Έντυπη Έκδοση

Ανω-κάτω οι φυλακές για να μην εκδοθεί ρώσος τρόφιμος

Ενας ρώσος κρατούμενος κατάφερε να αναστατώσει σχεδόν όλες τις ελληνικές φυλακές. Περισσότεροι από 1.000 φυλακισμένοι ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου, αυτή τη φορά όχι για να ζητήσουν βελτίωση των συνθηκών κράτησης και έκτισης των ποινών αλλά για να συμπαρασταθούν στον Ασογιάν Νοντάρι, που ζητάει να μην εκδοθεί στις ρωσικές αρχές.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωναν αιφνιδιασμό από τις απροσδόκητες εξελίξεις, τις οποίες απέδιδαν στην επιρροή που ασκεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος όχι μόνο στους ομοεθνείς του αλλά στο σύνολο των φυλακισμένων. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, το 60% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Ωστόσο το νομικό πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο.

Ποιος είναι ο Ασογιάν Νοντάρι και τι ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση; Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα μας είπε ο συνήγορός του Γ. Λαυρεντιάδης, ο Νοντάρι συνελήφθη πριν περίπου δύο χρόνια βάσει διεθνούς εντάλματος των ρωσικών αρχών. Κατηγορείται για συμμετοχή σε ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, κλοπές κινητών τηλεφώνων και άλλα αδικήματα.

Η υλοποίηση της υπουργικής απόφασης για έκδοσή του, αφού εξαντλήθηκαν οι νομικές προσφυγές που άσκησε ο Νοντάρι, καθυστέρησε, λένε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί έπρεπε να προηγηθεί η έκτιση της ποινής του εκζητούμενου για άλλη υπόθεση ελληνοποίησής του. Ο ίδιος βέβαια επιμένει στον Αρειο Πάγο όπου εκκρεμεί η εκδίκαση του θέματος, ότι τα χαρτιά που επικαλέσθηκε είναι γνήσια.

Ομως, την ύστατη στιγμή, λίγο πριν υλοποιηθεί η απόφαση της έκδοσης, ο ρώσος κρατούμενος προσκόμισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσεις περιφερειακού ρωσικού δικαστηρίου που ακυρώνουν το αρχικό ένταλμα σε βάρος του. Αιτία της ακύρωσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις, είναι το γεγονός ότι η διαδικασία εκτέλεσης του διεθνούς εντάλματος έκδοσης διήρκεσε υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 18 μήνες.

Ο ίδιος σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης καταγγέλει μεθοδεύσεις των ρωσικών αρχών, οι οποίες, όπως αναφέρει, παραπλανούν τις ελληνικές αρχές με ψευδείς πληροφορίες για το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών.

Παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνιζαν πάντως ότι, αν και δεν υποχρεούνται, έχουν στείλει έγγραφο-ερώτημα στην εισαγγελία της Μόσχας για το θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι η έκδοση προς το παρόν αναβάλλεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νομοσχέδιο υπ. Υγείας
«Γκρίζες ζώνες» στο νομοσχέδιο
Οι εξεγερμένοι της Κερατέας
Κερατέα: Τα σκουπίδια μυρίζουν δακρυγόνο
Κίνημα «Δεν πληρώνω»
Η «ανυπακοή» βγήκε στην... παρανομία!
Επιμήκυνση κερδών για τους εργολάβους μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών
Αλλαγές στη δόμηση
Κλείνουν παραθυράκια για οικοδόμηση εκτός σχεδίου
«Νέοι κανόνες δόμησης για κάθε δήμο»
Κίνητρα για ανακύκλωση παλαιών πολυκατοικιών
Ενωση Μεταναστών Ελλάδος
Πρόεδρος μεταναστών με «ένσημα» στον ΛΑΟΣ
Ερευνα στο εφετείο της Αθήνας
Οταν η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει
Ιστορία
Πανεπιστημιακό άσυλο στο «γύψο»
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Θα φτιάξω site για να πουλάω τα όργανά μου»
Άλλες ειδήσεις
Ανω-κάτω οι φυλακές για να μην εκδοθεί ρώσος τρόφιμος