Έντυπη Έκδοση

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση του σκηνικού της Λυρικής Σκηνής και τον τραυματισμό ενός εργαζομένου

Ενα σκηνικό που έπεσε, ευτυχώς σε ώρα διαλείμματος, στη Λυρική, αλλά προκάλεσε τον τραυματισμό ενός από τους εργαζομένους, οδήγησε δικαίως δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν ερώτηση στους υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι: «Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια γενικής δοκιμής (παρουσία κοινού) της "Νυχτερίδας" στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μετά από πτώση σκηνικού, προκλήθηκε σοβαρότατος τραυματισμός εργαζόμενου.

»Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (το μόνο από τα σωματεία της Λυρικής που προέβη σε καταγγελία, λόγω γενικευμένου κλίματος εργοδοτικών πιέσεων), το ατύχημα αυτό ήταν αποτέλεσμα της ελλιπούς τήρησης των μέτρων ασφαλείας από μέρους της Διοίκησης. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς, λίγα λεπτά νωρίτερα από την κατάρρευση του σκηνικού, η σκηνή ήταν γεμάτη από τους συντελεστές της παράστασης.

»Στη συνέχεια, αντί να σφραγιστεί η σκηνή και να έρθει ειδικό κλιμάκιο για την πραγματοποίηση αυτοψίας, δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί το κατεστραμμένο σκηνικό, να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργήθηκε από την πτώση αντικειμένου βάρους σχεδόν ενός τόνου και να γίνει κανονικά η παράσταση της Παιδικής Σκηνής τη μεθεπόμενη μέρα του περιστατικού, με μόνο την τυπική υπογραφή του Τεχνικού Διευθυντή της ίδιας της Λυρικής.

»Και όλα αυτά, πριν γίνει η αυτοψία από αρμόδιο κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, πιθανότατα για να μην αποδειχθεί η έλλειψη δικλίδων ασφαλείας και κυρίως για να μη χαθούν τα έσοδα της παράστασης.

»Επειδή η διαδικασία που ακολούθησε η Διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μετά το ατύχημα, αντίκειται στο άρθρο 43 παρ. 2α του Ν. 3850/2010, που ορίζει ότι "ο εργοδότης οφείλει... εφόσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύναται να χρησιμεύουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος"».

Και καταλήγουν: «Επειδή δεν υπήρχε ιατρός εργασίας ή νοσηλευτής κατά τη διάρκεια της παράστασης, όπως προβλέπει η ΣΣΕ, τη στιγμή μάλιστα που στο θέατρο δούλευαν πάνω από 200 εργαζόμενοι και παρακολουθούσαν την παράσταση γύρω στους 700 θεατές», οι υπουργοί ερωτώνται, αν «θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, επιβάλλοντας τις αρμόδιες από το νόμο κυρώσεις», Επίσης «τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και ευρύτερα, να εξαλείψουν τους κινδύνους νέων εργατικών ατυχημάτων;».

Την ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Μαρία Μπόλαρη, Δημήτρης Στρατούλης, Μαρία Κανελλοπούλου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευγενία Βαμβακά, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Σταθάς και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Από την πλευρά της Λυρικής δεν υπάρχει επίσημος σχολιασμός. Αναμένεται πως οι εκεί υπεύθυνοι θα απαντήσουν στους δύο υπουργούς μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες της επιτροπής που συστάθηκε προκειμένου να ερευνήσει αν η πτώση του σκηνικού προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος ή αστοχία υλικού. Γεγονός είναι πως έσπασε το πόδι του ο βοηθός διευθυντή σκηνής Γιώργος Δούμος που αναρρώνει σπίτι του. Η πτώση του σκηνικού έγινε ευτυχώς στο διάλειμμα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη πράξη. Είναι σίγουρο πως αν γινόταν λίγο νωρίτερα θα θρηνούσαμε θύματα. Χρ.Σ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εργατικά ατυχήματα
Ατυχήματα/Τραυματισμοί
Εθνική Λυρική Σκηνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σκηνοθέτες
Η γυμνή αλήθεια του Σαμαρά
Αρχαιολογία
Φαγοπότι στην Αρχαία Αγορά
Η Ευρώπη μέσα από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες
Θέατρο
Η αιματηρή πορεία της γυναίκας
Εκθέσεις
Ο απλήρωτος λογαριασμός του Λόρενς
Εθνική Λυρική Σκηνή
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Κριτική κινηματογράφου
Κοινωνίες βουτηγμένες στη διαφθορά και τον πουριτανισμό
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Ο Γιάννης Σμαραγδής νέος πρόεδρος
Η θηλιά
TV & Media
Πιο βαρετός, πεθαίνεις
Εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Γκλαβά