Έντυπη Έκδοση

Ο λόγος της εικόνας

Τα νέα λευκώματα μας καλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, από τις λίστες του Ουμπέρτο Εκο έως την ιστορία της σεξουαλικότητας στην Κίνα

*Ουμπέρτο Εκο

«Η ομορφιά της λίστας», μετ. Δ. Δότση-Α. Χρυσοστομίδης (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Τα μυθιστορήματα του Εκο είναι γεμάτα με λίστες. Αυτή τη φορά αποφάσισε να μετατρέψει τη μανία του σε «οπτική ποίηση», σε ένα βιβλίο που ανθολογεί τους καταλόγους όλων των εποχών και όλων των τύπων, μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη. Αρχίζοντας από τον κατάλογο των ελληνικών πλοίων που αναφέρει ο Ομηρος στην «Ιλιάδα» προχωράει σε λίστες αγγέλων, μυθιστορηματικών τόπων -από το Λονδίνο του Ντίκενς μέχρι τις «αόρατες πόλεις» του Καλβίνο- θαυμαστών πραγμάτων, θρησκευτικών θησαυρών, αλλά και τεράτων, όπως τα φαντάστηκαν μεταξύ άλλων ο Αντρέ Μπρετόν και ο Φράνσις Μπέικον. Πρακτικές, ποιητικές, λειτουργικές κι άλλες που προκαλούν ίλιγγο, οι λίστες του Εκο καταδεικνύουν τη χαρά του σημειολόγου να συνδέει τα φαινομενικά ασύνδετα. Η πλούσια εικονογράφηση με πίνακες από μεγάλα μουσεία ερμηνεύουν το πνεύμα του βιβλίου, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα μυστήρια της γραφής και της εικόνας.

*Λιου Νταλίν

«Η αυτοκρατορία της επιθυμίας. Η ιστορία της σεξουαλικής ζωής στην Κίνα», μετ. Τ. Μπέτζελος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Την επομένη της Επανάστασης του 1949 έκλεισαν χιλιάδες οίκοι ανοχής στην Κίνα και απαγορεύτηκε αυστηρά η πορνεία. Ενας πουριτανισμός, που επιβλήθηκε ακόμα και στην εξωτερική εμφάνιση, με στρατιωτικού τύπου ενδύματα κυριάρχησε στην πάλαι ποτέ «αυτοκρατορία της επιθυμίας».

Ο Λιου Νταλίν, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και πρώην διευθυντής του πρώτου μουσείου του σεξ στην Κίνα, επιχειρεί να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος εξερευνώντας 4.000 χρόνια ιστορίας της σεξουαλικότητας, από τους αρχαίους χρόνους έως την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο.

Η λατρεία των γεννητικών οργάνων όπως αποτυπώθηκε σε αντρικά και γυναικεία αγαλματίδια, οι ομαδικοί γάμων, οι αυτοκρατορικές εταίρες, τα αντικείμενα της κρεβατοκάμαρας όπως η «καρέκλα της όμορφης» ή το «ανοιξιάτικο σκαμνί», το δέσιμο των ποδιών -γνωστό ως «χρυσός λωτός»- αποκαλύπτουν ήθη και πρακτικές που αποσιωπήθηκαν τον 17ο αιώνα με την έλευση της μαντζουριανής κυριαρχίας. Εικόνες και αποσπάσματα από την κινεζική ερωτική λογοτεχνία διανθίζουν το βιβλίο.

*Ελενα Μοσχίδη, Πέπη Λουλακάκη

«Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά» (Εκδόσεις Καστανιώτης)

Ενα οδοιπορικό στον μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια η δημοσιογράφος Ε. Μοσχίδη και η φωτογράφος Π. Λουλακάκη. Με την υπομονή και την επιμονή τους κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της μειονότητας και να γνωρίσουν από κοντά τον επτασφράγιστο κόσμο της. Εγιναν κοινωνοί της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, μπήκαν στα σπίτια τους, μοιράστηκαν τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Φωτογράφισαν τη σύγχρονη μουσουλμάνα, τα παιδιά και τους νέους στο σχολείο και στη διασκέδασή τους. Κυρίως όμως κατέγραψαν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που τους απασχολούν.

