Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ

Οδός Γιώργου για ανάκαμψη

Η κυβέρνηση επιμένει να ακολουθήσει τον «δικό της» μονήρη δρόμο μέσα στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κατάστασης και του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματός της, αποκλείοντας την «πεπατημένη» των ευρωπαϊκών μέτρων για πάγωμα και περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου απέσπασε τη συμπαράσταση των εταίρων σ' αυτή την επιλογή του, αλλά όχι και τη «χρηματική αλληλεγγύη τους», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο σκέψεων προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων για το πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα άμεσου δανεισμού της χώρας με την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητάς της.

«Δικό μας θέμα»

Χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν είναι όμοια με αυτά άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης και δήλωσε ότι «το πώς και το τι θα κάνουμε είναι δικό μας θέμα. Βέβαια, θα δεχθούμε πιέσεις...».

Τη συμπαράσταση των εταίρων τής Ε.Ε. απέσπασε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά όχι και τη χρηματική αλληλεγγύη τους. Πάντως, απέκλεισε προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Τη συμπαράσταση των εταίρων τής Ε.Ε. απέσπασε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά όχι και τη χρηματική αλληλεγγύη τους. Πάντως, απέκλεισε προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Επέμεινε με σταθερότητα ότι «δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε «να σταματήσει η παραφιλολογία των μέτρων»... «Εφταιξε ο μισθωτός για το τεράστιο έλλειμμα;» διερωτήθηκε προς στιγμήν. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, όπως και στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο, ανέλυσε τους άξονες -όχι μέτρα- της πολιτικής που θα ακολουθήσει, επικεντρώνοντας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στους άξονες των διαφορών - γραφειοκρατίας - φοροδιαφυγής - δημόσιας σπατάλης.

«Λίγο αν τα χτυπήσουμε αυτά θα λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας» επέμεινε.

Πρώτα δείγματα

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε «πολύ μεγάλες αλλαγές μέσα στο 2010». Και παρουσιάζοντας «δείγματα» της πολιτικής που θα ακολουθήσει αναφέρθηκε στη διαφάνεια των κυβερνητικών αποφάσεων μέσω Ιντερνετ, την αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, με άλλο μηχανισμό ελέγχου, τη μείωση των 5 επιπέδων διοίκησης σε 3 «ώστε να μειωθούν οι θέσεις της γραφειοκρατίας, (υπονοώντας μάλλον απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).

Πρόσθεσε όμως ότι «εμείς δεν γκρεμίζουμε το κοινωνικό κράτος, θέλουμε δικαιώματα για όλους τους πολίτες και όχι προνόμια για λίγους», ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Εδειξε και πάλι να στηρίζει την «αλλαγή πολιτικού μοντέλου» στην πράσινη ανάπτυξη της χώρας εμμένοντας στις μεγάλες δυνατότητες όπως π.χ. η αιολική ενέργεια και η εξάπλωση της μεσογειακής διατροφής.

Πάντως, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως φειδωλός στις εκτιμήσεις του για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς αγορές και οι διεθνείς οίκοι εκτιμήσεων δανειοληπτικής ικανότητας τους άξονες της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν αναφέρθηκε σε πιθανότητα πρόσθετου δανεισμού της χώρας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Η πορεία της οικονομίας
Στηρίζουν αλλά ζητούν σκληρά μέτρα οι εταίροι
Αποκλείει στάση πληρωμών, υπόσχεται έλλειμμα 3% σε 4 χρόνια
Για το ίδιο θέμα
Στηρίζουν αλλά ζητούν σκληρά μέτρα οι εταίροι
Αποκλείει στάση πληρωμών, υπόσχεται έλλειμμα 3% σε 4 χρόνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Η πορεία της οικονομίας
Οδός Γιώργου για ανάκαμψη
Στηρίζουν αλλά ζητούν σκληρά μέτρα οι εταίροι
Αποκλείει στάση πληρωμών, υπόσχεται έλλειμμα 3% σε 4 χρόνια
Εξαγγελίες Λοβέρδου
Εκπτωτικό κουπόνι σε ανέργους
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επιμένει για ναζιστές, Εβραίους και «νύχτα κρυστάλλων» ο Χρυσοχοΐδης!
Πανεπιστημιακό άσυλο
Διαμαντοπούλου: Δεν αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου
Κύπρος
Σοκ από τη βεβήλωση της σορού του Τάσσου
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Θέατρο η σύσκεψη αρχηγών με τον Πρόεδρο
Νέα Δημοκρατία
Αναθέτει ρόλους για τη «μάχη» του προϋπολογισμού
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα»
Εισαγγελική έρευνα
Εισαγγελέας για την ενοχοποίηση του φοιτητή με τις πιτζάμες
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Αρχισαν οι απολογίες των μη πολιτικών για το Βατοπέδιο