματα, να τα μεταφέρουμε ασύρματα σε ένα δίκτυο γονιδίων και, στη συνέχεια, να ρυθμίσουμε την έκφραση ενός γονιδίου ανάλογα με το είδος της σκέψης. Η ικανότητα να ελέγχουμε την έκφραση των γονιδίων μέσω της δύναμης της σκέψης, είναι ένα όνειρο που κυνηγούμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία» δήλωσε ο Μάρτιν Φουσενέγκερ.

Επιμέλεια: Κ. Π.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Γονίδια
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ελβετία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Επιστημονικές έρευνες
Ερευνητές μέσα από τη σκέψη κατευθύνουν την «έκφραση» των γονιδίων