Έντυπη Έκδοση

Ημουν κι εγώ εκεί

Σε πείσμα της ύφεσης, η παράδοση καλά κρατεί: τα πιο δυνατά «χαρτιά» της ετήσιας βιβλιοπαραγωγής κυκλοφορούν, μαζικά, παραμονές των Χριστουγέννων...

Βραβευμένες μυθοπλασίες από κάθε γωνιά της Γης, νέα έργα καταξιωμένων ή ανερχόμενων ελλήνων συγγραφέων, ενδελεχείς έρευνες, πρωτότυπα λευκώματα, μελέτες για το σήμερα και μαρτυρίες για το χθες - είναι εκατοντάδες οι τίτλοι που διεκδικούν την προσοχή μας.

Στις επόμενες σελίδες ο Ουμπέρτο Εκο διασταυρώνεται με τον Χαρούκι Μουρακάμι και η Ιωάννα Καρυστιάνη με την Ελλη Παππά, εγκλήματα της ψυχροπολεμικής εποχής δίνουν τη σκυτάλη σε εγκλήματα καπιταλιστικής αδηφαγίας, ενώ λοξές ματιές στην καθημερινή μας ζωή εναλλάσσονται μ' αιρετικές ματιές σε αιματοβαμμένες σελίδες της Ιστορίας.

Η Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου, της χρυσής δεκαετίας του '60 αλλά και της μετανάστευσης αναδύεται μέσα από σελίδες με πρωτογενείς μαρτυρίες που εστιάζουν είτε σε καλλιτεχνικές και πνευματικές μορφές της είτε στις περιπέτειες της πολιτικής ζωής

*Αγαθή Δημητρούκα

«Πουλάμε τη ζωή χρεώνουμε τον θάνατο» (Εκδόσεις Πατάκη)

Τι δώρο κι αυτό! Να ξεφεύγεις, έφηβη, από τον ασφυκτικό κλοιό της ελληνικής επαρχίας του '60 και να μπαίνεις κάτω από τις φτερούγες του Νίκου Γκάτσου, αποκτώντας πρόσβαση στο καλύτερο «πανεπιστήμιο» της εποχής. Η γνωστή μεταφράστρια και στιχουργός ανακαλεί τις στιγμές που μοιράστηκε με τον ποιητή της «Αμοργού» και τους υπέροχους φίλους του, με πρώτο τη τάξει τον Μάνο Χατζιδάκι, μπολιάζοντας την αφήγησή της με δείγματα δουλειάς της, καρπούς της μαθητείας της πλάι τους.

*Αλκη Ζέη

«Σπανιόλικα παπούτσια» (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Η Ζέη εκμυστηρεύεται τις παιδικές της ανταρσίες, βολτάρει στα σοκάκια που πέρασε την εφηβεία της, τοποθετεί αντικριστά χαρμόσυνες λεπτομέρειες με φρικιαστικές σελίδες της κατοχικής κι εμφυλιακής εποχής, ταξιδεύει και πάλι με τον Βάρναλη στη Μόσχα, παρακολουθεί τον Σεβαστίκογλου να συνεργάζεται με τον Κουν και, επιστρέφοντας στα παλιά, μας δίνει κουράγιο για το σήμερα.

*Γκασμέτ Καπλάνι

«Με λένε Ευρώπη» (Εκδόσεις Λιβάνη)

Ο πρώτος συγγραφέας που αναδείχτηκε από τα καραβάνια των αλβανών μεταναστών στα χρόνια του '90, δίνει μια μυθοπλαστική εκδοχή του αγώνα του να προσαρμοστεί στη χώρα μας, κάνοντας τη γλώσσα μας δική του. Και παράλληλα παραθέτει δεκάδες μαρτυρίες που εκμαίευσε από παιδιά μεταναστών εδώ, από πρόσφυγες ή και λαθρομετανάστες ανά την Ευρώπη, αποτυπώνοντας τις οδύσσειές τους σ' έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο μεν αλλά και γεμάτο γκέτο.

*Μένης Κουμανταρέας

«Ξεχασμένη φρουρά» (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Αυτοβιογραφικές σελίδες, αναμνήσεις από θεατρικές παραστάσεις του '50, σκέψεις για τον Καβάφη, τον Μυριβήλη, τον Καραγάτση, τον Ταχτσή, περιπλανήσεις στην πολυπολιτισμική Αθήνα, κρίσεις για νεότερους ομοτέχνους, σκέψεις για τη μουσική, τη ζωγραφική, την κοινωνία, την πολιτική... Κείμενα για όλα όσα απασχόλησαν τον Κουμανταρέα την τελευταία δεκαετία μεταμφιεσμένα σε δοκίμια, βιογραφίες ή απλά αφηγήματα.

*Ν. Καββαδίας - Μ. Καραγάτσης

«Αλληλογραφία» (Εκδόσεις Αγρα)

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του πρώτου και πενήντα από το θάνατο του δεύτερου, οι μορφές και οι δημιουργικές ανησυχίες των δύο δημοφιλέστατων ακόμη δημιουργών ζωντανεύουν μέσα από τις επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ 1939 και 1955. Η έκδοση συνοδεύεται από χειρόγραφα και φωτογραφίες, και από εκτενή εισαγωγή της Μαίρης Μικέ.

*Ελλη Παππά

«Μαρτυρίες μιας διαδρομής» (Μουσείο Μπενάκη)

Η πολιτική διαθήκη της συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη με συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από τον καταπιεστικό μηχανισμό του ΚΚΕ και με προσωπικές εκτιμήσεις για πρόσωπα και καταστάσεις που έζησε στο πετσί της σε εποχές παρανομίας και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε «χαφιέδες», «προδότες» και υπάκουους στην ηγεσία κομμουνιστές.

*Νίκος Μπίστης

«Προχωρώντας και αναθεωρώντας» (Εκδόσεις Πόλις)

Ενα ταξίδι στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης από την οπτική γωνία ενός παλιού στελέχους του ΚΚΕ που πέρασε στα κόμματα της ανανεωτικής αριστεράς, για να καταλήξει στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να διαβαστεί κι ως το οδοιπορικό μιας γενιάς από την ταράτσα της Νομικής ώς την εποχή του μνημονίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο Μπολσόι
Επιμένουν κλασικά
Συνέντευξη: Τσάρλι Χέιντεν
Τζαζ του έρωτα και της διαμαρτυρίας
Θέατρο
Η σιωπή που μιλάει
Στη φυλακή του φύλου
Συνέντευξη: Τζορτζ Ρομέρο
«Ζόμπι είναι τα ανθρώπινα λάθη»
Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Προδημοσίευση
Καπνίζοντας στη Νέα Υόρκη