Έντυπη Έκδοση

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου

Τι αλλάζει στις περιοχές Natura και τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα ακίνητα σε δημοτικές και κοινοτικές οδούς

Μόνο όσοι έχουν οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές με εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων είναι ασφαλείς ότι θα μπορούν να χτίσουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να σπεύσουν στις πολεοδομίες και να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να διασφαλίσουν το περιουσιακό τους στοιχείο.

Μετά την προωθούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων για τις προστατευόμενες ζώνες του δικτύου Natura, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να γενικεύσει το μέτρο σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Οι περίφημες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα κάτω από τα τέσσερα στρέμματα έχουν αρχίσει να καταργούνται από χρόνια, με ειδικά διατάγματα που ισχύουν σε νησιά (Πάτμος, Τήνος, Χίος, κ.λπ.). Για την υπόλοιπη χώρα το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Καλτσά προς όλες τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, με την οποία ζητεί να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σήμερα τον εύκολο χαρακτηρισμό ενός μικρού γηπέδου ως οικοδομήσιμου κατά παρέκκλιση. Επισημαίνει ότι για την αναγνώριση ως «κυριοτέρων δημοτικών και κοινοτικών οδών» απαιτείται «εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολογία», με προσκόμιση στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η έκδοση οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας διέπεται από το διάταγμα 24 του 1985, εκτός και αν υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για μια συγκεκριμένη περιοχή που υπερισχύουν. Ο κανόνας είναι ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνται 4 στρέμματα. Προβλέπονται όμως και μια σειρά από παρεκκλίσεις, με βάση τις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί νόμιμα και ένα μικρότερο γήπεδο, εφόσον όμως πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

*Αρκεί εμβαδόν 750 τετραγωνικών αν το ακίνητο υπήρχε πριν από τις 12.11.1962, έχει ελάχιστη πρόσοψη 10 μέτρα και βάθος 15.

*Χρειάζονται 1.200 τετραγωνικά για όσα υπήρχαν ώς τις 21.7.1964, με πρόσοψη 20 μέτρα και βάθος 25 μέτρα.

*Απαιτούνται δύο στρέμματα για όσα δημιουργήθηκαν ώς τις 6.10.1978, με πρόσοψη 25 μέτρα και βάθος 40 μέτρα.

Οι παραπάνω ευεργετικές διατάξεις ισχύουν και μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κ.λπ.), αλλά πρέπει οπωσδήποτε τα γήπεδα αυτά να έχουν πρόσοψη σε εθνικό, νομαρχιακό, επαρχιακό και δημοτικό δρόμο. Οι οδοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι καθορισμένοι, υπάρχει όμως και «παραθυράκι» που δίνει τα ίδια προνόμια και σε όσα γήπεδα «βλέπουν» σε δρόμο που συνδέει δύο χωριά και θεωρείται σημαντικός με απλή απόφαση του κοινοτάρχη. Με αυτό το τελευταίο έχει ανοίξει από χρόνια ολόκληρη «φάμπρικα», με την οποία αγροτικοί δρόμοι ή και μονοπάτια «βαφτίζονται» δρόμοι κοινοτικής σημασίας και έτσι εκδίδονται άδειες.

Στο στόχαστρο των αλλαγών εξετάζεται και η κατάργηση του δικαιώματος δόμησης σε γήπεδα δύο στρεμμάτων που βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Αλλαγές στη δόμηση
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο υπ. Υγείας
«Γκρίζες ζώνες» στο νομοσχέδιο
Οι εξεγερμένοι της Κερατέας
Κερατέα: Τα σκουπίδια μυρίζουν δακρυγόνο
Κίνημα «Δεν πληρώνω»
Η «ανυπακοή» βγήκε στην... παρανομία!
Επιμήκυνση κερδών για τους εργολάβους μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών
Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Ενωση Μεταναστών Ελλάδος
Πρόεδρος μεταναστών με «ένσημα» στον ΛΑΟΣ
Ερευνα στο εφετείο της Αθήνας
Οταν η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει
Ιστορία
Πανεπιστημιακό άσυλο στο «γύψο»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Θα φτιάξω site για να πουλάω τα όργανά μου»
Άλλες ειδήσεις
Ανω-κάτω οι φυλακές για να μην εκδοθεί ρώσος τρόφιμος