Έντυπη Έκδοση

Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά

Παραχωρούνται δείπνα μεγαλοεπενδυτών για το Καλλιμάρμαρο και το άνδηρο της Στοάς Αττάλου

Πόσο κοστίζει ένα δείπνο μεγαλοεπενδυτών στην Αρχαία Αγορά; Ισως πολύ λιγότερα απ' ό,τι θα κόστιζε σε ένα μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο. Η συναίνεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου που βρίσκεται εμπρός από τη Στοά Αττάλου συνοδεύτηκε από ένα ασαφές αντίτιμο «πάντως μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ» για 120 άτομα, όπως ειπώθηκε.

 Δηλαδή με 3.100 ευρώ θα έχει ικανοποιηθεί και αυτός ο όρος για το μεγάλο «ναι» του ΚΑΣ στο διπλό αίτημα της εταιρείας «La Fugue» για την παραχώρηση τόσο του Παναθηναϊκού Σταδίου όσο και της Στοάς του Αττάλου για να γίνουν δύο εκδηλώσεις στις 12 και 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ιδιωτικής Επενδυτικής Εταιρείας Κεφαλαίων «ARDIAN», όπως και του αιτήματος μιας άλλης εταιρείας, «Original Senses», για την παραχώρηση της Στοάς Αττάλου στις 6 Μαΐου για μια παρόμοια εκδήλωση, στο πλαίσιο συνεδρίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επιχειρηματιών ΕΟ (Entrepreneurs Organization).

Βέβαια, η Στοά Αττάλου, λένε κάποιοι αρχαιολόγοι, δεν είναι ακριβώς αρχαία, αφού έχει ανακατασκευαστεί στα σχέδια του αρχαίου μνημείου. Το ίδιο ισχυρίζονται και για το Παναθηναϊκό Στάδιο, αφού η ορθομαρμάρωσή του έγινε στα νεότερα χρόνια.

Και τα δύο όμως αντιμετωπίστηκαν μέχρι σήμερα ως αρχαία. Επιπλέον η Στοά Αττάλου λειτουργεί ως μουσείο της Αρχαίας Αγοράς με πολλά γλυπτά εκτεθειμένα στον ημιυπαίθριο χώρο της. Για την προστασία αυτών ακριβώς των γλυπτών δεν εγκρίθηκε η παραχώρηση της ίδιας της Στοάς αλλά του ανδήρου της. Οι μόνοι που υπερασπίστηκαν ώς το τέλος την πολιτιστική κληρονομιά ως έννοια και αγαθό που πρέπει να μείνει μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματικά-επενδυτικά συμφέροντα ήταν η γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Ανδρουλιδάκης.

Πολλές φορές σε αυτή τη συνεδρίαση του αρχαιολογικού συμβουλίου ακούστηκε η φράση «γιατί όχι;» και μάλιστα από χείλη καθηγητών πανεπιστημίου και στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι όλοι είναι πλέον διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στις αρχές τους μετά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ακούστηκε και το μοναδικό, ότι «οι άνθρωποι που θα φάνε στους χώρους αυτούς είναι άνθρωποι επιπέδου, γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν»(!).

Ενδοτική στην παραχώρηση, όχι ακριβώς της Στοάς (για να μην κινδυνεύσουν τα αρχαία γλυπτά και οι επιγραφές που εκτίθενται εκεί), αλλά στην εμπρόσθια πεσσοστοιχία ήταν και η Εφορεία Ακρόπολης. Αλλωστε και η Ιταλία δίνει τα μνημεία της για ανάλογου τύπου εκδηλώσεις, όπως επεσήμαναν μέλη του συμβουλίου, λησμονώντας πως η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη γείτονα εκτροχιάστηκε επί Μπερλουσκόνι.

Μια άλλη άποψη, που έθεσε το ζήτημα σε άλλη βάση, κατέθεσε ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές αναφερόμενος στο μνημείο και τον προορισμό του. Είπε, δηλαδή, πως αν και είναι ανακατασκευασμένα μνημεία (το Καλλιμάρμαρο και η Στοά του Αττάλου) ωστόσο «δεν παύουν να είναι αυθεντικά, καθώς η ουσία του μνημείου βρίσκεται στον αρχικό του προορισμό και ο τόπος διατηρεί την ίδια αξία είτε το μνημείο είναι αυθεντικό είτε όχι». Θυμήθηκε πως έχει ξαναχρησιμοποιηθεί η Στοά του Αττάλου, το 1985, για δείπνο κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Προσωπικά, δεν μου άρεσε», τόνισε ο κ. Κορρές, αλλά αυτή ήταν μια εκδήλωση της ελληνικής πολιτείας.

Η Στοά Αττάλου στην αρχαιότητα είχε εμπορικό χαρακτήρα. Χτίστηκε το 150 π.Χ. με δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Ατταλου Β' και στέγαζε μια σειρά από καταστήματα της Αγοράς. Ηταν σημείο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Αρχαιολογία
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Σχετικά θέματα: Αρχαιολογία
Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες
Η γυμνή αλήθεια του Σαμαρά
Αρχαιολογία
Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά
Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες
Θέατρο
Η αιματηρή πορεία της γυναίκας
Εκθέσεις
Ο απλήρωτος λογαριασμός του Λόρενς
Εθνική Λυρική Σκηνή
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Κριτική κινηματογράφου
Κοινωνίες βουτηγμένες στη διαφθορά και τον πουριτανισμό
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ο Γιάννης Σμαραγδής νέος πρόεδρος
Η θηλιά
TV & Media
Πιο βαρετός, πεθαίνεις
Εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Γκλαβά