Έντυπη Έκδοση

ΕΛΣΤΑΤ: 37% ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2014

Οι μισθοί έγιναν ξεροκόμματο...

Είτε εξαιτίας της μείωσης των μισθωτών εργαζομένων (απολύσεις) είτε λόγω των περικοπών στους μισθούς, γεγονός είναι πως την τελευταία 5ετία (2009-2014) οι πραγματικές αμοιβές των απασχολουμένων με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 37%!

Στην πραγματικότητα η μάζα των αμοιβών των μισθωτών εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε 32% περίπου (από 84,4 δισ. ευρώ το 2009 σε 57,3 δισ. το 2014), αλλά σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού κατά 7,3% την ίδια περίοδο η πραγματική μείωσή τους φθάνει το 37% ή 8,7% ετησίως.

Από αυτά τα 27,1 δισ. αμοιβών που χάθηκαν συνολικά στην οικονομία μέσα στην πενταετία, τα 9,8 δισ. αφορούν τις συνολικές απώλειες αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άνοιξη 2014). Αξίζει να σημειωθεί πως στο εξεταζόμενο διάστημα της πενταετίας οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κι ενισχύσεις κάθε μορφής μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ, με συνέπεια το άθροισμα της απώλειας σε αμοιβές εργαζομένων και κοινωνικές ενισχύσεις να ανέρχεται σε 38,1 δισ. ευρώ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι άμεσες κι έμμεσες αυτές εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών συμπίπτουν σχεδόν (στην πραγματικότητα υπερβαίνουν ελάχιστα) με τη μείωση που σημειώθηκε το ίδιο διάστημα στην τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στο σύνολο της οικονομίας, η οποία ανήλθε σε 37,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, θυμίζουμε πως την περίοδο 2009-2014 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 55 δισ. ευρώ (από 237,4 δισ. το 2009 σε 182,4 δισ. το 2014). Αυτό σημαίνει πως τα 38 δισ. που χάθηκαν από το εισόδημα των εργαζομένων αντιστοιχούν στο 69% της συρρίκνωσης της οικονομίας. Με άλλα λόγια, τα 2/3 περίπου της ζημιάς στην οικονομία πλήρωσε ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Μισθοί/συντάξεις
Εργασιακά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΕΛΣΤΑΤ
Οι μισθοί έγιναν ξεροκόμματο...
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ψήνεται πρόστιμο για σορτάρισμα σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Εχεις ένσημα; Εχεις υγεία
Σύνταξη για αγρότες στα 62
ΟΛΠ
Θρίλερ διαρκείας με το φιλικό διακανονισμό
Εφορία και φορολογική πολιτική
Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν
Φυσικό αέριο
«Πράσινο φως» στην αποθήκη φυσικού αερίου