Έντυπη Έκδοση

Τροφή για τη συνείδηση

Η κτηνοτροφική βιομηχανία και τα διδάγματα της άγριας φύσης, η μαφία ως παγκοσμιοποιημένη επιχείρηση και ο φόβος ως εργαλείο της εξουσίας σε μια σειρά από μελέτες για τα κρίσιμα ζητήματα των καιρών μας.

*Τζόναθαν Σάφραν Φόερ

«Τρώγοντας ζώα» (Εκδόσεις Μελάνι)

Παραμορφωμένα κοτόπουλα που μεγαλώνουν κάτω από θερμαντικές λάμπες. Γουρούνια που σφηνώνονται σε κλουβιά και ταΐζονται με ορμόνες και αντιβιοτικά. Ο αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, με αφορμή τη γέννηση του γιου του, τρυπώνει στα άδυτα της βιομηχανίας του κρέατος. Και ύστερα από επιτόπιες παράνομες έρευνες και δεκάδες συνεντεύξεις, το συμπέρασμά του είναι ότι η βιομηχανία της κτηνοτροφίας παράγει κρέας από άρρωστα, καταθλιπτικά, τρομοκρατημένα και γεμάτα χημικές ουσίες ζώα.

*Κόρεϊ Ρόμπιν

«Φόβος - Η ιστορία μιας πολιτικής ιδέας» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Για τους περισσότερους στοχαστές η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 άνοιξε μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία. Ο φόβος για μια απρόσμενη καταστροφή έγινε μέρος της δημόσιας ζωής, προκαλώντας την κατάργηση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων. Για τον Κόρεϊ Ρόμπιν, καθηγητή Πολιτικής Επίστημης, όμως αυτή είναι μια παλιά ιστορία, αφού οι κυρίαρχοι είτε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε με την απειλή της τρομοκρατίας χρησιμοποιούν τον φόβο ως εργαλείο για να εδραιώσουν την εξουσία τους.

*Μαρί - Μονίκ Ρομπέν

«Φάκελος Monsanto- Ενας γενετικός εφιάλτης» (Εκδόσεις Πάπυρος)

Στον πόλεμο του Βιετνάμ μία εταιρεία από το Σεντ Λιούις είχε αναλάβει την παρασκευή του agent orange, της χημικής ουσίας που κατέστρεφε την τροπική ζούγκλα ώστε να διευκολύνεται ο αμερικανικός στρατός στην εκκαθάρισή της από τους αντάρτες. Στις μέρες μας η ίδια εταιρεία, η Monsanto, είναι μια γιγαντιαία πολυεθνική που προσπαθεί να επιβάλει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε όλο τον πλανήτη ισχυριζόμενη ότι έτσι θα τον γλιτώσει από το φάσμα της πείνας. Η γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρί- Μονίκ Ρομπέν εξηγεί όχι μόνο τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και τις παράνομες μεθόδους που επέτρεψαν στην Monsanto να αποκτήσει τέτοια ισχύ στο παγκόσμιο σύστημα.

*Κέιτ Σάμερσκεϊλ

«Οι υποψίες του κυρίου Γουίτσερ - Εγκλημα στο Ρόουντ Χιλ Χάουζ» (Εκδόσεις Πατάκη)

Ενα παιδί βρίσκεται άγρια δολοφονημένο, στο Ρόουντ Χιλ Χάουζ, μια γεωργιανή έπαυλη στις ερημιές του Γουίλτσαϊρ, το 1860. Ο Τζακ Γουίτσερ, ντετέκτιβ στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, αναλαμβάνει δράση για να βρει τον ένοχο σε ένα σπίτι γεμάτο από σκοτεινά μυστικά. Ολόκληρη η βικτοριανή Αγγλία συγκλονισμένη και φοβισμένη από το φρικτό έγκλημα περιμένει την αποκάλυψη του δολοφόνου. Και η Κέιτ Σάμερσκεϊλ, βασισμένη στις αναφορές του ντετέκτιβ, στον τύπο της εποχής και τις ιστορίες που γράφτηκαν, υπογράφει μια έρευνα για την υπόθεση που γέννησε το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα.

