Έντυπη Έκδοση

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Δέσμευση για τα πτυχία ΤΕΙ

Τη δέσμευση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί τα πολυπόθητα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ σε ό,τι αφορά τις τελευταίες 22 εκκρεμούσες ειδικότητες, διατύπωσε, στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ προχθές, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου, τόσο για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων όσο και για το... αδιάβλητο της διαδικασίας έναντι των συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών, δείχνει να ικανοποιούν την κοινότητα των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Η τήρηση, βέβαια, των υποσχέσεων θα είναι αυτή που θα καθορίσει τη στάση της Συνόδου, όπως άλλωστε επισημαίνεται με έμφαση και στην ανακοίνωση που εξεδόθη χθες, τελευταία μέρα των τριήμερων εργασιών (10-12 Μαρτίου) της Συνόδου που διεξήχθη στη Λαμία. Ωστόσο, χαρακτηρίζουν «σημαντικές» τις δύο υπουργικές δηλώσεις. Η μεν πρώτη αφορά το χρονοδιάγραμμα -μέχρι τον Ιούνιο η αναδιαμόρφωση, μέχρι τον Σεπτέμβριο η έκδοση- και η δεύτερη τις προθέσεις του υπουργείου το οποίο «δεν θα αποδεχθεί διαφωνία συναρμόδιων υπουργείων για συντεχνιακούς λόγους».

Η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι η απάντηση της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, όπως προειδοποιεί η ίδια, αν δεν υλοποιηθούν τα υπεσχημένα. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, τα σχέδια των συγκεκριμένων Π.Δ. -για τις τελευταίες 22 από τις συνολικά 94 ειδικότητες- επαναδιατυπώθηκαν με βάση αρχές οι οποίες φαίνεται να δείχνουν, επιτέλους, τον δρόμο για τη διέξοδο από το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Τι προβλέπεται

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ θα έχουν δικαίωμα ευρείας επαγγελματικής δραστηριοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μελέτες, εκτιμήσεις, επιβλέψεις, συντηρήσεις, κατασκευές, αξιολογήσεις κ.λπ. ατομικά ή/και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες.

- Η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα χορηγείται από διευρυμένο φορέα (π.χ. διευρυμένο ΤΕΕ ή διευρυμένο Οικονομικό Επιμελητήριο) με διαδικασίες που θα ορισθούν.

- Η επαγγελματική εξέλιξη στα διάφορα επίπεδα ευθύνης, π.χ. συνήθη έργα και προχωρημένα έργα, θα γίνεται ύστερα από πιστοποίηση των απαραίτητων γνώσεων και της εμπειρίας. Θα ιδρυθεί ενιαίος φορέας (π.χ. για τους μηχανικούς), ο οποίος θα επιλαμβάνεται στην πράξη των ανωτέρω θεμάτων, όπως τα όρια και το επίπεδο τεχνικής ευθύνης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Πυρ στο υπουργείο από τις πολυτεχνικές
Προς απεργίες η ΠΟΣΔΕΠ
Τέλος το «10», επιμένει για τα κολέγια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σε «τοίχο» οι έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Οι συνήγοροι παραιτήθηκαν, ο πρόεδρος απέχει, η δίκη συνεχίζεται
Δίκη 5 χρόνια μετά τον βαρύ τραυματισμό και... βλέπουμε
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Οι αποφάσεις για τους ημιυπαίθριους
Διόδια
Δεύτερη αύξηση σε μία εβδομάδα
Δήμαρχος Ζαχάρως
Στο Διαδίκτυο οι απειλές και τα νταηλίκια του δημάρχου Ζαχάρως
Ολυμπιακοί Αγώνες
Ο Τιτανικός της Ολυμπιάδας
Διαδίκτυο
Εκλεισε το gamato, βούλιαξε το Internet
Σύννεφα στις σχέσεις ΟΤΕ - ΕΕΤΤ για το ADSL
«Κατακραυγή» από πολλούς χρήστες
Οικολόγοι: «Μοντέλο χρέωσης»
Είκοσι ευρώ στα καταστήματα, 10 στο Διαδίκτυο
Μουσική
Βινίλιο: «φετίχ» σε μαύρο
Bootlegs, τα πειρατικά
η γνώση...
Συμβασιούχοι
Βγαίνουν από το «τούνελ» 5.000 συμβασιούχοι
Εκπαίδευση
Πυρ στο υπουργείο από τις πολυτεχνικές
Προς απεργίες η ΠΟΣΔΕΠ
Δέσμευση για τα πτυχία ΤΕΙ
Τέλος το «10», επιμένει για τα κολέγια
Άλλες ειδήσεις
Πασχαλινό παζάρι για φυλακισμένες μητέρες
Ο δρόμος «γκρεμίστηκε» 100 μέτρα
Οι αποφάσεις στην Ενωση Δικαστών και η αλήθεια