Έντυπη Έκδοση

Σε νέες περιπέτειες τα φορολογικά έσοδα

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ε9 ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΕΩΣ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ, ΕΝΩ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ εφαρμογής του καινούριου φορολογικού νόμου και καθυστερήσεις κινδυνεύουν να «πνιγούν» τα δημόσια έσοδα της φετινής χρονιάς. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να ανακοινώσει τη μια παράταση μετά την άλλη.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Φορολογία

  • Φόρτωσαν με... ανείσπρακτους φόρους τα ακίνητα
   Από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να βάλει το 2011 στα κρατικά ταμεία περί τα 700 εκατ. ευρώ.
  • Χάος με τις αποδείξεις
   Σε «βόμβα» για τα δημόσια έσοδα κινδυνεύει να μετατραπεί και το μέτρο των αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να διαχειριστεί 5,5 εκατομμύρια φακέλους με αποδείξεις, η αξία των οποίων δεν θα μπορεί να υπολογιστεί παρά μόνο με εξαιρετικά χρονοβόρα αναλυτική καταμέτρηση.
 • Τρόικα

  • ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Πώς η άγρια λιτότητα θα φτάσει έως το 2016
   Σκληρή λιτότητα μακράς διαρκείας φέρνει το νέο μνημόνιο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. Το παζάρι για το νέο τριετές μνημόνιο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο (14/11).
  • Στο σκοτάδι οι δαπάνες του κράτους έως το 2013
   ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΑ κρούσης τεχνοκρατών σκέφτεται να εγκαταστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η τρόικα, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει τις κρατικές δοσοληψίες που παραμένουν στο σκοτάδι, ειδικά όσον αφορά φορείς του ευρύτερου Δημοσίου.
  • Δουλεύουμε σαν... Γερμανοί, αλλά πληρωνόμαστε τα μισά
   Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΣΟΚ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΘΕΝΗ, ΕΝΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΛΑΘΟΣ συνταγές επιχειρείται να ξεπεραστεί η κρίση που μαίνεται στην ελληνική οικονομία, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Τελεσίγραφο για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
   ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ - ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΝΟΨΕΙ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗ δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση ενός νέου εργασιακού νομοσχεδίου, του τρίτου εντός 12μήνου, και την υπόσχεση για αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις εάν δεν μειωθούν οι αποδοχές του ιδιωτικού τομέα μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, αναχώρησε η τρόικα των επιτηρητών από την Αθήνα.
  • Δαμόκλειος σπάθη το κατά Μέρκελ ασφαλιστικό
   Το συνταξιοδοτικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με το πρόσχημα των αναλογιστικών μελετών, οι οποίες εντοπίζουν ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος μέχρι το 2060.
 • Τράπεζες

  • Θα «κοκκινίσει» έως και το 18% των δανείων το 2012
   ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 20% ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ το 15% των δανείων που θα έχουν διατεθεί από τις τράπεζες δεν θα εξυπηρετείται το 2012. Ισως είναι το καλό σενάριο, καθώς προϋποθέτει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι τότε.
  • Τα νοικοκυριά σηκώνουν τις καταθέσεις τους για να τα βγάλουν πέρα
   Προβληματισμό δημιουργεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών το νέο κύμα απόσυρσης των καταθέσεων που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι με το «καλημέρα» του νέου έτους από τα ταμεία των τραπεζών έκαναν φτερά άλλα 4 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους για σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.
  • Μια μεγάλη πτώση τιμών στα ακίνητα φέρνει ανατριχίλα στους τραπεζίτες
   ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ έχουν το όνομα αλλά τα ακίνητα μπορεί να έχουν τη «χάρη», μετατρεπόμενα στα τοξικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αν οι τιμές στην κτηματαγορά συνεχίσουν την πτώση τους επί μακρόν.
 • Διεθνή

  • Καύσιμο των εξεγέρσεων η ανεργία
   Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Μεγαλώνουν οι ουρές στα ταμεία ανεργίας διεθνώς. ΑΠΟ ΤΗΝ Αίγυπτο μέχρι την Τυνησία, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, εκατομμύρια νέοι πυκνώνουν τις γραμμές των ανέργων. Το πιο παραγωγικό κομμάτι, το μέλλον κάθε κοινωνίας, περιθωριοποιείται όλο και πιο πολύ.
  • Μεγαλοκαρχαρίας ελληνικής καταγωγής
   Κάνοντας το ντιλ της χρονιάς απέδειξε ότι δικαίως είναι η 28η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου. Ο λόγος για την 60χρονη δαιμόνια Ελληναμερικάνα Αριάνα Χάφινγκτον, που πριν από μια εβδομάδα μοσχοπούλησε την ανερχόμενη ειδησεογραφική της ιστοσελίδα Huffington Post στην America Online (AOL) έναντι 315 εκατ. δολαρίων.
 • Διεθνή Χρηματιστήρια

  • Μια ανάλυση με σασπένς
   Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ UBS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ MARFIN ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΙΑ ΑΚΑΙΡΗ ανάλυση της UBS για τη μετοχή της MIG, που είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά αποσύρθηκε γρήγορα, έκανε αίσθηση στο χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ανοιξε νέος γύρος συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων
   Τα πάνω κάτω έρχονται στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, με τα μεγάλα χρηματιστήρια να ανοίγουν νέο κύκλο συγχωνεύσεων με στόχο την ισχυροποίησή τους στην ανερχόμενη παγκόσμια αγορά παραγώγων.
 • Επιχειρήσεις

