Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ CERN

Αντι-ύλη: Συνελήφθη και ανακρίνεται!

Ενα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μυστηρίων του Σύμπαντος η απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα ατόμων αντι-υδρογόνου

Για τους φυσικούς, ακόμη κι ένα κομματάκι αντι-ύλης είναι πολύτιμο δώρο. Συγκρίνοντας την ύλη με το συμπλήρωμά της, είναι σε θέση να ελέγξουν τις θεμελιακές συμμετρίες που βρίσκονται στην καρδιά του καθιερωμένου μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής και να αναζητήσουν ενδείξεις για νέα θεωρητικά μοντέλα.

Πλήρες θέμα...

 • Φυσική

  • Εκκληση για απελευθέρωση ερευνητή
   Ο Αντλέν Ισέρ, 33χρονος γαλλοαλγερινός φυσικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Λοζάνη (EPFL) και συνεργάτης στον Μέγα Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, κρατείται σε γαλλική φυλακή για πάνω από έναν χρόνο, ύποπτος για τρομοκρατία.
 • Θαλάσσια βιολογία

  • ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ Ποιος θα σώσει τον γαλαζοπτέρυγο τόνο;
   Περιβαλλοντική έρευνα ωθεί στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την προστασία του ψαριού, που κοντεύει να εξαφανιστεί από Μεσόγειο και Ατλαντικό Ενας μόνο γαλαζοπτέρυγος τόνος του Ατλαντικού μπορεί να ζυγίζει περισσότερα από 500 κιλά και να πουληθεί για πάνω από 100.000 δολάρια στις ιαπωνικές αγορές, που τον εκτιμούν ως κορυφαίο έδεσμα. Η συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), του σώματος το οποίο διαχειρίζεται την αλιεία του τόνου, έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στο Παρίσι προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στην αλιεία του γαλαζοπτέρυγου τόνου και να θέσει τις μελλοντικές ποσοστώσεις στο ψάρεμα του πολύτιμου αυτού είδους.
 • Γεωργία

  • Στείρες κάμπιες για το βαμβάκι
   Επί τέσσερα χρόνια στις βαμβακοφυτείες της Αριζόνας γίνονταν αεροπορικοί ψεκασμοί με εκατομμύρια μικρά έντομα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον διαβόητα παράσιτα στον κόσμο: τις κάμπιες του βαμβακιού (Pectinophora gossypiella), γνωστές και ως «ρόδινα σκουλήκια». Η διαφορά τους με εκείνες που κατέτρωγαν τη σοδειά της πολιτείας: ήταν στείρες.
 • Διάστημα

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ Για μια χούφτα σκόνη
   Ιαπωνικό μη επανδρωμένο σκάφος έφερε στη Γη σκόνη αστεροειδούς, που θα βοηθήσει στην κατανόηση των απαρχών του ηλιακού μας συστήματος Μόλις πριν από λίγες μέρες, η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (Jaxa) ανακοίνωσε ότι «επιβεβαιώνει την παρουσία 1.500 σωματιδίων αστεροειδούς», στα δείγματα που έφερε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα (το γεράκι Πετρίτης) έπειτα από μια απίθανη διαστημική εποποιία.