Έντυπη Έκδοση

Ο απλήρωτος λογαριασμός του Λόρενς

Εκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Εκατό χρόνια αργότερα εμφανίστηκε από το πουθενά ο λογαριασμός ενός εστιατορίου που ο πραγματικός Λόρενς της Αραβίας είχε ξεχάσει να πληρώσει. Στα 1914, όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Τόμας Εντουαρντ Λόρενς σε ηλικία 23 χρόνων ήταν μέλος μιας βρετανικής αρχαιολογικής αποστολής που εργαζόταν στη Συρία. Για την ακρίβεια έμενε στο ξενοδοχείο «Μπαρόν» στο Χαλέπι.

Ενα βράδυ κατέβηκε στο μπαρ-ρεστοράν όπου κατανάλωσε έξι από τα καλύτερα πιάτα του καταλόγου, πιθανότατα γιατί δεν ήταν μόνος κι ύστερα έφυγε χωρίς να πληρώσει το λογαριασμό. Μάλλον κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός αφού ήταν ένοικος του ξενοδοχείου. Οταν όμως λίγες μέρες αργότερα άφησε το δωμάτιο 202, πληρώνοντας τον τελικό λογαριασμό, ξέχασε εκείνον του εστιατορίου, που για την ιστορία έφτανε στο ποσό των 76,70 οθωμανικών πιάστρων.

Εκείνο τον καιρό από τους συχνούς ενοίκους του «Μπαρόν» ήταν η Αγκάθα Κρίστι, που συνόδευε το σύζυγό της σε αρχαιολογικές αποστολές και έμενε πάντα στο δωμάτιο 203, αλλά και ο βασιλιάς Φεϊζάλ που καταλάμβανε το 213. Ο Λόρενς ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ σ' αυτό, αφού αφιέρωσε τα επόμενα χρόνια στον αγώνα των Αράβων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία.

Γεγονός είναι πως ο απλήρωτος λογαριασμός έμεινε σ' ένα από τα συρτάρια του λογιστηρίου του ξενοδοχείου «Μπαρόν» και από γενιά σε γενιά επιβίωσε ενός αιώνα πολέμων, φτάνοντας ώς το σημερινό αιματηρό εμφύλιο που έχει μετατρέψει το Χαλέπι σε πεδίο μάχης. Ωσπου απεστάλη προ ημερών στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο ανήγγειλε μια έκθεση αφιερωμένη σε μια προσωπικότητα που πάντα διεγείρει τη φαντασία, ακριβώς στον Λόρενς της Αραβίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Αρχαιολογία
Κι αυτά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες
Η γυμνή αλήθεια του Σαμαρά
Αρχαιολογία
Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά
Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες
Θέατρο
Η αιματηρή πορεία της γυναίκας
Εκθέσεις
Ο απλήρωτος λογαριασμός του Λόρενς
Εθνική Λυρική Σκηνή
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Κριτική κινηματογράφου
Κοινωνίες βουτηγμένες στη διαφθορά και τον πουριτανισμό
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ο Γιάννης Σμαραγδής νέος πρόεδρος
Η θηλιά
TV & Media
Πιο βαρετός, πεθαίνεις
Εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Γκλαβά