Έντυπη Έκδοση

Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών

Αύξηση των συντελεστών δόμησης για κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ή απλώς καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος τους, σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να προωθήσει την... ανακύκλωση παλιών πολυκατοικιών που σήμερα έχουν απαξιωθεί και χρειάζονται γενναίες επενδύσεις για «λίφτινγκ» ώστε να γίνουν πάλι κατοικήσιμες.

Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν με το γνωστό σύστημα της αντιπαροχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα.

Κατά κανόνα πρόκειται για πρόχειρες κατασκευές, που συχνά έχουν «χτυπηθεί» από τους σεισμούς, με πολύ κακή ενεργειακή συμπεριφορά. Σήμερα δεν μπορούν να γκρεμιστούν γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μειωθεί και μάλιστα σημαντικά οι παλιοί συντελεστές δόμησης και επομένως οι ιδιοκτήτες θα δούν το ακινητό τους να μικραίνει.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του οικοδομικού τετραγώνου με την αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων του κάθε οικοπέδου, ώστε να προκύψει μια ενιαία ζώνη πράσινου και κοινόχρηστων λειτουργιών. Με τη συνένωση, κάθε ιδιοκτησία θα διατηρήσει το δικαίωμα να χτίσει τα τετραγωνικά που της αναλογούν, καθώς και τα επιπλέον που θα δικαιούται με το πριμ της ενοποίησης. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα, αυτά που δεν έχουν πρόσοψη σε δημοτικό δρόμο και με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν μπορούν να οικοδομηθούν.

Στην ουσία αποτελεί υλοποίηση του σχεδίου του Αντώνη Τρίτση για ενοποίηση των ακάλυπτων, που κατά κανόνα «κρύβονται» στην πίσω πλευρά του κτιρίου και μένουν αναξιοποίητοι ακόμη και για τους ενοίκους του. Προϋποθέτει την ενεργοποίηση της περίφημης Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ), της περιόδου 1981-5, που βάλτωσε στις περισσότερες περιπτώσεις, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών, οι οποίες φοβήθηκαν τις επιπτώσεις που έφερνε αυτή η αλλαγή.

Μέσα από τις νέες πολεοδομικές μελέτες, που συνδέονται με την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων για τις 12 περιφέρειες της χώρας, καθώς και το Ρυθμιστικό της Αττικής, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τον επόμενο μήνα, από τους σχεδιασμούς αυτούς θα προκύψει η ανάγκη για επέκταση των σχεδίων πόλεων. Με αυτό το μέτρο θα σταματήσει το σημερινό παράδοξο κατά το οποίο σε άλλες περιοχές βασιλεύουν τα αυθαίρετα, λόγω εμπλοκών στις εντάξεις νέων περιοχών, και σε άλλες έχουν «ξεχειλώσει» τα όρια εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πριν από μία δεκαετία περιφερειακή πόλη αύξησε τις εντός σχεδίου περιοχές κατά 30%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο πληθυσμός της αυξήθηκε μόνον κατά 3%. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσουν με μέτρο οι νέες εντάξεις και με βάση τις προβλέψεις για την εξέλιξη και τον ρόλο του κάθε οικισμού που θα προκύψει από τον χωροταξικό σχεδιασμό της κάθε περιφέρειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο υπ. Υγείας
«Γκρίζες ζώνες» στο νομοσχέδιο
Οι εξεγερμένοι της Κερατέας
Κερατέα: Τα σκουπίδια μυρίζουν δακρυγόνο
Κίνημα «Δεν πληρώνω»
Η «ανυπακοή» βγήκε στην... παρανομία!
Επιμήκυνση κερδών για τους εργολάβους μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών
Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Ενωση Μεταναστών Ελλάδος
Πρόεδρος μεταναστών με «ένσημα» στον ΛΑΟΣ
Ερευνα στο εφετείο της Αθήνας
Οταν η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει
Ιστορία
Πανεπιστημιακό άσυλο στο «γύψο»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Θα φτιάξω site για να πουλάω τα όργανά μου»
Άλλες ειδήσεις
Ανω-κάτω οι φυλακές για να μην εκδοθεί ρώσος τρόφιμος