Έντυπη Έκδοση

Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»

Η υπόθεση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων έχει χαθεί εδώ και 14 χρόνια, όταν η αρμοδιότητα πέρασε στην αυτοδιοίκηση, παραδέχεται ο Νίκος Σηφουνάκης και υπόσχεται νέα αρχή με ευθύνη του υπουργείου, και από κτίσματα που βρίσκονται σε δάση.

Στη συνεντευξή του στην «Κ.Ε.» ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, επιβεβαιώνει τα σχέδια για κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση και ανακοινώνει ότι δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Πώς θα γίνει το «λίφτινγκ» που χρειάζονται οι πόλεις για να γίνουν βιώσιμες;

Είμαστε έτοιμοι και σύντομα θα προκηρυχθεί η ανάθεση μελετών για κάθε καλλικρατικό δήμο, οι οποίες θα προσδιορίζουν τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής μορφολογίας κάθε περιοχής. Οι αρχιτέκτονες (τα αρχιτεκτονικά γραφεία) που θα αναλάβουν την εκπόνηση θα καταγράψουν, θα κατηγοριοποιήσουν και θα προτείνουν βασικούς όρους δόμησης και μορφολογίας και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για κάθε δήμο ή συστάδα δήμων. Στοχεύουμε σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αμέσως να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα με τις γενικές κατευθύνσεις μορφολογίας και δόμησης για τις εντός και εκτός οικισμών περιοχές σε όλους τους δήμους της χώρας εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα εργασθούν πολλές εκατοντάδες αρχιτέκτονες και μελετητικά γραφεία. Ετσι, ο κάθε αρχιτέκτονας-μηχανικός που του αναθέτει ο πολίτης το σχεδιασμό του σπιτιού του, θα γνωρίζει τις βασικές μορφολογικές αρχές για την εκπόνηση μιας αρμόζουσας αρχιτεκτονικής μελέτης στη συγκεκριμένη περιοχή, που θα αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική ιστορία, την ταυτότητα κάθε τόπου, με σεβασμό στο τοπίο. Επίσης, η κρίση των αρχιτεκτονικών επιτροπών και των πολεοδομικών γραφείων δεν θα είναι υποκειμενική αλλά θα βασίζεται στα θεσμοθετημένα κριτήρια αρχιτεκτονικής που πρέπει να πληροί μια μελέτη για κάθε περιοχή.

Τι θα καθορίζουν αυτοί οι κανόνες;

Σήμερα υπάρχει το προεδρικό διάταγμα του 1985 για 850 οικισμούς και κάποια άλλα που απλώς κηρύσσουν παραδοσιακούς τους συγκεκριμένους οικισμούς και οι αρχιτεκτονικές επιτροπές στις οποίες παραπέμπονται οι μελέτες με υποκειμενικά κριτήρια εγκρίνουν, αφού δεν υπάρχουν έστω κάποιες βασικές αρχές αρχιτεκτονικής ανά περιοχή που πρέπει να τηρούνται. Γι' αυτό χτίζονται σαλέ στον κάμπο της Λάρισας ή κυκλαδίτικα σπίτια στη Μάνη.

Και ποιος θα ελέγχει αν εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες;

Κατά κοινή ομολογία, τριάντα χρόνια σχεδόν μετά, οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου έκλεισαν τον κύκλο τους. Στο νέο όργανο που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχουν αρχιτέκτονες με εξειδίκευση στις επιμέρους μορφές αρχιτεκτονικής και θα έχουν πυξίδα τα διατάγματα που θα θεσμοθετηθούν για κάθε περιοχή. Βεβαίως δεν θα υπάρχει «εφετείο», αλλά θα δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, στο οποίο θα διαβιβάζονται για τελική γνωμάτευση ειδικά ή μεγάλα θέματα.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η εκτός σχεδίου δόμηση, που υποβαθμίζει βάναυσα το περιβάλλον. Είχατε προαναγγείλει μέτρα. Υπάρχει κάτι νεότερο;

Είναι αλήθεια πως είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, όπου μπορεί ο καθένας να χτίζει κατοικία όπου επιθυμεί, αλλά και να αναπτύσσεται άναρχα κάθε οικοδομική δραστηριότητα, αφού καθυστέρησαν οι περιφερειακές χωροταξικές μελέτες που θα προσδιορίζουν χώρους υποδοχής για κάθε ανθρώπινη οικοδομική δραστηριότητα, κατοικία, βιοτεχνία, αγροτικές εγκαταστάσεις κ.ά. Βεβαίως η μεγάλη και μη αναστρέψιμη καταστροφή έρχεται κυρίως από την παραθεριστική κατοικία. Είναι πράγματι πολιτική μας δέσμευση να τελειώσει η άναρχη οικοδόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Το νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura είναι ένα πρώτο βήμα. Με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης θα προσδιοριστούν οι περιοχές υποδοχής που θα εκτονώνουν την οικιστική ζήτηση. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι σχεδιάζετε για τα 4 στρέμματα και τις παρεκκλίσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές που δεν ανήκουν στο δίκτυο Natura;

Οι παρεκκλίσεις είναι κατάλοιπο της δεκαετίας του 1950-1960. Το πρώτο βήμα έγινε από το υπουργείο Αιγαίου την περίοδο 2000-2004, όπου οι παρεκκλίσεις καταργήθηκαν στα 24 νησιά του Αιγαίου, με προεδρικά διατάγματα. Οι παρεκκλίσεις υπήρξαν γέννημα του μετεμφυλιακού κράτους. Η καταστροφή που έγινε από την υπερδόμηση έπληξε κυρίως τα νησιά και την παράκτια χώρα. Πρέπει να αναχαιτίσουμε τη λογική που μετατρέπει το κτήμα σε οικόπεδο και το αμπέλι ευτελές κτίριο rent rooms.

Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα; Θα έχουμε επιτέλους κατεδαφίσεις;

Δυστυχώς, η αποκέντρωση της αρμοδιότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν από 14 χρόνια δεν λειτούργησε. Δεν τόλμησαν οι τοπικές εξουσίες να αντιταχθούν στην αυθαιρεσία. Με τον πρόσφατο νόμο για τα δάση, δημιουργήθηκε ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων στο ΥΠΕΚΑ που στις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές περιοχές ήδη δρα. Ομως έχουμε ακόμη αρκετά βήματα να κάνουμε.

Λήγει η προθεσμία για τους ημιυπαίθριους. Προβλέπετε παράταση;

Νομίζω ότι με την τελευταία παράταση που δόθηκε με διάταξη νόμου μέχρι 28/02/2011 ικανοποιήθηκε η ανάγκη για όσους δεν είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο υπ. Υγείας
«Γκρίζες ζώνες» στο νομοσχέδιο
Οι εξεγερμένοι της Κερατέας
Κερατέα: Τα σκουπίδια μυρίζουν δακρυγόνο
Κίνημα «Δεν πληρώνω»
Η «ανυπακοή» βγήκε στην... παρανομία!
Επιμήκυνση κερδών για τους εργολάβους μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών
Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Ενωση Μεταναστών Ελλάδος
Πρόεδρος μεταναστών με «ένσημα» στον ΛΑΟΣ
Ερευνα στο εφετείο της Αθήνας
Οταν η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει
Ιστορία
Πανεπιστημιακό άσυλο στο «γύψο»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Θα φτιάξω site για να πουλάω τα όργανά μου»
Άλλες ειδήσεις
Ανω-κάτω οι φυλακές για να μην εκδοθεί ρώσος τρόφιμος