  • Ψάχνουν παράθυρο για να χαρίσουν δημόσια έσοδα
   Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΣΤΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΠΙΤΑ ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΣΤΑ... ΨΙΛΑ γράμματα νομοσχεδίων και με άλλοθι τις προσταγές του μνημονίου η κυβέρνηση επιχειρεί να εκχωρήσει σε ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους τεράστια έσοδα μέσα από τη λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.
  • Στήνεται μονοπώλιο της Hochtief στην Αττική
   Την 975 σελίδων (μαζί με τα παραρτήματα) σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» χτενίζουν κυβέρνηση και ενδιαφερόμενοι αναζητώντας τη δυνατότητα να επεκταθεί χρονικά η διάρκεια της σύμβασης πέραν των 30 χρόνων, που προβλεπόταν αρχικά.
 • Ερευνα

  • Οι γλεντζέδες κατάντησαν σπιτόγατοι
   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ FOCUS BARI, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ - ΑΠΟ ΤΑ 76 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ 2008, ΣΤΑ 55 ΕΥΡΩ ΤΟ 2010 ΚΑΙ Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΤΙΚΗ... ΚΑΤΑ 27,6% μείωσαν οι Ελληνες τα έξοδά τους για ψυχαγωγία την τελευταία διετία. Με πιο απλά λόγια, ενώ το 2008 ξόδευαν κατά μέσο όρο 76 ευρώ την εβδομάδα σε διαφόρων ειδών εξόδους (μπαρ, εστιατόρια, σινεμά κ.ά.), το 2010 η αντίστοιχη δαπάνη έπεσε στα 55 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Focus Bari.
 • Τουρισμός

  • Αποφεύγουν την Αίγυπτο, αλλά δεν έρχονται Ελλάδα
   Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 1,2 ΕΚΑΤ. ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΙΒΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ - ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡ ΟΠΕΡΕΪΤΟΡ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ τέσσερις εβδομάδες θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για το τουριστικό ρεύμα που θα κατευθυνθεί φέτος προς τη χώρα μας. Είναι η περίοδος κατά την οποία οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ της ευρωπαϊκής αγοράς (κυρίως TUI και Thomas Cook) θα αποφασίσουν οριστικά για το πώς θα ξαναμοιράσουν την «τράπουλα» των αεροπορικών δρομολογίων τους, ώστε να κατευθύνουν σε άλλους προορισμούς τους πελάτες τους.
 • Κοινοτικά κονδύλια

  • Λεφτά υπάρχουν και δεν τα παίρνουμε...
   Υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων, αλλά η Ελλάδα δεν τα ζητάει! Ο λόγος για το «Ταμείο Παγκοσμιοποίησης» της Ε.Ε., το οποίο στηρίζει εργαζόμενους σε εταιρείες που έχουν μεγάλα προβλήματα ή έκλεισαν.
 • Ναυτιλία

  • Απειλές πλοιοκτητών για μαζική υποστολή της ελληνικής σημαίας
   ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΘΥΕΛΛΑ πολλών μποφόρ, με επίκεντρο την ελληνική σημαία, απειλεί να ξεσπάσει στον χώρο της ναυτιλίας. Αφορμή, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς κρουαζιέρας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και η κρίση που πλήττει κλάδους όπως του θαλάσσιου τουρισμού.
  • Το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή πλεύσεως της Louis Hellenic Cruises
   Το τελευταίο «επεισόδιο» στη μάχη της σημαίας ήταν η απόφαση της κυπριακών συμφερόντων ναυτιλιακής εταιρείας Louis Hellenic Cruises να υποστείλει την ελληνική σημαία από τα τρία κρουαζιερόπλοιά της και στη θέση τους να υψώσει σημαία Μάλτας.
 • Συνέντευξη: του Stefan Collignon

 • Χρηματιστήριο

  • Η διασφάλιση κερδών έφερε την υποχώρηση
   ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ πυροδότησε η αδυναμία του μεν Γενικού Δείκτη να υπερβεί τις 1.700 και του δε FTSE-20 τις 800 μονάδες. Οι υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, η ρευστότητα της κατάστασης και η αβεβαιότητα αρκετών παικτών για τη συνέχεια οδήγησαν σε συντονισμένες πωλήσεις τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
 • Αγορές

  • Τα άγνωστα στοιχεία της Nonni's
   Οι επενδυτές της MIG πρέπει να ένιωσαν περίεργα διαβάζοντας στο capital.gr ότι η Chipita, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πουλάει κομμάτι-κομμάτι την εταιρεία Nonni's.
  • Μια γεφύρωση και ένα «κώλυμα»
   Την ύστατη στιγμή η Eurobank, βασικός μέτοχος της εταιρείας επενδύσεων Δίας, έβαλε «νερό στο κρασί της», βελτιώνοντας αρκετά τους όρους της συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιρειών (5,3 μετοχές της ΔΙΑΣ, από 6,2 που ήταν η προηγούμενη πρόταση, προς μία νέα μετοχή της Eurobank).