Ελευθεροτυπία - 13/03/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Είκοσι ευρώ στα καταστήματα, 10 στο Διαδίκτυο
Η υπόθεση του gamato.info επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της σχέσης τους με το Διαδίκτυο.
Είναι γεγονός πως η μουσική βιομηχανία επιχείρησε στις αρχές της δεκαετίας να αντιμετωπίσει τη διανομή τραγουδιών μέσω του Διαδικτύου εξόχως εχθρικά. Κόμβοι και υπηρεσίες όπως το Napster, το Morpheus και το Audiogalaxy κυνηγήθηκαν ανηλεώς, καθώς η ανταλλαγή τραγουδιών μεταξύ των χρηστών προκάλεσε τεράστια οικονομική αιμορραγία στις δισκογραφικές εταιρείες. Προσπάθειες δημιουργίας εμποδίων, όπως οι διάφορες τεχνικές «κλειδώματος» των CD, απέτυχαν παταγωδώς, καθώς για κάθε λουκέτο που ανέπτυσσαν οι εταιρείες ξεφύτρωναν δεκάδες αντικλείδια σχεδόν αμέσως.
Χρειάστηκε να μπει στο παιχνίδι μια πολυεθνική από τον χώρο των υπολογιστών, η Apple, για να... συνετιστούν οι εταιρείες και να αντιληφθούν πως το Διαδίκτυο δεν ήταν απειλή αλλά ευκαιρία. Το online κατάστημα iTunes της Apple αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα (σ.σ. αν όχι το δημοφιλέστερο) σημεία νόμιμης διανομής μουσικής και ταινιών (σε ορισμένες χώρες) και αυτή η επιτυχία κατέδειξε το εξής παράδοξο: Ενα CD νέας παραγωγής πωλείται στα καταστήματα της χώρας μας έναντι 15-20 ευρώ, μπορείτε όμως να βρείτε τα περιεχόμενά του σε υψηλή ποιότητα στο iTunes και να πληρώσετε λιγότερα από 10 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ανάλογες υπηρεσίες με το iTunes λειτουργούν σε διάφορα σημεία του Διαδικτύου και, κάνοντας χρήση των κενών της νομοθεσίας, κυριολεκτικά «σκοτώνουν» τις τιμές. Το mp3fiesta, το οποίο έχει την έδρα του κάπου στη Ρωσία, χρεώνει για κάθε τραγούδι μόλις 10 ευρωλεπτά, ενώ μπορεί κανείς να αγοράσει το σύνολο των τραγουδιών που περιλαμβάνονται σε ένα CD με κάτι λιγότερο από ένα ευρώ.