Έντυπη Έκδοση

Ο Γιώργος επέστρεψε, αλλά όχι για τον Παπουτσή...

Με το που ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπτύχθηκε μια ανούσια φιλολογία.Οτι, δηλαδή, μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα (επέστρεψε ήδη), θα βρεθεί αντιμέτωπος με το... κολοσσιαίο θέμα της εξουδετέρωσης των αντιφρονούντων, δηλαδή του Χρήστου Παπουτσή!

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι υπάρχουν και τέτοια θέματα στην κυβερνητική ατζέντα (δεν είναι ό,τι καλύτερο να αμφισβητούνται τα κυβερνητικά μέτρα, στα οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει σχεδόν τα πάντα), αλλά φαντάζει κωμικό το σενάριο κοτζάμ πρωθυπουργός να κοιμάται και να ξυπνάει με το άγχος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου.Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Διότι, στην παρούσα φάση, τέτοια «άγχη» (αν δηλαδή θα κρατήσει ή θα αντικαταστήσει ένα στέλεχός του από μια κομματική θέση) είναι πολυτέλεια.

Ασφαλώς έχει σημασία το γεγονός ότι μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ (περιλαμβάνει υπουργούς-ναι, υπουργούς-προβεβλημένα κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές κ.λπ.) αντιτίθεται στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, αλλά γι' αυτό λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Ετσι έχει εκπαιδευθεί, χρόνια τώρα, το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κάποιος να συμπεριφερθεί διαφορετικά ακόμη και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Είναι αμφίβολο αν τα στελέχη αυτά συμμερίζονται την πρωθυπουργική άποψη ότι η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ομως, στη φάση που βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, η επιβολή όποιων «κυρώσεων» στους «απείθαρχους» είναι περιττή πολυτέλεια. Είναι περιττή σπατάλη ενέργειας. Και αυτή η ενέργεια δεν περισσεύει σήμερα. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από ένα μαραθώνιο διεθνών επαφών (Λουξεμβούργο, Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον) με θετικά, κατ' αρχάς, αποτελέσματα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή δύο προβλήματα με επείγοντα χαρακτήρα.

Πρώτον, πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της στο διεθνές περιβάλλον (δεν είναι μικρό πράγμα να έχει γίνει «ρόμπα» επί μήνες στα διεθνή φόρα και μέσα ενημέρωσης), πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία εξαρτάται η όποια βοήθεια απαιτηθεί στη συνέχεια.Οπως έδειξαν οι επαφές του πρωθυπουργού στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ακόμη και η άκαμπτη γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πήρε ήδη μέτρα.

Δεύτερον, σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί ακόμη μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το επιτόκιο που της προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι δανειστές της (οι περίφημες «αγορές» ή «κερδοσκόποι») είναι απαγορευτικό. Αν αυτό συνεχιστεί μέχρι τη μέρα που θα βγει για δανεικά, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει επίσημα την βοήθεια της ευρωζώνης, κάτι που έχει αποφύγει να κάνει ώς τώρα. Γι' αυτή τη βοήθεια έχουν δεσμευθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, Ευρωπαίοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά μένει να δούμε την πρακτική υλοποίησή της, αν και όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή.

Το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό, γι' αυτό και η Αθήνα κρατάει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται, βεβαίως, για μια διαπραγματευτική «απειλή», στην περίπτωση που Ευρωπαίοι εταίροι μείνουν στα καλά λόγια και αποφύγουν «να βάλουν το χέρι στην τσέπη», αν χρειαστεί. Διότι, αν δεν το κάνουν και η κυβέρνηση χρειαστεί να κάνει το απονενοημένο διάβημα (προσφυγή στο ΔΝΤ), η κατάσταση θα πάρει νέες διαστάσεις. Η οικονομική πολιτική της χώρας θα ασκείται εξ ολοκλήρου από το ταμείο αυτό, γεγονός που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Προφανώς, στο κυβερνητικό επιτελείο αυτά έχουν εκτιμηθεί. Και το λογικό συμπέρασμα είναι ότι έχουν φροντίσει να πάρουν όλα τα μέτρα που θα διαψεύσουν το κακό σενάριο. Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, διότι μόνο μέσα στο ευρωπαϊκό κλαμπ η Ελλάδα θα έχει περιθώρια και πολιτικών κινήσεων. Κάθε άλλη λύση θα είναι στυγνά οικονομική (τέτοιες επιβάλλουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ) και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.Τις οποίες ούτε η κοινωνία θα μπορεί να αντέξει ούτε η κυβέρνηση να διαχειριστεί.

Τα ουσιώδη

Η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση «έχασε χρόνο» μετά τις εκλογές είναι, πλέον, πανθομολογούμενη.

Οχι με την έννοια που το λέει, όψιμα και υποκριτικά, η Ν.Δ.: ότι, δηλαδή, έπρεπε να πάρει αμέσως τα σκληρά μέτρα, που ανακοίνωσε τις προάλλες. Αν αυτό ήταν εύκολο, θα το είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή σε πολύ πιο εύκολες συνθήκες. Η σημερινή κυβέρνηση βαρύνεται με καθυστερήσεις σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν, ακόμα, υφυπουργοί που δεν έχουν αρμοδιότητες. Οργανισμοί που έχουν, ακόμα, παλιές διοικήσεις. Γίνονται εκτιμήσεις ότι οι δαπάνες στον χώρο της υγείας, στη μείωση των οποίων πολλά στηρίζει η νέα κυβέρνηση, αυξάνονται. Με όλα αυτά τα ουσιώδη καλείται να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός και όχι με την ΠΑΣΟΚική εσωστρέφεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Δυο ματιές την εβδομάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ορκωμοσία υπό το κλίμα της κρίσης
Συνέδριο ΣΥΝ
Συνέδριο νέων ισορροπιών
Κρατικοί οργανισμοί & επιχειρήσεις
Ελεγχος-σκούπα σε ΔΕΚΟ-ΕΡΤ
Υπόθεση Siemens
Μακρύ σεντόνι ευθυνών για το C4i
Υπουργείο Εθν. Αμηνας
Αγοράζουμε το υποβρύχιο που «γέρνει» για να το ξαναπουλήσουμε!
Βουλή
Συνέχεια στην κόντρα για την επιλογή διευθυντών στο Δημόσιο
Κατάργηση βίζας
Τσιπ και «Esta» αντί βίζας
Εκθεση Στεϊτ Ντιπάρτμεντ
Η πολιτική της Αγκυρας απειλεί Πατριαρχείο και Ελληνες της Πόλης
ΟΝΝΕΔ
Καρέ «σαμαρικών» για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ
Άλλες ειδήσεις
«Συγγνώμη» ζήτησε από τον Γλέζο ο 22χρονος
Εφετείο δικαιώνει Αράπογλου κατά Παπαγεωργόπουλου
Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Σαμαρά