Έντυπη Έκδοση

Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες

Η αρχαία Ελλάδα στην Ευρώπη, οι αποικίες της που έγραψαν ιστορία εξάγοντας τον ελληνικό πολιτισμό, θα φωτιστούν μέσα από μία περιοδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 10 Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ώς τις 19 Απριλίου 2015).

Νομίσματα των αρχαίων ελληνικών αποικιών της Ευρώπης από τη συλλογή της Alpha Bank συνοδευόμενα από 180 αρχαία έργα τέχνης θα συγκροτήσουν την έκθεση με τίτλο «Η Ευρώπη της Ελλάδας. Αποικίες και νομίσματα». Με αυτή τη δράση διάλεξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Το κόστος οργάνωσης της έκθεσης όπως και του καταλόγου θα καλύψει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της έκθεσης, θα επιχειρηθεί να παρουσιασθεί ο ιστορικός ρόλος των αποικιών και η επιρροή που άσκησαν στη διαμόρφωση σημαντικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτισμού.

Εχουν επιλεγεί 120 νομίσματα από τη συλλογή της τράπεζας αλλά και από το Νομισματικό Μουσείο, ενώ ανάμεσα στις αρχαιότητες που θα εκτεθούν έχουν περιληφθεί και 15 αντικείμενα που θα «ταξιδέψουν» από το εξωτερικό προερχόμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλονίας (Βαρκελώνη) και από το αντίστοιχο εποπτευόμενο μουσείο Εμπορίου στην Ισπανία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου στη Σικελία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Βασιλικάτα -αρχαία αποικία Ηράκλειας στην Κάτω Ιταλία- και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Σύβαρης στην Κάτω Ιταλία.

Η αφήγηση θα ξεκινάει από τις «Θαλασσινές μυθιστορίες» όπως του Οδυσσέα και του Ιάσωνα, θα προχωράει στην ανάγκη δημιουργίας αποικιών, στις «Νέες πατρίδες από τον Εύξεινο Πόντο ώς τις Ηράκλειες Στήλες» και στους «Ελληνες και τις σχέσεις με τους άλλους» που διαμορφώθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Αρχαιολογία
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Σχετικά θέματα: Αρχαιολογία
Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες
Η γυμνή αλήθεια του Σαμαρά
Αρχαιολογία
Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά
Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες
Θέατρο
Η αιματηρή πορεία της γυναίκας
Εκθέσεις
Ο απλήρωτος λογαριασμός του Λόρενς
Εθνική Λυρική Σκηνή
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Κριτική κινηματογράφου
Κοινωνίες βουτηγμένες στη διαφθορά και τον πουριτανισμό
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ο Γιάννης Σμαραγδής νέος πρόεδρος
Η θηλιά
TV & Media
Πιο βαρετός, πεθαίνεις
Εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Γκλαβά