Έντυπη Έκδοση

Η σαγήνη του νουάρ

Εκτελεστές στο Μπέλφαστ, κατά συρροήν δολοφόνοι στις ερημιές της Αγγλίας, μακιαβελικοί πράκτορες που παραχαράσσουν την ιστορία και ψυχροπολεμικά εγκλήματα συνθέτουν το νέο νουάρ μυθιστόρημα

*Στιούαρτ Νέβιλ

«Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ενας εκτελεστής μιας παραστρατιωτικής ομάδας στο Μπέλφαστ καταδιώκεται από τα φαντάσματα των θυμάτων του. Στα πρόθυρα της παράνοιας αποφασίζει ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει από τους νεκρούς είναι να σκοτώσει τους ηθικούς αυτουργούς ξεκινώντας έτσι ένα λουτρό αίματος όπου ανακατεύονται πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες πόλεων και πράκτορες των Βρετανών. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Ιρλανδός Στιούαρτ Νέβιλ γράφει ένα νουάρ με φόντο την εμφύλια διαμάχη στη Βόρεια Ιρλανδία.

*Λεονάρδο Παδούρα

«Μάσκες» (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ενας τραβεστί, γόνος ενός επιφανούς διπλωμάτη, βρίσκεται νεκρός στο Πάρκο της Αβάνας. Και ο υπολοχαγός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Μάριο Κόντε, ο αποτυχημένος συγγραφέας που έγινε αστυνομικός, μόνιμα σε σύγκρουση με την ηγεσία του σώματος, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Ετσι περιπλανιέται σε μια Αβάνα, λίγο πριν την ύφεση του '89, συναντάει περιθωριακούς καλλιτέχνες, στιγματισμένους ως εχθρούς της επανάστασης, μεθάει με ρούμι και μπίρα στα παράνομα μπαρ και ξεφεύγει από τις παγίδες που του στήνουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, σε ένα μυθιστόρημα όπου πρωταγωνιστεί η αληθινή Αβάνα, η πόλη πίσω από την τουριστική πρόσοψη.

*Μπελίντα Μπάουερ

«Μαύρο χώμα» (Εκδόσεις Bell)

Ο ένας είναι ένας ισοβίτης κατά συρροήν δολοφόνος παιδιών. Ο άλλος είναι ο δωδεκάχρονος πιτσιρικάς που ψάχνει τον τάφο του θείου του που δεν γνώρισε ποτέ. Ανάμεσά τους ξεκινάει μια αλλόκοτη επικοινωνία που εξελίσσεται σε ένα αγωνιώδες διαστροφικό παιχνίδι, στη μουντή εξοχή της Ουαλίας. Το πρώτο βιβλίο της ουαλής δημοσιογράφου σε παρασύρει στο ζοφερό μυαλό ενός επικίνδυνου φονιά.

*Τζον Λε Καρέ

«Η τελευταία κλήση» (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ενας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών αυτοκτονεί, αφού έχει ανακριθεί ως ύποπτος για κομμουνιστής. Ο Τζορτζ Σμάιλι, ο κοντός στρουμπουλός πράκτορας με το κοφτερό μυαλό αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Και αποκαλύπτει ένα δίκτυο κατασκόπων που δρα στο Λονδίνο του Ψυχρού Πολέμου. Είναι η πρώτη περιπέτεια του φημισμένου Σμάιλι που ο Λε Καρέ την έγραψε το 1961, όταν ακόμα ήταν μυστικός πράκτορας «στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος».

*Αντουάν Μπελό

«Οι Ιχνηλάτες» (Εκδόσεις Πόλις)

Η Αλ Κάιντα αποδεικνύεται γέννημα της φαντασίας κάποιων επιτήδειων πρακτόρων του Ομιλου Παραχάραξης της Πραγματικότητας. Ομως η 11η Σεπτεμβρίου και η εισβολή στο Ιράκ συμβαίνουν στην πραγματικότητα ως απότοκα της δημιουργικής φαντασίας που αποδείχθηκε επικίνδυνη στα χέρια των ανθρώπων του προέδρου Μπους. Ετσι ο Σλιβ, ο επινοητικός νεαρός πράκτορας του πρώτου βιβλίου του Μπελό, τους «Παραχαράκτες», ανακαλύπτει ότι κάποιες φορές η παραχάραξη της πραγματικότητας μπορεί να αποδειχθεί επίφοβη σε ένα ασταθές γεωστρατηγικό τοπίο. Και αναλαμβάνει δράση για να μειώσει τις συνέπειες από τη δράση των φανατικών και των δύο στρατοπέδων σε ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα που δανείζεται πολλά στοιχεία από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

*Μορίς Ατιά

«Παρίσι μπλουζ» (Εκδόσεις Πόλις)

Ενας μηχανικός προβολής πεθαίνει δημητηριασμενος στο ελευθεριακό Πανεπιστήμιο της Βενσέν. Και ο Πάκο Μαρτίνεθ μεταμορφώνεται σε επαναστάτη φοιτητή για να ψάξει τον ένοχο μέσα στην πολυμορφία των αριστερίστικων ομάδων που γέννησε η εξέγερση του '68. Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας του ο Μορίς Ατιά, ο γεννημένος στο Αλγέρι γάλλος ψυχαναλυτής, γράφει ένα ακόμα πολιτικοποιημένο νουάρ για μια εποχή κατά την οποία ο ένοπλος αγώνας συναντούσε τη σεξουαλική απελευθέρωση σε ένα χαοτικό σκηνικό που ακολούθησε τις νύχτες των οδοφραγμάτων.

*Λεονί Σουάν

«Το ξύπνημα των αμνών» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Στο Γκλένκιλ της Ιρλανδίας, ένα μικρό χωριό στην άκρη των πλούσιων λιβαδιών, ένα κοπάδι πρόβατα βρίσκεται την αυγή μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Ο βοσκός τους, ο Τζορτζ Γκλεν, κείτεται δολοφονημένος κοντά στον αχυρώνα με ένα φτυάρι στην κοιλιά. Και ενώ η μικρή κοινωνία του χωριού προσπαθεί να αποφασίσει τι να κάνει με το πτώμα, το κοπάδι του Τζορτζ -που πάντα τους διάβαζε ιστορίες πριν κοιμηθούν στο παχνί- αρχίζει να ερευνά το μυστήριο γύρω από τον φόνο με επικεφαλής την πιο έξυπνη προβατίνα, την Μις Μαπλ. Ενα διασκεδαστικό νουάρ από τη γερμανίδα συγγραφέα Σουάν, με πολλές αναφορές στην κλασική αστυνομική λογοτεχνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο Μπολσόι
Επιμένουν κλασικά
Συνέντευξη: Τσάρλι Χέιντεν
Τζαζ του έρωτα και της διαμαρτυρίας
Θέατρο
Η σιωπή που μιλάει
Στη φυλακή του φύλου
Συνέντευξη: Τζορτζ Ρομέρο
«Ζόμπι είναι τα ανθρώπινα λάθη»
Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Προδημοσίευση
Καπνίζοντας στη Νέα Υόρκη