Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΝΤΟΡΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Αναθέτει ρόλους για τη «μάχη» του προϋπολογισμού

Μια «σκιώδη κυβέρνηση» στην οποία θα συμμετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη (Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.) θα συμπαρατάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2010 που θα γίνει στη Βουλή, 19-23 Δεκεμβρίου.

Αντ. Σαμαράς: Είναι αντίθετος σε πάγωμα μισθών και σε «φοροεπιδρομή προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις» Αντ. Σαμαράς: Είναι αντίθετος σε πάγωμα μισθών και σε «φοροεπιδρομή προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις» Η ανακοίνωση των ονομάτων θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήδη έχει οριστεί πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ν.Δ. που θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, θα αναλάβει και τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων της Ν.Δ., γεγονός που τον ανακηρύσσει στο νούμερο 2 της Ν.Δ.

Αχίλλειος πτέρνα

Η μάχη του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη όχι μόνο για την κυβέρνηση, που θα πρέπει να εξηγήσει γιατί παίρνει τώρα μέτρα που δεν είχε εξαγγείλει προεκλογικά (π.χ. πάγωμα μισθών, φόρους κ.ά.), αλλά και για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Η δική του αχίλλειος πτέρνα είναι η ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή για την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,7% από το 3,4% που προβλεπόταν για το 2009, η οποία προκάλεσε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Οσο και αν αναζητήσει άλλοθι στο γεγονός ότι τώρα ανέλαβε τα ηνία της Ν.Δ., ενός κόμματος το οποίο μάλιστα είναι εξουσίας, έχει συνέχεια και τα πεπραγμένα των πρώην βαραίνουν και τους επόμενους. Επίσης ο ίδιος, ενώ υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ουδέποτε εξέφρασε κάποια διαφωνία με την οικονομική πολιτική που εφαρμοζόταν και η οποία αποδοκιμάστηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με την ταπεινωτική ήττα του χαμηλότερου ιστορικά ποσοστού που πήρε ποτέ η Ν.Δ.

Οσο και αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρήσει να παρουσιάσει μια «νέα Ν.Δ.» προσπαθώντας να βάλει τη δική του σφραγίδα στην οικονομική πολιτική που θα προτάξει η Ν.Δ., ξέρει ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο διότι θα έχει απέναντί του ένα ΠΑΣΟΚ που θα ζητήσει το δικό του άλλοθι στα μέτρα που θα πάρει. Γι' αυτό και θα αναζητήσει σωσίβιο στην αντεπίθεση, διαχωρίζοντας τη θέση του και παίρνοντας διαφορετικές θέσεις συγκριτικά με το παρελθόν.

Συσκέψεις

Ο νέος «πρωινός καφές» της Ρηγίλλης αναμένεται να καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή στις συσκέψεις που θα αρχίσει από τη Δευτέρα, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ το χτύπημα στην αχίλλειο πτέρνα του. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα ρίξει το βάρος του στο «τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα», όπως είπαν συνεργάτες του στην «Ε» χθες. Γι' αυτό και μεταξύ άλλων:

* Θα πει όχι στο πάγωμα των μισθών. Θεωρεί ότι «δαπάνες με υψηλό πολλαπλασιαστή είναι εκείνες που αφορούν την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, διότι αυτά τα στρώματα σπεύδουν και ξοδεύουν όσα εισπράττουν». Γι' αυτό και επιμένει ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών πρέπει να αφορά τις σπατάλες.

* Θα προειδοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί «φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» που έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν κι άλλη πίεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Η πορεία της οικονομίας
Οδός Γιώργου για ανάκαμψη
Στηρίζουν αλλά ζητούν σκληρά μέτρα οι εταίροι
Αποκλείει στάση πληρωμών, υπόσχεται έλλειμμα 3% σε 4 χρόνια
Εξαγγελίες Λοβέρδου
Εκπτωτικό κουπόνι σε ανέργους
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επιμένει για ναζιστές, Εβραίους και «νύχτα κρυστάλλων» ο Χρυσοχοΐδης!
Πανεπιστημιακό άσυλο
Διαμαντοπούλου: Δεν αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο περί ασύλου
Κύπρος
Σοκ από τη βεβήλωση της σορού του Τάσσου
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Θέατρο η σύσκεψη αρχηγών με τον Πρόεδρο
Νέα Δημοκρατία
Αναθέτει ρόλους για τη «μάχη» του προϋπολογισμού
Συνέντευξη: Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα»
Εισαγγελική έρευνα
Εισαγγελέας για την ενοχοποίηση του φοιτητή με τις πιτζάμες
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Αρχισαν οι απολογίες των μη πολιτικών για το Βατοπέδιο