Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Στη μετά Μουμπάρακ εποχή

Ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων προκειμένου να τις ελέγξουν και να εξασφαλίσουν μία ομαλή μετάβαση με την εγγύηση των ενόπλων δυνάμεων

Με το στρατό να ελέγχει τις εξελίξεις ύστερα από την παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ, η Αίγυπτος αναζητεί τις νέες ισορροπίες που θα την οδηγήσουν ομαλά σε ελεύθερες εκλογές, νέο σύνταγμα, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πλήρες θέμα...

 • Αίγυπτος: Μετά Μουμπάρακ εποχή

  • ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο στρατός είναι κυρίαρχος των εξελίξεων
   Το καθεστώς είναι «λαβωμένο» καθώς διαλύεται ο φόβος για την αστυνομοκρατία. Αλλά ο μηχανισμός εξουσίας με κέντρο το στρατό παραμένει ακλόνητος
  • Ο πρωθυπουργός σε... λίστα αναμονής
   «Το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο δεν ματαιώθηκε αλλά αναβλήθηκε. Θα πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο.
  • Η CIA πιάστηκε στον ύπνο
   Η εξέγερση στην Τυνησία δεν αφύπνισε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που συνέχισαν και στα γεγονότα του Καΐρου να δίνουν λάθος πληροφορίες στον Ομπάμα Πού ήταν οι φοβερές και τρομερές αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όταν οι διαδηλώσεις στην Τυνησία οδηγούσαν στην πτώση του Μπεν Αλι;
  • Οι μουσουλμάνοι κρατούν αποστάσεις από την εξουσία
   Είναι τόσο εδραιωμένα σε Ευρώπη και Αμερική τα στερεότυπα για τον «ισλαμιστικό κίνδυνο», που κάθε συζήτηση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο καταλήγει στην οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων και την πιθανότητα να αποτελέσουν την αυριανή εξουσία.
  • Ο ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Σουλεϊμάν ο αντ' αυτού
   Ο Ομάρ Σουλεϊμάν έχει κερδίσει τον τίτλο του ισχυρότερου αρχηγού μυστικών υπηρεσιών στη Μ. Ανατολή και είναι ο εκλεκτός των Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ για τη διαδοχή Μουμπάρακ Ο 76χρονος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών που διορίστηκε από τον Μουμπάρακ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να διαχειριστεί την κρίση, να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση και να εγγυηθεί τη συνέχεια στο μετα-Μουμπάρακ καθεστώς, είναι ο άνθρωπος-κλειδί που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο εξεγερμένο Κάιρο.
 • Κίνα

  • ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ Το Κάιρο φοβίζει το Πεκίνο
   Η κινεζική πολιτική ηγεσία, φοβούμενη μια νέα Τιέν Αν Μεν, απέκλεισε από τα 385 εκατ. χρηστών του Διαδικτύου την επαφή με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο Σημάδι της εποχής της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου, όπου οι γεωγραφικές αποστάσεις εκμηδενίζονται και η ενημέρωση διαδίδεται σε πραγματική ταχύτητα, οι κινεζικές αρχές -ανήσυχες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αιγυπτιακή εξέγερση στην χώρα- από τις 31 Ιανουαρίου απέκλεισαν τη λέξη «Αίγυπτος» από μηχανές αναζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα SIBA (υπηρεσία micro-blog παρόμοια με twiter), QQ και Netease, ελπίζοντας να αποτρέψουν έτσι «επικίνδυνες» ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στα εκατομμύρια των κυβερνοχρηστών της χώρας αλλά και μνήμες από το κύμα διαμαρτυρίας στην Τιεν Αν Μεν το 1989.
 • Γερμανία

  • ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2011 ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Επτά εκλογικά τεστ για την καγκελάριο
   Την ώρα που ο φιλελεύθερος κυβερνητικός της εταίρος «τρέχει» για να μπει στη Βουλή, η καγκελάριος ψάχνει τις ισορροπίες μεταξύ Γερμανών και Ευρωπαίων Η φετινή περιπέτεια της Μέρκελ με την κάλπη αρχίζει στις 20 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Εως τότε θα δοκιμάζεται η συνεργασία της με τον Βεστερβέλε. «Σούπερ εκλογική χρόνια» ονομάζουν στη Γερμανία το 2011, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν στη χώρα 7 εκλογικές αναμετρήσεις σε αντίστοιχα ομόσπονδα κρατίδια.
 • Τσετσενία

  • Ο ΟΥΜΑΡΟΦ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ Μήνυμα από την Τσετσενία
   Ενας 20χρονος, ο Τσετσένος Μαγκομέτ Γεβλόεφ, έφυγε από το χωριό του για να σκορπίσει το θάνατο στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ηταν ο ταχυδρόμος του θανάτου από τον Καύκασο με αποστολέα τον Ντόκου Ουμάροφ Στις 31 του Αυγούστου ο 20χρονος Μαγκομέτ Γεβλόεφ έφυγε από το μικρό πάμφτωχο χωριό του Αλι-γιουρτ στη ρωσική Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, γειτονική της Τσετσενίας, λέγοντας ότι θα ψάξει μεροκάματα στην πιο πλούσια περιφέρεια του ρωσικού Νότου, το Κρασναντάρ.
 • Γαλλία

 • Ρουμανία

  • ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ Πολιτικοί έτοιμοι για... μπίζνες
   Η εφημερίδα «Romania Libera» έστησε μία δήθεν συνάντηση βουλευτών με επιχειρηματία και η μισή Βουλή πήγε τρέχοντας Μπορεί η Ρουμανία να φαίνεται ότι ξεπερνάει το σκόπελο της οικονομικής ύφεσης, αλλά ο βαθμός διαφθοράς πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων εξακολουθεί να προκαλεί τη μήνιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 • Κούβα

  • ΚΟΥΒΑ. ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γύρισε σελίδα στο Ιντερνετ η Αβάνα
   Ενα καλώδιο 1.600 χλμ. με οπτικές ίνες απ' τη Βενεζουέλα αλλάζει το ηλεκτρονικό τοπίο, αφού αυξάνει κατά 3.000 φορές τις ταχύτητες και μειώνει κάθετα το κόστος. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως αυτά θα φέρουν την απελευθέρωση του Διαδικτύου
 • Le Monde diplomatique

  • WikiLeaks: Οταν οι θεσμοί παρουσιάζουν «διαρροές»
   Στρατός και τράπεζες, εύκολος στόχος για τους blogers Ενας διαδικτυακός τόπος προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση Ομπάμα. Εχοντας αποκτήσει ένα πειρατικό αντίγραφο χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων, αυτό το νέου τύπου ΜΜΕ άρχισε να τα δημοσιεύει στις 28 Νοεμβρίου 2010, σε συνεργασία με κάποιες εφημερίδες, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο,τι κι αν συμβεί, όμως, στο WikiLeaks, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον την αναπαραγωγή των «διαρροών».
  • «Σκοτώστε τώρα τον αγγελιαφόρο»
   Η αποκάλυψη που βαφτίστηκε κατασκοπία Ηταν μια σημαντική πολιτική τοποθέτηση, που θα την είχαν επικροτήσει ακόμα και οι πατέρες-ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 21 Ιανουαρίου 2010, η Χίλαρι Κλίντον εκφωνούσε μια ομιλία για την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Επικρίνοντας τις κοινωνίες που «έχουν υψώσει ηλεκτρονικά τείχη για να εμποδίσουν την πρόσβαση των κατοίκων τους σε μέρος των παγκόσμιων δικτύων και έχουν καταργήσει λέξεις, ονόματα και φράσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης», η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επαναλάμβανε την πεποίθηση του προέδρου Ομπάμα: «Οσο πιο ελεύθερα διακινείται η πληροφορία τόσο πιο ισχυρή είναι μια κοινωνία».