Έντυπη Έκδοση

Η εκποίηση του «Ερημίτη» στρέφεται κατά της κοινωνίας

Ο δήμαρχος και οι πολίτες της Κέρκυρας διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στην «αξιοποίηση» της περιοχής

Την αντίθεση, τόσο τη δική του όσο και του λαού της Κέρκυρας, στην εκποίηση του «Ερημίτη», δηλώνει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων «Επανερχόμαστε στο θέμα του «Ερημίτη» (Κασσιόπη Κέρκυρας), το οποίο αξιολογούμε ως θέμα μείζονος και στρατηγικής σημασίας για την Κέρκυρα», δηλώνει.

Και υπογραμμίζει ότι: «Αποτελεί θέση αρχής για μας πως η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ως φυσικού και οικονομικού πόρου, και η χωροταξική οργάνωση του νησιού, ως έκφραση πολιτικής βούλησης, δεν μπορεί να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά οφείλει, πρωτίστως, να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των εκφραστών της. Οι όποιες δε αποφάσεις να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». Και κατά συνέπεια, δηλώνει τη διαφωνία του με την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με όρους που στρέφονται κατά της κοινωνίας και των πολιτών. «Δυστυχώς, εκτιμάμε ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του "Ερημίτη"», τονίζει.

Προσθέτει ότι η φερόμενη ως «αξιοποίηση» φαλκιδεύει την οικολογική ισορροπία της περιοχής και της νήσου Κέρκυρας, την αμυντική επάρκεια της Ελληνικής πολιτείας, τη νομιμότητα και τη δημοκρατική αρχή που διέπει το πολίτευμα, αλλά και την οικονομικά θεμελιώδη προοπτική αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Οι αντιρρήσεις του δημάρχου Κέρκυρας στην «αξιοποίηση» του «Ερημίτη» συνίστανται, μεταξύ άλλων, στα εξής:

Η εντατικοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο ακίνητο συνεπάγεται δραστική συνολική υποβάθμιση του Οικοσυστήματος Ερημίτη του οποίου αυτό αποτελεί οργανικό μέρος, με άγνωστες συνέπειες στην οικολογική ισορροπία. Η πολεοδόμηση και εντατική ανοικοδόμηση του ακινήτου, όπως προωθείται, προϋποθέτει αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης της περιοχής.

Επίσης συνιστά προηγούμενο που δύναται να επικαλεστούν ιδιώτες κάτοχοι παρακείμενων εκτάσεων εντός του Οικοσυστήματος Ερημίτη, και κινδυνεύει η απόλυτη εξαίρεσή του από την παράκτια τουριστική ανάπτυξη. Δήμος και Περιφερειακό Συμβούλιο αντιπροτείνουν την αξιοποίηση της περιοχής με τη δημιουργία οικολογικού πάρκου, με αφορμή το ότι στην περιοχή ζουν βίδρες. Η συμφωνία, δε, αφορά παραχώρηση 490 στρ. για 99 χρόνια, έναντι 23 εκατ. ευρώ, ενώ η «αξιοποίησή» του δεν συνιστά «τουριστική επένδυση» καθώς κυρίως αφορά σε παραθεριστική κατοικία.

Ο δήμαρχος Κέρκυρας θεωρεί προφανές ότι η σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» του ακινήτου θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στην όμορη περιοχή της Β.Δ. Κέρκυρας που προσελκύει υψηλού προφίλ μεμονωμένους τουρίστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νησιωτική Ελλάδα
Ιδιωτικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις
ΤΑΙΠΕΔ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: ΤΑΙΠΕΔ
SOSτε το νερό από την ιδιωτικοποίηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οδικό δίκτυο
Πωλούν την Εγνατία με προίκα τα ακριβά νέα διόδια
ΣΔΟΕ
Σύλληψη 6 ατόμων για εκβιασμό
ΝΣΚ
Αδειες δημοσίων υπαλλήλων
Ναυτιλία
Κόπηκε η ΝΕΛ από το Β. Αιγαίο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πολυπλόκαμο το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά είδη
Στο εδώλιο τον στέλνει το φακελάκι των 25.000
Με 40.000 ευρώ σε δόσεις «έσβησαν» τις φωτιές
Βιομηχανία μηνύσεων από χρυσαυγίτες
Χαμόγελο του παιδιού
«Ηρέμησαν» μετά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΙΠΕΔ
SOSτε το νερό από την ιδιωτικοποίηση
Η εκποίηση του «Ερημίτη» στρέφεται κατά της κοινωνίας
Μεταλλαγμένα
Απαγόρευση μεταλλαγμένων στην Ε.Ε.
ΕΚΠΑ
Εμφραγμα στο ΕΚΠΑ από τις μετεγγραφές
ΠΦΣ
Αυξάνονται οι ελλείψεις σε φάρμακα
ΔΣΑ
Στην απεργία οι δικηγόροι
ΚΕΔΕ
Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για τον Γάλλο αναρχικό
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο ισοβίτης κρυβόταν σε σκήτες οχτώ χρόνια
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ο καλός γιατρός σε χαλεπούς καιρούς
Ανθρώπινα
«Συναντήσεις της Τετάρτης» στην Κουμαντάρειο
20 + 20 για τα 20
TV & Media
Τα «Κλεμμένα Ονειρα» καλούνται να βγάλουν το φίδι...
Νέα τροπή στην «Εκδρομή»
Καμπάνες 50.000 ευρώ σε ΑΡΤ TV και Nickelodeon