*Φραντσέσκο Φορτζιόνε

«Η μαφία στις πέντε ηπείρους - Πώς η Ντραγκέτα, η Κόζα Νόστρα και η Καμόρα κατέκτησαν τον κόσμο» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μεταφορά ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, σωματεμπόριο από τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου με προορισμό τη Δύση, καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ που ζουν ανενόχλητοι στα προάστια του Κέιπ Τάουν και εμπορικά πλοία που αγοράζονται καταμεσής του ωκεανού από off shore εταιρείες. Ο Φραντσέσκο Φορτζιόνε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ιταλικής Βουλής για την Καταπολέμηση της Μαφίας, ως βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, αποκαλύπτει πως το μαύρο χρήμα της μαφίας κυκλοφορεί σε όλο τον πλανήτη και εξαγοράζει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

*Πίτερ Ερλ

«Κουρσάροι της Μάλτας και της Μπαρμπαριάς» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Η Μεσόγειος του 17ου και 18ου αιώνα είχε πραγματικούς αφέντες τους κουρσάρους. Τους τολμηρούς τυχοδιώκτες -χριστιανούς ή μουσουλμάνους- που με ένα αρματωμένο πλοίο και ένα αδίστακτο τσούρμο λήστευαν τα εμπορικά πλοία και έπαιρναν ομήρους για λύτρα. Ο Πίτερ Ερλ, καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, γράφει για τον ακήρυχτο «ιερό πόλεμο» στη λεκάνη της Μεσογείου την εποχή των κουρσάρων.

*Δημήτρης Μπουραντάς

«Επί σκηνής χωρίς πρόβα» (Εκδόσεις Πατάκη)

Ο κόσμος μας είναι αβέβαιος, πολύπλοκος και αντιφατικός. Με άλλα λόγια, η καθημερινότητά μας είναι σαν να βγαίνουμε στη σκηνή για να παίξουμε χωρίς πρόβα. Από αυτή την παραδοχή ξεκινάει η αισιόδοξη μελέτη του Δημήτρη Μπουραντά, όπου με μεταφορές, παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες φιλοδοξεί να γίνει το εργαλείο ώστε να ζήσουμε μια αυθεντική ζωή.

*Μαρκ Ρόουλαντς

«Ο φιλόσοφος και ο λύκος» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)

Θυμίζοντας την παράδοση της φυλής των Ιροκέζων, που σε κάθε συμβούλιο ζητούσε από ένα μέλος της να μιλήσει στο όνομα του λύκου, ο Ρόουλαντς αναλαμβάνει να μιλήσει στο όνομα του Μπρένιν. Του δικού του λύκου, που ως νεαρός λέκτορας της Φιλοσοφίας τον αγόρασε από έναν Ινδιάνο στην Αλαμπάμα και έζησε μαζί του έντεκα περιπετειώδη χρόνια. Ετσι, ο Ρόουλαντς από την μια διηγείται την, κάθε άλλο παρά ήρεμη, καθημερινότητά του με κατοικίδιο έναν θηριώδη λύκο. Και από την άλλη αναρωτιέται, στα βήματα του Νίτσε, αν θα ήταν καλύτερα ο άνθρωπος να πάψει να φέρεται συνεχώς ως υπολογιστής πίθηκος και να γίνει λίγο αγέρωχος λύκος.

*Φιλίπ Γκρεμπέρ

«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς Φρόιντ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Φανατικός καπνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Φρόιντ, καταστράφηκε από τον καπνό. Ετσι ένας άλλος ψυχαναλυτής, ο Φιλίπ Γκρεμπέρ, ερευνά τη σχέση του Φρόιντ με την απόλαυση του καπνού, μέσα από την αλληλογραφία του και επινοώντας μονόπρακτα για τις περίφημες συνεδρίες του, ενώ παράλληλα διηγείται και τη ιστορία αυτής της επικίνδυνης αλλά εξαιρετικά απολαυστικής συνήθειας.

*Ζαν ντε Κερβαντουέ

«Κι αν όλα όσα λένε οι οικολόγοι δεν είναι αλήθεια;» (Εκδόσεις Πόλις)

Ο γάλλος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας ντε Κερβαντουέ δεν είναι ειδικός στο περιβάλλον. Είναι όμως ένας τεχνοκράτης ο οποίος θέτει ερωτήματα απέναντι στις βασικές θέσεις του οικολογικού κινήματος. Με ποιον τρόπο οι καλοζωισμένοι Δυτικοί θα καταφέρουν να επιβάλουν την οικολογική συνείδηση σε έναν πλανήτη όπου οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν απεγνωσμένα τα αγαθά της τεχνολογίας όσο ρυπογόνα και επικίνδυνη κι αν είναι για το μέλλον της Γης. Ευφυές και προβοκατόρικο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο Μπολσόι
Επιμένουν κλασικά
Συνέντευξη: Τσάρλι Χέιντεν
Τζαζ του έρωτα και της διαμαρτυρίας
Θέατρο
Η σιωπή που μιλάει
Στη φυλακή του φύλου
Συνέντευξη: Τζορτζ Ρομέρο
«Ζόμπι είναι τα ανθρώπινα λάθη»
Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Προδημοσίευση
Καπνίζοντας στη Νέα Υόρκη