*Σάββας Πατσαλίδης

«Θέατρο, κοινωνία, έθνος - Από την Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τόμοι Α & Β (University Studio Press).

Πρόκειται για την πρώτη εκτενή μελέτη του αμερικανικού θεάτρου, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Παρουσιάζεται το κοινωνικό-πολιτιστικό και ιδεολογικό προφίλ της Αμερικής και παράλληλα οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της θεατρικής της φυσιογνωμίας. Ο πρώτος τόμος καλύπτει τις απαρχές μέχρι τα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, ενώ ο δεύτερος την περίοδο της πρωτοπορίας 1960-2009. Ο συγγραφέας βλέπει την Αμερική σαν ένα «μόνιμα ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα» που εκφράζει διαρκώς και κάποια επιθυμία, «για περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερο πλούτο κ.λπ. Και γνωρίζουμε ότι εκεί όπου υπάρχει επιθυμία υπάρχει και περφόρμανς».

*Μανόλης Κορρές (επιμ.)

«Αττικής Οδοί. Αρχαίοι δρόμοι της Αττικής» (Εκδόσεις Μέλισσα)

Τις εικόνες που περιέγρφαν στα βιβλία τους ο Αντερσεν, ο Ροΐδης, ο Καμπούρογλου μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε αυτήν την έκδοση που είναι αφιερωμένη στην ιστορική τοπογραφία της Αττικής και ειδικότερα στο αρχαίο οδικό δίκτυο. Αρθρα 14 συγγραφέων, σχέδια και φωτογραφίες παρέχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μια ζωντανή εικόνα του οδικού δικτύου μέσα στο φυσικό και ιστορικό του πλαίσιο.

Το βιβλίο μάς μεταφέρει σε περασμένους αιώνες, όταν η Βασ. Σοφίας ήταν ακόμα αδόμητη, ενώ το Χαλάνδρι και η Κηφισιά ήταν εξοχή. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες χαρτογράφησης της Αττικής τον 19ο αιώνα από ειδικούς της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του πρωσικού στρατού και κατανοούμε γιατί η αρχαιολογική επισήμανση εξακολουθεί σήμερα να αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών.

*Ελένη Σμαραγδή

«El Greco, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή» (Εκδόσεις Μίλητος)

Ο καλύτερος επίλογος της ταινίας που γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι πρωτεργάτες, ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί, οι σεναριογράφοι, οι ηθοποιοί, οι τεχνικοί, οι δημιουργοί των ντεκόρ και των κοστουμιών, ένας ολόκληρος κόσμος αποκαλύπτεται με κείμενα και ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα γυρίσματα. Υπάρχει επίσης το σενάριο, στιγμιότυπα από τις πρεμιέρες και τα διεθνή φεστιβάλ και από το νεοσύστατο μουσείο για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στο Ηράκλειο Κρήτης.

*Ηλίας Μπουργιώτης

«Athens Classic Marathon» (Εκδόσεις Τόπος)

Μαραθωνοδρόμος ο ίδιος, ο καλλιτέχνης με ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτυπώνει τη διαδρομή από τον τύμβο του Μαραθώνα έως το Καλλιμάρμαρο, δίνοντας έμφαση στην ατομική και συλλογική προσπάθεια. Οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες των αθλητών, το πάθος και η επιμονή αποτυπώνονται με δραματικό κοντράστ της φωτοσκίασης, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και γνωστές εικόνες της κλασικής διαδρομής: διαφημίσεις, τυχαίοι περαστικοί, αυτοκίνητα, αδέσποτα κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο Μπολσόι
Επιμένουν κλασικά
Συνέντευξη: Τσάρλι Χέιντεν
Τζαζ του έρωτα και της διαμαρτυρίας
Θέατρο
Η σιωπή που μιλάει
Στη φυλακή του φύλου
Συνέντευξη: Τζορτζ Ρομέρο
«Ζόμπι είναι τα ανθρώπινα λάθη»
Αφιέρωμα
Ημουν κι εγώ εκεί
Τροφή για τη συνείδηση
Κατανοώντας την ύφεση
Η σαγήνη του νουάρ
Τη γλώσσα τους έδωσαν ελληνική
Οι ξένες δυνάμεις
Ο λόγος της εικόνας
Προδημοσίευση
Καπνίζοντας στη Νέα Υόρκη